Pandemide işçi çıkaran Avrupa havalimanları sorun yaşıyor, ucuz iş gücü arıyor
Avrupa’da pandemi döneminde kitlesel işten atmalarla gündeme gelen havalimanları şimdi personel açığı nedeniyle sorun yaşıyor. Bazı ülkeler sorunu ucuz göçmen işçi arayarak çözmeye çalışıyor.

Fotoğraf: Farouk Batiche/AA
Avrupa’da pandemi döneminde kitlesel işten atmalarla gündeme gelen havalimanları şimdi personel açığı nedeniyle sorun yaşıyor. Yolcu ve uçuş sayıları artarken yeterli personel bulunmaması krize neden oluyor. Bazı ülkeler sorunu ucuz göçmen işçi arayarak çözmeye çalışıyor.
Alman Havayolu şirketi Lufthansa Havayolları, ağustos sonuna kadar Frankfurt ve Münih kalkışlı ya da varışlı 2 bin uçuşunu iptal ettiğini bildirdi. Uçuş iptallerinin hava yolu şirketi ve havalimanı çalışan sayısının eksikliğinden kaynaklandığı kaydedildi. AA’nın haberine göre Kovid-19 salgını sırasında çalışan sayısını 4 bin azaltan Frankfurt Uluslararası Havalimanı’nda (FRA) temmuz ayı itibarıyla yapılması beklenen uçuşların yüzde 7,8’i iptal edilirken, yüzde 68’inde gecikme yaşandı. Öte yandan, Köln-Bonn Havalimanı’nda, uzayan yolcu kuyrukları ve yığılan valizlerle benzer görüntüler yaşandı.
GÖÇMEN İŞGÜCÜ ARANIYOR
Havalimanlarındaki personel eksikliğine geçici çözüm olarak Türkiye ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere 2 bine kadar taşeron işçinin sınırlı süreli bir sözleşmeyle Almanya’da istihdam edilmesi planlanmıştı. Hükümet, özellikle bagaj ve check-in işlemlerinde çalıştırılması öngörülen yabancı personel için çalışma ve oturum izin süreçlerinin hızlandırılacağını, ancak adayların yürürlükteki sicil kontrollerine tabi olacağını ve güvenlikten feragat edilmeyeceğini vurgulamıştı.
Die Welt’e konuşan Alman Havalimanları Birliği (ADV) Başkanı Ralph Beisel ise, Türkiye’den umulan başvuruların gelmediğini belirterek, bunun da etkisiyle havaalanlarındaki durumun normalleşmesinin ekim ayını bulabileceğini kaydetmişti.
İSVİÇRE VE İNGİLTERE’DE DE DURUM AYNI
İsviçre’de okulların tatile girmesiyle birlikte çok sayıda ailenin bir anda yurt dışına seyahat etmesi, ülkedeki havalimanlarında işleyişi büyük oranda aksattı. Uçuş yoğunluğundan en çok etkilenen Zürih Havalimanı’nda personel yetersizliği ve bazı uçuş iptalleri dolayısıyla 29 ve 30 Haziran’da bagaj alım kısmında 750 bavul yığıldı. Bunun yanı sıra havalimanında bagaj hizmetlerindeki aksamadan ötürü her gün ortalama 250 bagaj sahibine teslim edilemezken, an itibarıyla 1700’ün üzerinde bagaj, yolcusuna teslim edilmeyi bekliyor.
Kovid-19 önlemlerinin kaldırılması sonrası artan yurt dışı uçuşlarını karşılamak için yeterli sayıda personele sahip olmayan İngiltere’deki Heathrow Havalimanı’nda yönetim personellerin hızlı bir şekilde işe alımında başarısız oldu. Heathrow’da çalışan ve çoğunluğu bilet kontrol noktalarında görevli 700’e yakın British Airways personeli, Kovid-19 sırasında uygulanan yüzde 10’luk maaş kesintisi nedeniyle yaz başında greve gitti. Maaşlarına yüzde 8 oranında artış yapılan personel, eylemlerini 22 Temmuz’da bitirme kararı aldı. Öte yandan, Heathrow’un işletmeciliğini yapan şirketlerden Aviation Fuel Services (AFS) işçilerinin de maaşlarında iyileştirme talepleri kabul edildi.
