Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran görevden ayrıldı
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesinde kurulmasına karar verilen Hukuk Fakültesinin Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran, sağlık sorunları gerekçesiyle görevden ayrıldı.
Fotoğraf: MA
Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran, sağlık sorunları gerekçesiyle görevden ayrıldı. Selami Kuran'ın yerine Hukuk Fakültesi dekanlığına kayyum rektör Mehmet Naci İnci vekil olarak atandı.
Personele gönderilen rektörlük mailinde şu ifadelere yer verildi: “Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran fakülte kuruluş çalışmalarının tamamlanması ardından sağlık sorunları nedeniyle kendi istediğiyle görevinden ayrılmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesine, asaleten yeni dekan ataması yapılana kadar Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci vekalet edecektir.”
NE OLMUŞTU?
7 Şubat 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Boğaziçi bünyesinde Hukuk Fakültesinin kurulmasına karar verilmişti. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Cumhurbaşkanı kararıyla üniversite bünyesinde yeni fakülte kurulmasının hukuksuz olduğunu ve bu kararın TBMM’ye ait bir yetkinin gasbedildiği anlamına geldiğini söyleyerek, hem fakültenin açılmasını hem de Selami Kuran’ın kurulan fakülteye Dekan olarak atanmasını yargıya taşımıştı.
Naci İnci 22 Mart'ta talebin reddedildiğini söylemişti ancak karar akademisyenlerin avukatına bugün saat 11:54'te tebliğ edildi. Akademisyenler Naci İnci'nin 'erken' açıklamasına şöyle tepki göstermişti: "Dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna 25.1.2022 tarihinde gönderilmiş olup henüz herhangi bir karar verilmemiştir. Umarız Rektör ve ekibi, üniversitemize dışarıdan Genel Sekreter olarak atanan ve sonradan görevden alınan Nedim Malkoç vakasında olduğu gibi yine suç işleme pahasına mahkeme kararına etki etmeye yeltenmemiş ve olası kararı yine usulsüz bir şekilde öğrenmemişlerdir."
Akademisyenler, 2 Ocak 2021’den beri üniversiteye anayasaya aykırı şekilde iki rektör atanmasını, üniversitede oluşturulan yönetimlerin gerçekleştirdiği temel üniversite özgürlüğü ile ilgili hukuksuz ve yasa dışı işlemlere karşı Danıştaya ve çeşitli idari mahkemelere çok sayıda başvuruda bulundu. (HABER MERKEZİ)