Karma Komisyondan DBP’li Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması kararı çıktı
TBMM Adalet Anayasa Karma Komisyonu DBP'li Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy çokluğu ile karar aldı.
Fotoğraf: MA
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair çalışmalar kapsamında Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon görüşmeleri sona erdi. Karma Komisyon’da DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar çıktı. Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair görüşmeler Genel Kurul’dan sonra tamamlanacak.
AKP’li Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan komisyona HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Tülay Hatimoğulları, Mehmet Rüştü Tiryaki, Abdullah Koç, Hüseyin Kaçmaz ve Erdal Aydemir katıldı. CHP, İYİ Parti, MHP ve AKP üyesi milletvekilleri yer aldı.
Fezlekelere dair HDP’li milletvekilleri DBP’li Aydeniz hakkında hazırlanan 5 ayrı fezlekeye dair savunma yaptı. Savunmaların tamamlanması ardından komisyonda oylamaya geçildi.
AYDENİZ’İN DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI KARARI
Komisyonda yapılan oylama ardından Karma Komisyon’da tek tek oylanan 5 ayrı fezleke de AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla DBP’li Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünden karar çıktı. Komisyonda HDP ve CHP hayır oyu kullandı. Komisyon kararına dair yazılacak şerhlerin Perşembe gününe kadar teslim edilmesi istendi. Komisyon görüşmeleri ve verilecek şerhin de yer aldığı Karma Komisyon raporu Ekim ayında Genel Kurul’da görüşülecek.
"MECLİS SİYASİ DARBENİN ENSTÜRMANI OLDU"
Komisyon toplantısının ardından HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, vekillerle açıklama yaptı. Beştaş, “Bugün saat 11'den itibaren Karma Komisyon’da DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in 5 ayrı fezlekesine dair görüşmeler yapıldı. Hepsi de 2911 sayılı kanuna muhalefet olarak Türkiye tarihinde ilk defa bu iddiayla dokunulmazlık kaldırıldı. AKP, MHP ve İYİ Parti oyu ile geçti. Tarihe not olarak düşmek istiyoruz. Bu komisyon toplantı salonu birçok olaya tanık oldu, birçok dokunulmazlık dosyası görüşüldü. Şu anda onlarca arkadaşımız cezaevinde rehin tutuluyor” dedi.
Beştaş'ın açıklamaları şöyle:
“Onlar HDP’nin canından, etinden, vücudundan parça koparmaya çalışıyorlar, bu parçalarla kendilerince iktidarlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Ama unutmasınlar ki biz koparılan parçalarımızı, hızla tamir edip, tekrar iyileştirip, yolumuza devam ediyoruz. Bugün gördüğümüz manzara zorbalıktır, faşizmdir, totaliter rejimlerin başvurdukları temel yöntemlerinden biridir. AKP ve MHP siyasi darbesine kesintisiz devam ediyor. Siyasi darbesinin araçlarından bir tanesi de bu gördüğünüz salon, Karma Komisyon ve Meclis olmaktadır. Tıpkı yargıyı araç haline getirip, silah olarak kullandığı gibi Meclis’i de siyasi darbenin bir enstrümanı haline getirdiler. Bunu hiç kimse unutmasın.”
“Ne yaparsa yapsınlar biz burada olacağız. Demokratik siyaseti yürüteceğiz, onları 2023’ten sonra kimse görmeyecek. Onlarla hesaplaşacağız, hesap soracağız. Bu komisyonlarda yaptıklarını hesabını yargıya verecekler. Bizler onlar gibi yargıyı silah olarak kullanmayacağız. Gerçekten demokratik bir sistemle bu ülkenin yönetilmesini sağlayacağız, her kesimin adil yargılanmasının önünü açacağız.”
KOMİSYON TARTIŞMALI BAŞLADI
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair çalışmalar kapsamında Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon toplantısı tartışmalı başladı. Toplantı sırasında görüntü çeken gazetecilerin çıkarılmasına HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş tepki gösterdi. Beştaş, komisyon başkanına “Siz daha soru sormadan, açılış yapmadan basına toplantı başlamadan görüntü alıp çıkın diyorsunuz. Neyi saklıyorsunuz. Dokunulmazlık dosyasını getirdiniz. Keyfi bir tutumdur, hukuk dışıdır. Bizim sözlerimizi de alsınlar. Sansür yapıyorsunuz. Sansür uyguluyorsunuz. Gerçeklerin açığa çıkmasını engelliyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. AKP’li Beyazıt, basının çıkarılmasına komisyonda görüşme almadan tek başına karar verdi.