Havalimanı yönetimi, az sayıda personelle artan talebi karşılayamayınca havayolu şirketlerinden bilet satışlarına kısıtlama getirmelerini talep etti.
İnfografik: Mahmut Resul Karaca/AA
HAVAYOLU GREVLERİ
Öte yandan Avrupa’da da enflasyon oranlarının artması birçok sektörde olduğu gibi havayollarında da çalışanların ücret zammı taleplerinin yükselmesine neden oldu. Hollanda’nın Amsterdam Schiphol Havalimanında 23 Nisan sabahı başlattığı grev sona ermesine rağmen valizlerin birikmesi, gecikmesi ve kaybolması sorunu hala çözülemiyor. Çok sayıda uçuşun iptal edildiği havalimanındaki uçuşların bir kısmı Rotterdam ve Eindhoven şehirlerindeki çevre havalimanlarına kaydırılıyor.
Devam eden yoğunluğu azaltmak için uçuşu 4 saatten fazla olan yolcular havalimanı dışında bekletilirken, havalimanının dış hatlar gidiş kısmındaki yoğunluklar sebebiyle oluşan sıralar yüzlerce metreyi buluyor.
İtalya’da bazı hava trafik kontrolörleri sendikaları ile düşük maliyetli hava yolları çalışanlarının 17 Temmuz’da yaptığı 4 saatlik grev sebebiyle çok sayıda uçuş iptal edildi. Ülkede bazı sendikaların çağrısıyla farklı havaalanlarındaki hava trafik kontrolörleri ve yer görevlilerine ilaveten Ryanair, Air Malta, Easyjet ve Volotea gibi bazı düşük maliyetli firmaların personeli bugün 14.00 ila 18.00 saatlerinde greve gitti. Ülke genelindeki 4 saatlik grev sebebiyle yüzlerce uçuşun iptal edildiği, bazı uçuşların da geciktiği kaydedildi.
Öte yandan 22 Temmuz’dan bu yana Ryanair çalışanlarının grevleri nedeniyle Brüksel ve Charleroi Havalimanlarındaki aksamalar yığılmalara neden oldu.
HAVACILIK SEKTÖRÜNDE 2,3 MİLYON KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ
Financal Times’ın 20 Temmuz tarihli bir haberine göre. Oxford Economics'in havacılık ticaret kuruluşlarıyla birlikte yaptığı bir analiz, kovid-19'un patlak vermesinden bu yana havayolları, havalimanları ve sivil havacılık gruplarında 2,3 milyon kişinin işini kaybettiğini gösteriyor. Bu rakam salgın öncesi seviyelere kıyasla yüzde 21’lik bir azalma anlamına geliyor.
Örneğin British Airways şirketi, 10 bin çalışanını işten çıkardıktan sonra 3 bin kabin görevlisini işe aldı. Küresel havalimanı işletmecisi Swissport, pandemi sırasında maliyetleri düşürmek amacıyla 20 bin çalışanını işten attı.
SENDİKALAR UYARMIŞTI
Mayıs ayında Birleşik Krallık sendikası Unite, havacılık sektöründe “kronik personel açığı” uyarısında bulunmuş ve işverenlerin “pandemi sırasında toplu işten çıkarmaların bedelini” ödeyeceğine dikkat çekmişti.
Unite, şirketlerin “yeni personele düşük ücretler ve kötü şartlar ve koşullar sunmaya” devam etmesi halinde sektörün personel eksikliğinden kurtulamayacağını da belirtti. Ancak pandemi nedeniyle havayollarının 200 milyar dolar zarar ettiği ve akaryakıta gelen zamlan gerekçesiyle şirketlerin ücretler konusunda ayak diremeyi sürdürmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et