TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut: Salgına karşı sonbahar öncesi önlem şart
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut: Eğer önlem alınmazsa sonbaharda vaka sayıları 50-70 bin bandına ulaşabilir.
Fotoğraf: DHA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Sağlık Bakanlığının 'pandemi bitti' diyerek önlemleri kaldırılması Kovid-19 vakalarını tekrar patlattı. Geçtiğimiz hafta günlük vakaların 40 kat arttığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hâlâ günlük verileri paylaşmamakta ısrarcı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, 40 kat artışın hangi zamanda olduğu ve resmi verilerin açıklanmadığına dikkat çekerek “Ancak günlük vaka sayıları 20-30 binleri geçmiş durumda. Eğer önlem alınmazsa sonbaharda vaka sayıları 50-70 bin bandına ulaşabilir” uyarısında bulundu.
Vakaların tekrar artmasının 2 yıl öncesinin bir tekrarı olduğunu hatırlatan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, “Aynı hatayı iki defa yaptık. Yaz aylarında, özellikle turizm gelirleri kaygısıyla veriler paylaşmıyor. Filyasyon çalışmaları da bitti. Tarama ve yeterli test de yapılmıyor” dedi. Artan vakaları Bakan’ın ‘vakalar 40 kat arttı’ diyerek itiraf ettiğini dile getiren Bulut, “Ama bu 40 kat artışın hangi tarihte olduğunu söylemedi. Halbuki veriler günlük yayınlanmalıdır. Vaka sayıları 20-30 binleri geçmiş durumda. Veriler paylaşılmalı ki günlük olarak aşı oranımız nedir, hastamız, yoğun bakım, ölüm oranı nedir bunları bilelim” ifadelerini kullandı.
“GÜNLÜK 70 BİN VAKA GÖREBİLİRİZ”
Kovid-19’un önlenebilir bir hastalık olduğunu ve hastalığı geçirenlerde ilerisi için yaratabileceği sorunlara işaret eden Bulut “Özellikle 65 yaş üstü, organ nakli olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanmak zorunda olanlar risk altındalar” dedi. Sonbahara günlük 50-70 bin vaka sayısıyla girebileceğimizi düşünen Bulut “Eğitim sisteminden tutun da kapalı ortamlara kadar yine önlem almak gerekir. Bilim kurulu toplantıları da kalktı ve eskisi gibi bir çalışma da yok” dedi.
“VARYANT ANALİZİ YAPILMALI”
Omikronun yeni ortaya çıkan alt varyantlarından BA.5’in hastalığın daha ağır geçirilmesine yol açtığı bilgisini veren Bulut, “Türkiye’de bir sorun da varyant analizlerinin yapılmaması. Popülasyonun ne kadarında hangi varyantının olduğunu bilmek için bölge bölge varyant analizlerinin yapılması lazım. Türkiye'de muhtemelen BA.5 var. Muhtemelen diyorum çünkü böyle bir veri yok. ABD’de BA.5 oranı yüzde 20, Türkiye'de de bu civarda olduğunu düşünüyorum. Keşke böyle düşünüyorum demek yerine, bu böyle diye sizinle veri paylaşabilseydim. Türkiye veri karanlığı içerisinde. Sağlık Bakanlığı pandemiyi veri körlüğü içerisinde idare ediyor” dedi.
“SALGIN BİTMİŞ GİBİ DAVRANILIYOR”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün pandemide küresel alarmı kaldırmadığını, ‘pandemi bitti’ demediğini hatırlatan Bulut “Ama biz pandemi bitmiş gibi davranıyoruz. Bunda ekonomik krizin de etkisi var. Çünkü kaynaklar tükendi. Buna ayıracakları bir bütçe yok. Temmuzda bütçe bittiği için tekrar ek bütçe istediler. Türkiye'de ekonomik kriz artı pandemi krizi üst üste bindi ve bir sarmal haline geldi” ifadelerini kullandı. Bulut salgına karşı alınması gereken önlemleri de sıraladı: “Kapalı alanlarda maske kullanılmalı ve mesafeye dikkat edilmeli. Aşılarda 4. doz için randevular tanımlandı bu hatırlatma dozları yapılmalı. Çünkü ölüm ve yoğun bakım oranlarının düşüklüğünün nedeni aşılar.”