BEŞTAŞ: DARBENİN SİYASİ UZANTISI BU KOMİSYONDA
Beştaş, “Basının istediği takdirde toplantıyı izlemeleri gerektiğini düşünüyoruz. AKP-MHP bloku dokunulmazlıklar üzerinden darbeyi devam ettiriyor. Siyasi darbenin uzantısı bu toplantı da şu anda. Siz HDP’ye, DBP’ye darbe yapıyorsunuz. Bu yaptığınızın hukukta, iç tüzükte karşılığı yok. Böyle bir usul yok” ifadelerini kullandı.
Beştaş’ın tepkisine aldırmayan komisyon başkanı AKP’li Beyazıt, görüntü alan gazetecilerin çıkarılması ardından toplantıya başladı. Komisyonda çıkan gerginlik üzerine toplantıya ara verildi.
"HUKUKUN BİTTİĞİNİN RESMİ"
Arada kısa bir açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Saliha Aydeniz vekilimiz hakkında bütün basın yayın organlarında özellikle yandaş medyada dosya gizli olmasına rağmen çok geniş bir şekilde servis yapılıyor. Dosyanın ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılıyor. Bugün burada komisyon başkanı ‘dosya gizli’ diyerek, basına kapattığını söylüyor. Bir kere bu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de bile hukukun bittiğinin resmidir” ifadelerini kullandı.
"İÇ TÜZÜK’E AYKIRI"
“İddialar dinlenecek, hem de yalan, asılsız, keyfi tek taraflı…İddialar basına servis edilecek, savunmanın sözü kamuoyunda gizlenecek” diyerek, konuşmasını sürdüren Beştaş, ekledi: “AKP-MHP iktidarının bize dayattığı hukuksuzluğun, totaliter rejimin son resimlerinden bir tanesini daha gördük. Daha komisyon 26 Temmuz’da toplanacağını tebliğ etmeden basın yayın organlarında, manşetlerde toplantı yapılacağı duyuruldu. Bu da bu kararın ne Meclis’te ne komisyonda ne de milletvekillerinin arasında verilmediğini, başka yerlerde başka masalarda bu kararın verildiğini ilan etmiş oldu. Basının dışarı çıkarılması kesinlikle keyfiyettir. Faşizmin bir görüntüsüdür. Biz iddiaların bu kadar servis edildiği bir ortamda savunmanın kamuoyuna gizlenmesinin büyük korkuları olduğunu, korktuklarını biliyoruz. Danışmanların çıkarılmasına dair tartışma başlatıldı. Komisyon iç tüzüke aykırı işlem yapıyor. Bugün burada İç Tüzük hükümlerinin uygulanması için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”
Ara ardından başlayan komisyonda sadece üye vekillerin danışmanları dışındaki milletvekili danışmanları ve gazeteciler komisyondan çıkarıldı. Komisyon görüşmeleri Hazırlık Komisyonu raporunun okunmasıyla devam etti.
AKP’Lİ YILMAZ'DAN "YARIM SAAT BEKLETİLDİM" SAVUNMASI
AKP’li milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın polise hakaret görüntülerinin yansıtılması sırasında AKP’li Yılmaz, “Benim özel hayatım” sözleriyle savunma yaptı. HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Milletvekilinin özel hayatı olmaz. Kamuoyuna yansıyan bir görüntü. Burada aracınız durduruldu, diye hakaret ettiniz” dedi. Yılmaz, “Ben orada yarım saat alınmadım” sözleriyle polise hakaretini savundu. Bu sırada HDP’li Ayşe Acar Başaran ve Tülay Hatimoğulları, “Biz saatlerce bekletiliyoruz, şehirlere alınmadık” diye yanıt verdi.
Sözlerine devam eden Kaçmaz, “Sizin anlamadığınız bu. Ülkede AKP, MHP, CHP, HDP fark etmez birinin eğer milletvekili itibarının saldırıya uğraması karşısında biri alkışlarsa döner hepimizi bulur. Siz yapınca haklı oluyorsunuz da bizler buna tepki gösterince haksız oluyor. Bakın başçavuş olan biri iki kadın milletvekilini darp edecek. Başçavuş kendisi düştü. Diyarbakır İl Örgütümüzün önü basın açıklaması yapmak istiyoruz. Basın açıklamamıza yapılan müdahaleyi görün. Bu demokratik ülkelerde kabul edilecek bir görüntü mü” sorularını yöneltti.
