Erdoğan'ın vaadine göre 5 yıl önce başlaması gereken 5G testi ancak başladı, Bakan 6G vaadi verdi
Tayyip Erdoğan 2015 yılında "2 yıl daha sabredersek 5G'ye geçeriz" demişti. 5G'nin ilk testleri 5 yıl gecikmeli şekilde İstanbul Havalimanı'nda başladı. Bakan ülke 5G'ye geçmeden 6G vaadi verdi.
Fotoğraf: DHA
Türkiye'de 5G çalışmaları 56k Dial-up modem hızında ilerliyor. Vaatlerin "yüklenmesi" yılları buluyor. Durum buyken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'ndaki 5G tanıtım töreninde 6G vaadi verdi.
Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında "2 yıl daha sabredersek geçeriz" dediği 5G'nin ilk testleri, vadedilen tarihten 5 yıl sonra, İstanbul Havalimanı'nda başladı.
Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ise ancak başlayan test için, 2020 yılında "5G'yi bu yıl içinde İstanbul Havalimanı'nda uygulamayı, başlatmayı düşünüyoruz" demişti.
BAKAN, DAHA 5G'YE GEÇİLMEDEN 6G VAADİ VERDİ
Havalimanında üç GSM operatörünün 5G tanıtım törenine katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, daha ülke 5G'ye geçmeden 6G vaadinde bulundu.
Karaismailoğlu, “Havalimanında belirli yerlerde 5G sinyali verilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Bugün burada yerli teknoloji şirketlerimizin kurduğu stantlarda Türkiye’nin 5G’de geldiği aşamayı göreceğiz. Ülkemizde 5G’yi destekleyen cihazların artmasıyla vatandaşların 5G’den faydalanması artacaktır” dedi.
Şu an dünyada prototip çalışmaları yapılan 6G’yle ilgili hazırlıkların da sürdüğünü iddia eden Karaismailoğlu, “6G çalışmalarına önümüzdeki süreçte hız kazandıracağız. Fiber ağ uzunluğumuzu 1 milyon kilometreye çıkararak global açıdan 10 uydu operatörü arasına gireceğiz” sözlerini sarf etti.
Karaismailoğlu, 2021’de de “5G’nin yanı sıra 6G teknolojisine de hazırlık yapıyoruz” demişti.
5G'NİN ARTILARI
5G teknolojisi, yüksek hızda veri iletişimi sağlıyor. İndirme hızlarını saniyede 10 gigabayt'a çıkaran 5G, 4G'ye kıyasla daha yüksek radyo frekanslarını kullanıyor. 5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek çok daha hızlı gerçekleşiyor. Yine internete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile mümkün görünüyor.
TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT TEKNOLOJİNİN DURUMU
Türkiye'de ise 1 Nisan 2016'dan itibaren "4,5G" diye adlandırılan fakat gerçekte 4G standartlarında olan teknoloji kullanılıyor.
Türkiye, 1991'de araç telefonları aracılığıyla 1G teknolojisiyle tanıştı. 1993'te interneti kullanmaya başladı. Cep telefonuyla görüşme, veri aktarımı ve SMS gönderimine olanak sağlayan 2G'ye ise 1994'te geçti. 3G'nin Türkiye vatandaşlarının hayatına girmesi ise 2009 yılında gerçekleşti. Ülkede 2021 yılı sonu verilerine göre, 86 milyon 288 bin 834 mobil abonenin 80,2 milyona yakını "4,5G" olarak adlandırılan 4G teknolojisini kullanıyor.
Ülkemizde 4G'nin 4,5G olarak adlandırılmasının sebebi ise Erdoğan'ın 2015 yılında, Türk Telekom’un 175. yıl kutlama etkinliğinde yaptığı "3G'de 2 yıl daha sabredersek, 5G'ye geçeriz. Aksi takdirde 4G'ye geçersek Türkiye çöplük haline döner" açıklamasında yatıyor.
4,5G, 4G’nin geliştirilmiş hali fakat Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 4,5G olduğunu iddia ettiği standartların aşağısını 4G olarak tanımlamıyor.
5G'YE GEÇİŞTE BİRÇOK ÜLKEDEN GERİDEYİZ
Erdoğan’ı boşa düşürmemek adına 4,5G adı verilen teknolojiden, bir üst aşama olan 5G'ye geçiş de vadedilenden uzun sürdü ve fark açılmaya devam ediyor.
Birçok ülke 2018’den beri 5G bağlantısına geçmeye başladı. Türkiye'de faaliyet gösteren 3 GSM operatörü ise İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen tanıtım töreniyle ilk kez 5G hızını hizmete sunuyor.
Test amaçlı faaliyete geçen 5G şebekesi ile cep telefonu bu teknolojiye uyumlu yolcular 5G hızını test edebiliyor. 5G'nin ülke genelinde ne zaman kullanılacağı ise halen soru işareti. (İstanbul/EVRENSEL)