26 Temmuz 2022 18:17

İzmir Barosu, Harmandalı GGM'deki işkence iddialarına ilişkin suç duyurunda bulundu

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi yöneticileri ve jandarma personeli hakkında İzmir Barosu tarafından; işkence ve görevi kötüye kullanma iddiaları ile suç duyurusunda bulunuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Barosu, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi (GGM) müdür vekili, Merkezdeki diğer yönetici statüsündeki yetkililer ve memurlar ile görevli güvenlik memurları ve jandarma personeli hakkında işkence ve görevi kötüye kullanma iddiaları ile suç duyurusunda bulundu.

Harmandalı GGM'deki yetkililerle ilgili İzmir Barosu'nun verdiği şikayet dilekçesinde, 19.07.2022 tarihinde İzmir Barosu'na GGM’de tutulan, içerisinde aile ve çocukların da bulunduğu bir grup Filistinli mültecinin; Merkezde kapalı tutuldukları ve dokuz gün boyunca kendilerine neden tutulduklarına ilişkin bilgi verilmediği ihbar edildiği belirtildi. Ayrıca hiçbir yetkili ile görüştürülmedikleri, kendilerine bu hususlarda bilgi verilmesi talebiyle saat 15.00-16.00 sıralarında yemekhane önünde toplandıkları, bunun üzerine yetkili bir kişinin 'Ben ne zaman istersem o zaman serbest kalırsınız' diyerek gruba bağırdığını bildirdiklerini söyleyen dilekçede, jandarmanın gruba joplarla müdahale ettiği de iddialar arasında yer aldığı eklendi.

Gelen ihbar üzerine 19.07.2022 tarihinde Baro Başkanlığı’nca konuyu araştırmak için İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ayşe Kaymak’ın GGM’de bulunan ve ihbarda ismi geçen bir yabancı ile görüşmek üzere GGM’ye gitmek üzere görevlendirilse de ismi geçen yabancı ile görüştürülemediği öğrenildi.

"ANAYASA İHLAL EDİLDİ"

İzmir Barosu yaptığı açıklamada şikayet dilekçesinde dile getirdikleri açıklamayı aktarmaya devam ederek, "Ayrıca Av. Ayşe Kaymak’ın avukat görüşmesi yapmasının engellemesinin, önce kişinin kurumda olduğunu söylemelerine rağmen, sonradan hastanede olduğunu söylemeleri, İzmir Barosu tarafından hastanelerin aranması sonucu yapılan araştırma sonunda kişinin hastaneye gitmediğinin ortaya çıkması üzerine bu kez çıkış işlemlerinin yapılmakta olduğunu belirtmelerinin ve ısrarlı sorular karşısında çıkışın akşam yapılacağını kabul edilmesine rağmen mesai saati boyunca görüşme yaptırılmamasının işkence - kötü muamele ihbarının doğruluğuna ilişkin kuşkuları arttırdığı ifade edildi" denildi.

İzmir Barosu, soruşturma yürütülmesi ve faillerin cezalandırılmaları talepli verdiği dilekçe ile suç duyurusunda bulunduğunu aktardı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale'de orman yangınına müdahale ediliyor

SONRAKİ HABER

Heybeliada Sanatoryum binasının Diyanet’e tahsis işlemi iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa