28 Temmuz 2022 05:50
/
Güncelleme: 07:25

Yukarıdan aşağıya iktidarı zora sokacak: Sezgin Baran Korkmaz davası

Sezgin Baran Korkmaz davasını yakından takip eden CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan: Sezgin Baran Korkmaz’ın ikinci Zarrab olacağını yıllardır söylüyorum.

Yukarıdan aşağıya iktidarı zora sokacak: Sezgin Baran Korkmaz davası

Sezgin Baran Korkmaz | Fotoğraf: DHA

Birkan BULUT
Ankara

Kara para aklama suçlamasıyla ABD’de yargılamasına başlanan SBK Holding Başkanı Sezgin Baran Korkmaz’ın, Türkiye’deki siyasiler, bürokratlar ve yargı mensuplarına rüşvet iddiaları tartışılıyor. Süreci ve Korkmaz’ın ilişkide bulunduğu kişilere ilişkin listeyi değerlendiren CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, listedeki isimlerde bir yanlış görmediğini ama başta siyasiler olmak üzere birçok ismin eksik olduğunu dile getirdi. Korkmaz’ın da Zarrab gibi itirafçı olacağını söyleyen Özcan, dava sürecini “Amerikan Devletini, ABD’ye karşı işlenen suçlar bağlar. Bu doğru. Ancak ABD’ye karşı işlenen suçların merkezinde Türkiye ve Türkiye’deki siyasi iktidar var. Amerikan yargısı bunu görmezden gelmeyecektir” diye değerlendirdi.

Kara para aklamakla suçlanarak geçtiğimiz günlerde ABD’de hakim karşısına çıkan Sezgin Baran Korkmaz’ın, 21 Eylül’de başlayacak dava sürecinde Reza Zarrab gibi itirafçı olacağı düşünülüyor. ABD’nin, Türkiye’nin yaptırımları delmesine ilişkin işlenen suçlardan Zarrab’ı yargılamasından daha büyük yankı uyandıracağı değerlendirilen bu süreçte, Korkmaz’ın yanlış gelir beyanıyla 1 milyar doların önemli kısmını Türkiye’de aklamasında iktidar ve bürokrasiyle ilişkisi en çok merak edilen konular arasında. Korkmaz’ın bu süreçte girdiği ilişkileri kayıt altına aldığı iddia edilirken, İçişleri Süleyman Soylu’nun Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda bu konuda sorulara “Yukardan aşağı karar aldık, ABD’yi ters köşeye yatırdık” sözleri iktidarın Korkmaz’a verdiği destek olarak değerlendiriliyor.

PARA AKLAMADA KAMU BANKALARI DA BULUNUYOR

İki yıl önce ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan hakkında tutuklama kararı verilen Korkmaz, Avusturya'da yakalanmıştı. İlk ifadesinde sadece bayramlarda emniyet müdürlerine verdiği rüşvetin 3 milyon doları bulduğunu söylediği belirtilen Korkmaz’ın, gazetecilerle de benzer ilişkilere girdiği ortaya çıkmıştı. ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avusturya’dan iade edilen Korkmaz’ın, 1 milyar dolarlık biodizel sahtekarlığına karıştığı, haksız bir şekilde vergi dairesinden teşvik olarak alınan parayı akladığı, para transferi dolandırıcılığı yaptığı belirtilmişti. Kara para aklama sürecinde Türkiye’de kamu bankalarının da aracı edildiği ifade ediliyor. ABD'de ilk kez hakim karşısına çıkarak suçlamaları reddeden Korkmaz için 21 Eylül'de ön duruşma yapılacak.

Gazeteci Cengiz Erdinç ise Korkmaz’la ilgili bilgi notu niteliğinde sekiz sayfalık bir listenin dolaştığını açıklayarak, "basın, yargı, askeriye, avukat, istihbarat, emniyet, iş ilişkileri, personeller, Paramount otelde kalan kişiler, ziyaret edenler, para ödenenler ve hediye gönderilenler" diye başlıklar olduğunu öne sürdü.

"SİYASİLER EKSİK"

Korkmaz’ın yargılama sürecine ilişkin sorularımızı CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan yantladı. Söz konusu listeyi gördüğünü belirten Özcan, herhangi bir isim vermese de listede çok eksik olduğunu vurguladı. “Esas belirleyici görev almış, ismi bu şebekeye karışmış birçok isim eksik” diyen Özcan, gördüğü isimler arasında bir yanlışlık da olmadığını ifade etti. Özcan listede siyasi isimlerin olmadığını, gazeteci, bürokrat, iş dünyası, avukatlar vs. olduğunu söyledi.

"SOYLU KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR"

Korkmaz Reza Zarrab gibi itirafçı olacağı iddialarını reddetmesine rağmen o yolda ilerlediğini belirten Özcan, Korkmaz’ın ikinci Zarrab olacağını yıllardır söylediğini ifade etti. Korkmaz'ın en son görüştüğü kişinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Yukardan aşağı karar aldık, ABD’yi ters köşeye yatırdık” sözleri, Korkmaz’a bir güvence mi verilmediği konusunda bugüne kadar tartışmalarına da yol açtı. Özcan, Soylu’nun yukardan aşağıya doğru bir talimat diyerek, sorumluluğu Tayyip Erdoğan’a atmaya çalıştığını ifade etti. Bunu Soylu’nun kendini kurtarmayı çabası olarak değerlendiren Özcan, “Bunda ne kadar başarılı olur emin değilim” dedi.

Öte yandan İnan Kıraç’ın hisselerini geri alması ve Levent Göktaş’ın bu işte rol oynamasının Külliye’nin bilgisi dahilinde olduğunu söyleyen Özcan, ABD’deki dava sürecine ilişkin ise “Amerikan Devletini, ABD’ye karşı işlenen suçlar bağlar. Bu doğru. Ancak ABD’ye karşı işlenen suçların merkezinde Türkiye ve Türkiye’deki siyasi iktidar var. Amerikan yargısı bunu görmezden gelmeyecektir” diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et