DİSK/Gıda-İş'ten Soma maden işçilerine destek: Soma işçisi kazanırsa Türkiye işçi sınıfı kazanır
DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ve Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden Eynez, madenin bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devrine karşı direnen işçilere destek verdi.
Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel
Soma’da Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesindeki Eynez açık ocağının bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devrine karşı direnen işçilere destek ziyaretleri sürüyor. DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ve Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden de işçilere destek verdi.
"ÖZELLEŞTİRMENİN SONUÇLARINI İŞÇİ SINIFI AĞIR YAŞIYOR"
Kırkağaç'ta başlattıkları çadır nöbetini ziyaret eden Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, burada yaptığı konuşmada, Soma maden işçilerinin sonuna kadar yanlarında olduğunu belirterek, "Özelleştirmenin ne olduğunu hepimiz biliyoruz, ama sonuçları Türkiye'de fazlasıyla can yakıcı olur. Bugün Türkiye işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı sorunların temelinde özelleştirmeler yatıyor. Eskiden 2 bucuk milyona yakın işçi vardı büyük bölümü kamu işçisiydi; TEKEL, Sümerbank, demiryolları tüm kamu kurumlarında işçiler çalışıyordu ve örgütlü davranıyorlardı. Bu örgütlü davranış aynı zamanda Türkiyedeki işçilerin hak alma mücadelesinde önemli bir işlev görüyordu. Asgari ücret de ona göre belirleniyordu, toplu iş sözleşmelerinde daha insanca koşullarda çalışmak için güçleri vardı. Ama bugün baktığımızda özelleştirmenin sonuçlarını Türkiye işçi sınıfı düşük ücrete, sendikasızlaştırma, güvencesiz çalışma her türlü angaryayla karşı karşıya. Soma'da siz bunları çok daha derin ve acı biçimde yaşadınız 301 işçiyi kaybetttik" dedi.
"SENDİKAL BÜROKASİ ELİYLE DE ÖZELEŞTİRMENİN YOLU AÇILDI"
Türkiye'de özelleştirmelerin sendikal bürokrasinin de eliyle yolu açıldığını söyleyen Aslan, "Kursalsız, denetimsiz bur süreç var. Bunun önüne neden geçemiyoruz? Bunların belli başlı nedenleri var, biri işçilerin çok küçük bir bölümü sendikalı. İki, Türkiye'de ne yazıkki sendikalar bölünmüş durumda. Burada özelleştirme karşısında hiçbir konfederasyon herkesin birlikte amasız fakatsız tutum alması gerekiyor. Bu Türkiye işçi sınıfının sorunu. Buradaki işçilerin sesini tüm konfederasyonların duyması bu özelleştirme kararını geri çektirecek bir tutum içinde olması gerekiyor" diye konuştu.
July 25, 2022
"ÖZELLEŞTİRME DURSUN DEMEK YETMEZ, İŞÇİLERİN DENETİMİ OLMALI"
Bugün Türkiye işçi sınıfının sorunlarının ve taleplerinin aynı olduğunu belirten Aslan birleşik mücadele vurgusu yaptı.
Aslan, "Somadaki maden işçisi bu mücadeleyi kaybederse Türkiye işçi sınıfı kaybeder. Ortak mücadeleyi tüm sendikaların örmesi gerekiyor. Diğer türlü iktidarın, sermayenin bu pervasız politikalarına karşı durma şansımız yok. Buradan iktidara da birkaç şey söyleyelim, Türkiye'de 70 milyar dolar karşılığında özelleştirmeler yapıldı. Nerede bu paralar? Faize gidiyor. Tefecilere, büyük şirketlere gidiyor. Bu ülkedeki refah seviyesini yükseltecegiz işçiler pay alacak dedikleri de yalan çıktı. O yüzden burada sadece özelleştirmeleri durdurmak yetmez. Aynı zamanda bütün kurumlarda işçi sınıfının denetimi olması lazım. Sadece özelleştirmeler dursun demek yetmez. Üretimin her aşamasında maden işçisin söz sahip olduğu bir süreç işletilmeli" dedi.
"MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ"
Maden-İş Sendikası Soma Şubesi Başkan Yardımcısı Selçuk Metin, Eynez açık ocağındaki sürece ilişkin bilgilendirme yaparak, "Bizim üretim alanımıza girmelerine izin vermeyeceğiz. Mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)