27 Temmuz 2022 10:07

BMGK, Zaho saldırısı gündemiyle toplandı; Irak, Türkiye'ye "Çekil" çağrısı yapılmasını istedi

BMGK, 9 sivilin yaşamını yitirdiği Zaho saldırısı gündemiyle toplandı. Irak Dışişleri Bakanı, BMGK'ye "Türkiye'nin Irak topraklarından güçlerini çekmesi için karar alın" çağrısında bulundu.

Fotoğraf: JasonParis/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 9 sivilin hayatını kaybettiği, 33 sivilin yaralandığı Zaho saldırısına dair, Irak'ın talebiyle dün (26 Temmuz) toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda BM Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, 20 Temmuz tarihli saldırıyla ilgili bilgi paylaştı. Hennis-Plasschaert, "Irak, Türkiye'nin güçlerini tüm Irak topraklarından çekmesini talep ediyor ve soruşturma çağrısında bulunuyor" dedi.

Hennis-Plasschaert, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin saldırının "PKK terör örgütü tarafından yapıldığını" açıkladığını, fakat PKK'nin "20 Temmuz'da bölgede bulunduğunu inkar eden ve saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutan bir açıklama yaptığını" hatırlattı. Ayrıca Irak'ın da saldırıyı Türkiye güçlerine bağladığını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı'nın paylaştığı "2018'den bu yana Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini 22 bin 700'den fazla defa ihlal ettiği, bakanlığın 2018'den beri Türkiye'ye 296 protesto notası verdiği" bilgileri de aktarıldı.

"IRAK, TÜRKİYE GÜÇLERİNİN ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYOR"

BM Daimi Temsilcisi, Irak'ın taleplerini şöyle sıraladı:

"Parlamento Güvenlik ve Savunma Komisyonu, PKK unsurlarının Irak'tan çıkarılmasını, tüm Türk kuvvetlerinin geri çekilmesini, Türkiye sınırında federal güçlerin yeniden konuşlandırılmasını, varsa Türkiye ile güvenlik anlaşmalarının iptal edilmesini tavsiye etti ve askeri yetenekleri geliştirmek için savunma bütçesinin gözden geçirilmesini talep etti.

Hiç bir taraf gerginliği daha fazla tırmandırmak istemiyor. Irak, Türkiye'nin güçlerini tüm Irak topraklarından çekmesini talep ediyor ve soruşturma çağrısında bulunuyor."

"SİVİLLERİN KORUNMASINA YÖNELİK ÖNLEMLERE UYULMADI"

"Sivillerin korunmasına yönelik önlemlere uyulmadığını" da aktaran Hennis-Plasschaert, sözlerine şöyle devam etti:

"Tanınmış bir turizm bölgesine yapılan korkunç saldırı, sivillerin hayatına, sivilleri korumaya yönelik uluslararası insan hakları hukukuna, uluslararası kabul görmüş standartlara karşı şok edici bir saygısızlık olduğunu gösteriyor. Her bir çatışmanın tüm tarafları, her zaman sivillere zarar vermekten kaçınmak için mümkün olan tüm önlemleri almak zorunda. Bu saldırıda buna uyulmadığı açıktır.

Dün Irak Başbakanı ile yaptığım görüşmede, bağımsız veya ortak olsun, şeffaf ve titiz bir soruşturmanın önemini bir kez daha vurguladı.

Bununla birlikte, Türkiye'nin de tam olarak ne olduğunu belirlemek için konuyu Irak ile birlikte ele almaya hazır olduğunu anlıyorum.

Son olarak, geçmiş yıllarda defalarca söylediğim gibi; Irak, kendi egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün rutin ve kontrolsüz bir şekilde kontrol edilmesini, dış ve bölgesel çekişmeler için bir arena gibi kullanılmasını haklı olarak reddediyor.

Irak topraklarına yapılan tüm saldırıların durması çok önemli. Dolayısıyla bu ihlaller sadece ulusal ve bölgesel gerilimleri pervasızca artırmakla kalmıyor, gördüğümüz gibi büyük insanlık trajedilerine de neden oluyor."

IRAK'TAN ULUSLARARASI SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Irak Dışişleri Bakanı Fouad Hussein de BMGK toplantısında söz alarak değerlendirmelerini paylaştı.

Saldırının "Irak'ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik askeri bir saldırganlık ve bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit" olduğunu söyleyen Hussein, BMGK'ye "Türkiye'ye Irak topraklarından güçlerini çekmesi için bir karar alma" çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı, olayı incelemek için bağımsız, uluslararası bir soruşturma gerektiğini söyledi. Ayrıca Irak ve Türkiye arasındaki durumun BMGK gündemine dahil edilmesi ve saldırganlığın ardından ortaya çıkan zararın Türkiye hükümetince karşılanması çağrısı yaptı.

TÜRKİYE: GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN TÜM ADIMLARI ATMAYA HAZIRIZ

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli de dünkü toplantıda söz aldı.

Keçeli, saldırıdan sonra Türkiye'nin hem Irak hem de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri ile iletişime geçtiğini söyledi. "Türkiye'nin gerçeği ortaya çıkarmak için tüm adımları atmaya hazır olduğunu ifade ettik" dedi.

"BMGK toplantısının olası yanlış anlaşılmaları önlemek için çok önemli olduğuna inandıklarını" da aktaran Keçeli, "Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini, toprak bütünlüğünü, istikrarını ve refahını hep desteklediğini" ve "aksi iddiaların yanlış ve kötü niyetli olduğunu" söyledi: "Şunu netleştirelim. Irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü Türkiye tarafından değil, terör örgütü tarafından ihlal edildi." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ford ve Tofaş'ta üretime ara veriliyor

SONRAKİ HABER

İngiltere’de başbakan adaylarından işçilere savaş ilanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa