28 Temmuz 2022 15:13

231 bin kişiyle yapılan araştırmaya göre, aşı olanlarda Kovid’den kaynaklanan kalp krizi ve pıhtı atma riski daha düşük

Güney Kore'de yapılan bir çalışma, Kovid-19'a karşı tam aşılamanın, kalp krizi ve pıhtı atması olarak bilinen istemik inme riskini azalttığını ortaya koydu.

Fotoğraf: Mufid Majnun/Unsplash

Paylaş

Güney Kore'de yapılan bir çalışma, Kovid-19'a karşı tam aşılamanın, akut enfeksiyonun ikincil komplikasyonları olarak kalp krizi ve halk arasında pıhtı atması olarak bilinen istemik inme riskini azalttığını gösterdi.

Amerikan Tabipler Birliği tarafından yayınlanan JAMA Network Open isimli dergide yer alan çalışma, 62 bin 727’si hiç aşılanmamış, 168 bin 310’u tam aşılanmış 231 bin 37 kişinin verileriyle yapılmış. Araştırmacılar, Kovid-19 raporlamasının zorunlu olduğu Kore'den ülke çapında elde edilen verilerden yararlanmış.

Kore'deki Gachon Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Jaehun Jung ve meslektaşları tarafından JAMA'da yayımlanan araştırmada, "Bulgular, özellikle kardiyovasküler hastalıklar açısından risk faktörlerine sahip olanlar için aşılamayı desteklemektedir" deniliyor.

Çalışmanın sonuçlarına göre, kalp-damar hastalıkları, aşılanmamışlara kıyasla tamamen aşılanmışlar için Kovid-19 tanısından sonraki 1 ila 4 ay içinde önemli ölçüde azalmış.

Jung, MedPage Today'e yaptığı açıklamada, mevcut bulguların Kovid-19'un akut sonrası kardiyovasküler belirtileri üzerine daha önce yapılan çalışmadakilerden büyük ölçüde farklı olmadığını söyledi. Araştırmacılar, aşının yaygınlaşmasından önce ABD Gazi İşleri Bakanlığı'ndan alınan verileri kullanarak, enfeksiyondan 30 gün sonra meydana gelen inmelerin 12 ayda binde 4,03 oranında olduğunu tahmin etmişlerdi; Kovid-19 sonrası miyokard enfarktüsleri 12 ayda binde 2,91 olarak bildirilmişti. (DIŞ HABÊRLER)

ÖNCEKİ HABER

ÇED Yönetmeliği değiştirildi, ÇED süreci şirketlerin keyfine bırakıldı!

SONRAKİ HABER

Avro Bölgesi'nde enflasyon temmuzda rekor kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa