İngiltere’de başbakan adaylarından işçilere savaş ilanı
İngiltere’de bugün demir yolu işçileri, cuma günü Telekom işçileri greve çıkıyor. Başkanlık yarışındaki iki aday ise sendikal haklara ve grev hakkına yönelik saldırgan açıklamalarıyla gündemde.
Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel
Özden DİNÇ
Londra
İngiltere’de Muhafazakar Parti’nin liderlik seçiminde son ikiye kalan adaylar, sendikal harekete savaş açtı.
Dışişleri Bakanı Liz Truss partinin başına geçmesi ve dolayısıyla başbakan olması halinde göreve geldikten sonraki ilk 30 günde İngiltere işçi sınıfının grev haklarını kısıtlayan bir yasal düzenleme yapmayı taahhüt etti.
“Sert ve kararlı bir eyleme ihtiyacımız var” diyen Truss “sendikaların ekonomiyi felç etme kabiliyetini sınırlamak” gerekçesiyle ulaştırma, eğitim, sağlık gibi işkollarında şu anda yüzde 40 olan grev oylamasına katılım barajını yüzde 50’ye ve grev öncesi ihbar süresini iki haftadan dört haftaya çıkarmak istiyor.
Truss ayrıca sendikaların greve çıkma sıklığını azaltmak amacıyla da “soğuma süresi” kuralını yürürlüğe koymak istiyor. İşçilerin grev süresince sendikalarından alacakları vergiden muaf desteği engellemeyi planlayan Truss “militan sendikal hareketin” önünü kesmek için elinden geleni yapacağını söylüyor.
July 26, 2022
Truss kadar kapsamlı bir açıklama yapmayan diğer aday, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak da seçilmesi halinde sendikalara karşı sert bir tavır alacağını söyledi.
SENDİKALARDAN SERT YANIT
Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası’nda (RMT) örgütlü 40 bin demiryolu işçisinin bugün çıkacağı grev öncesinde açıklanan bu seçim vaatlerine başta RMT olmak üzere sendikalar sert açıklamalarla yanıt verdi.
RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, Truss’un planlarının, işçi sendikalarının 1871’de yasallaşmasından bu yana sendikalara ve medeni haklara yönelik en büyük saldırı olacağını belirtti. Lynch ayrıca İngiltere’de etkili sendikal faaliyetleri yasadışı hale getirmeye ve işçilerin demokratik haklarını gasbetmeye dönük bu saldırının yasalaşması halinde, sendikal hareketin hep birlikte, 1926 genel grevini, Süfrajet (oy hakkı mücadelesi) ve Çartizm mücadelelerini aşabilecek büyüklükte bir direnişle karşılık vereceğini söyledi.
UNITE (the Union) Sendikası Genel Sekreteri Sharon Graham da Truss’ın sendikal harekete ve işçilere savaş açtığını söyledi. Genel Sekreter Graham, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ayrıca “tehditlere ve zorbalığa” boyun eğmeyeceklerini ifade etti ve “iş, ücret ve çalışma koşulları için mücadelemizi yasa dışı kılmaya yönelik her türlü girişim, şiddetli ve uzun süreli bir direnişle karşılanacaktır” uyarısında bulundu.
July 26, 2022
July 26, 2022
İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Genel Sekreteri Frances O’Grady da başbakan adaylarına işçileri ve sendikalarını hedef göstermekten vazgeçip bunun yerine ülkedeki hayat pahalılığı kriziyle başa çıkmak için planlar yapmaları çağrısında bulundu.
Ülkenin halihazırda en büyük sendikası olan UNISON henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ancak geçtiğimiz günlerde işverenlerin grevlerde geçici işçi istihdam etmesine izin veren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, hükümetin grevleri durdurmak için her yolu denemeye hazır olduğu uyarısında bulunmuştu. UNISON Genel Sekreteri Christina McAnea, işçilerin haklarını kazanmasını zorlaştırmak için yasal düzenlemeleri değiştirmenin yasa dışı olduğunu belirtmiş ve hükümetin geri adım atmaması halinde İstihdam İş Yönetmeliği’nde yapılan söz konusu değişikliği yargıya taşıyacaklarını söylemişti.
Grev hakkına yönelik bu saldırıya işçilerin vereceği cevap önümüzdeki günlerde başta demir yolu işçilerinin (RMT) grevi ve devamında cuma günü telekom işçilerinin (CWU) ve cumartesi günü de tren makinistlerinin (ASLEF) greviyle şekillenmeye başlayacak.