AKP’li Zeynep Gül Yılmaz, polise yaptığı hareketleri durdurulması üzerinden savundu. Yılmaz, “Hangi parti diye soran polise kartımı gösteriyorum. Polis, iki dakika da bastırılır diyor. Bu durumda sinirlerim bozuluyor. Siz bunu kendi olayınızla nasıl kıyaslayabilirsiniz?” sözleriyle hakareti savundu.
HDP’Lİ TİRYAKİ: DARBEDİLMEMİZE NASIL GÖZ YUMABİLİYORSUNUZ?
Araya giren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, “Biz her gün darp ediliyoruz. Senli benli konuşmayın” dedi. HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki de AKP’li Yılmaz’a, “Büyük haksızlığa uğramışsınız biz bunu savunmuyoruz. Siz bizim darp edilmemize nasıl göz yumabiliyorsunuz” diye karşılık verdi.
AKP’Lİ VEKİL: POLİSE "ŞEREFSİZ" DEDİM
AKP’li Yılmaz, “Doğru yoldayım, siyaset yaparım” sözleri HDP sıralarında “Neden polise hakaret ettin” sözleri yükseldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Sen polise şerefsiz dedin mi demedin mi” sözlerine ise AKP’li Gül Yılmaz, “Dedim, ben her yerde de kabul ettim” dedi.
CHP’Lİ BAŞARIR’DAN AKP’Lİ YILMAZ’A TEPKİ
Söz alan CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Görevli polise, memura hakaret eden herkes hakkında fezleke gelsin. Niye gelmedi? Görevli polise, ‘şerefsiz’ diyen bu hanımefendi hakkında bir fezleke var mı çıkarın ortaya. Ne kadar polisi askeri seviyorsunuz bilmiyorum ama ‘şerefsiz dediğimi kabul ediyorum’ dedi ama bu iki polis hala açıkta olduğunu biliyor musunuz? Hanımefendi şerefsiz dedi, o videolar yayınladı. Niye gidip, ‘suçluyum’ demediniz. Siz niye gidip, demediniz ben terbiyesizlik yaptım o polisleri görevine iade edin neden demediniz. Çünkü sizin suç işleme hakkınız var. Bir milletvekili 2012’de başbakan korumalarını darp eder fezleke yok, polisleri sıraya dizer fezleke yok. Fezleke gelecekse herkese gelsin. Bana fezleke geldi bu hanımefendiye niye gelmedi” ifadelerini kullandı.
HATİMOĞULLARI: KOLLUK BU ŞİDDETİ KENDİ KENDİNE UYGULAMIYOR SİZLERDEN YETKİ ALIYOR
HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları da Aydeniz hakkında hazırlanan fezlekeye dair savunma yaptı. HDP ve DBP’li milletvekilerine bin 300’ün üzerinde fezleke hazırlandığını dile getiren Hatimoğulları, “Bunun nedeni AKP ve müttefiklerinin başlatmış olduğu sivil darbenin devamıdır. Bu ülkede özellkle 15 Temmuz Darbe Girişim ile birlikte açıktan devam eden sivil darbenin bir devamı bu siyasete bir darbedir. Bu sivil desek de sokaklarda, bizlere bazı görüntüler izlettiler, bunun çok daha fazlasını yaşadık. Zeynep Hanım kendi durumunu uzun uzun anlattı. Kendisiyle ilgili bir görüntü yayınlanmıştı. Kendisi son bölüme gelene kadar bende şöyle bir his uyandırdı, yaşadıkları bizim yaşadıklarımıza ne kadar benziyor, diye düşündüm. Ama biz defalarca bunu yaşadık” dedi.
Hatimoğulları, “Fezleke gösteri hakkıyla ilgili, elimizdeki fezlekede, kolluk kuvveti tarafından tanzim edilen fezlekeye göre, Saliha vekil, ‘Biz müzakere ederken başı yere çarpan vekilimiz için ambulans çağırdık, ambulans alınmadı. Bunu Remziye Tosun için söylüyor. Bir vekilin başı yere çarpıyor, ambulans içeri alınmıyor ortada bir yaralanan vekil var. Ama vekilimizin polise karşı çıkması ve sesini yükseltmesi bir soruşturma gerekçesi olabiliyor” dedi. Adaletin terazisinin ne kadar adaletli olduğunu en açık gösteren örneklerden birisinin bu fezleke olduğunu kaydeden Hatimoğulları, ekledi: "Polis amiri verdiği ifadede Saliha vekilin kendisini tehdit ettiğini söylemiş. Bugün görüntülerde izledik, o polisler kendi başlarına davranmıyor. İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanın kararı ile kötü muamele uygulanıyor. Kolluk bu şiddeti kendi kendine uygulamıyor sizlerden yetki alıyor. Bunlar soruşturma sebebi değil ama nefsi müdafaasını gösteren vekilimize bu gerekçe göstererek dava açılabiliyor.”
GÖRÜŞÜLEN FEZLEKELER
Aydeniz, hakkında birleştirilen 5 fezlekede İmralı’ya uygulanan tecridi protesto eylemlerine yönelik hazırlanan “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanun’a muhalefet” ile “polise mukavemet ve direnme” iddialarıyla hazırlanan 5 fezlekeden dokunulmazlığının kaldırılması istendi.
Aydeniz hakkında ilk fezleke 12 Haziran’da İstanbul Kadıköy’de yapılan etkinliğe dair 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanun’da yer alan “Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılarak, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etme” ile “Birden fazla kişi ile birlikte görevi yaptırmamak için direnme” fezlekesi yer aldı.
AYDENİZ’İN DÜŞÜRÜLMESİ GÖRÜLMEDİ
Bir diğer fezleke ise yine “Görevi yaptırmamak için direnme” gerekçesiyle açılan soruşturma oldu. Diyarbakır’da 15 Şubat 2019 tarihinde yapılan yürüyüşe dair hazırlanan fezleke oldu. Fezlekede polisin yürüyüş yapmak isteyen Aydeniz’e izin vermemesi üzerine yere düştüğü, yakınları tarafından kaldırıldığı bilgileri yer verilerek, Aydeniz’in polis E.K’ye “yüzünü aç? Numaranı ver” sözleri de suçlama gerekçesinde yer aldı.
AÇLIK GREVİ EYLEMLERİNE DESTEK FEZLEKESİ
Aydeniz hakkında 13 Şubat 2019 tarihinde Van’da 2019 yılında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde yapılan açlık grevine dair yapılan eylemde de “Görevi yaptırmamak için direnme” fezlekesi de birleştirildi.
Aydeniz’in 4-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında Diyarbakır’da İmralı’daki tecride dair düzenlenen protesto eylemlerine dair hakkında hazırlanan “Kanuna aykırı toplantı düzenleme, yönetme, zincirleme şekilde katılma, zincirleme şekilde örgüt propagandası yapma, Toplantı ve gösteri yürüyüşlerde görevlendirilenlerin görevlerini engelleme, Kamu görevlisine zincirleme şeklinde alenen hakaret, görevi yaptırmama için zincirleme şekilde engelleme” iddiasıyla açılan fezlekede dokunulmazlığının kaldırılması için birleştirildi.
TECRİDİ PROTESTO FEZLEKESİ
Aydeniz’in 17 Nisan 2019 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit politikalarını protesto eylemine katılmasına dair hazırlanan “Kanuna aykırı toplantı düzenleme, katılma, yönetme, toplantı ve gösteri yürüyüşlerde görevlendirilenlerin görevlerini engelleme, Kamu görevlisine hakaret” ettiği iddiasıyla düzenlenen fezlekeden de dokunulmazlığının kaldırılması istendi.
Aydeniz hakkında 13 Şubat 2019 tarihinde Van’da 2019 yılında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde yapılan açlık grevine dair yapılan eylemde de “Görevi yaptırmamak için direnme” fezlekesi de birleştirildi.
Aydeniz’in 4-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında Diyarbakır’da İmralı’daki tecride dair düzenlenen protesto eylemlerine dair hakkında hazırlanan “Kanuna aykırı toplantı düzenleme, yönetme, zincirleme şekilde katılma, zincirleme şekilde örgüt propagandası yapma, Toplantı ve gösteri yürüyüşlerde görevlendirilenlerin görevlerini engelleme, Kamu görevlisine zincirleme şeklinde alanen hakaret, görevi yaptırmama için zincirleme şekilde engelleme” iddiasıyla açılan fezlekede dokunulmazlığının kaldırılması için birleştirildi. (MA)