30 Temmuz 2022 04:35

Serel Seramik işçileri: İrademizi çiğnetmeyeceğiz

Çimse-İş’ten Kristal-İş’e geçtikleri için işten atılan Manisa’daki Serel Seramik işçilerinin eylemleri sürüyor.

Fotoğraf: Burak Yılmaz/Evrensel

Paylaş

Burak YILMAZ
Eda AKTAŞ
Manisa

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Elginkan Holding bünyesindeki Serel Seramikte çalışan ve sendika değiştirdikleri için işten atılan işçilerin eylemleri sürüyor. Ücretlerin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi taleplerinin Çimse-İş tarafından görmezden gelindiği için sendika değiştirdiklerini anlatan işçiler, “Baskılara rağmen irademizi çiğnetmeyeceğiz” diyor.

Serel Seramikte Çimse-İş’ten istifa ederek Kristal-İş’e üye olan toplam 15 işçi işten atıldı. İşçilere işten çıkarıldıklarına ilişkin tebligatlar noter aracılığıyla iletilirken, işçiler ise “Ya Çimse-İş ya sendikasızlık” dayatmasına karşı mücadelesini sürdürüyor.

Bir süredir sessizliğini koruyan Çimse-İş Genel Merkezi ise yaptığı açıklamada, toplu iş sözleşmesi dışında 2 bin 500 lira pandemi destek ödeneği alındığını, ikinci 6 ayda için yüzde 35 oranında ilave zam yapılmasını kararlaştırdıklarını belirtirken, işyerinde işçilerin taleplerinin dikkate alınmaması gibi bir durumun olmadığını ileri sürdü. Patron da yaptığı açıklamada, fabrika çevresinde yapılacak eylemlerin görüntülü kayıt altına alınacağını söyleyerek işçilere gözdağı verdi.

"2 BİN 500 LİRAYI BİZ ALDIK"

Çimse-İş’in açıklamasına ilişkin gazetemize konuşan işçiler, “2 bin 500 lirayı biz kendimiz aldık” dedi. Bir işçi, “Temsilciler aracılığıyla biz isteğimizi müdüre ilettik. Müdürler de üstüne basa basa ‘Bunu biz veriyoruz, sendika değil’ diye özellikle söyledi. Biz bu zammı aldıktan sonra kendileri bunu almış gibi lanse edeceklerdi. Biz gelmelerini istemedik. Çünkü bunun için prim yapmak istediler” dedi.

"YÜZDE 35 DEĞİL YÜZDE 5’LİK ZAM VAR"

Söz edilen yüzde 35’lik zamma ilişkin konuşan bir işçi de şunları söyledi: “Zaten yüzde 30 asgari ücret zammı, burada bahsedilen yüzden 5’lik bir zam var. Hatta sendikanın temsilcilere şimdilik bu konuyu açmayın, alamazsak işçi bize baskı uygular dediğini biliyoruz. Görüşme olacak diye bir ifade kullanılıyor. Bizler istifa ettikten sonra apar topar ‘Alındı’ diye bir açıklama yapılıyor. Bizim fabrikamızda insanlar asgari ücret düzeyinde çalışıyor.”

"HEM ÇİMSE-İŞ HEM DE PATRON BASKI UYGULUYOR"

Çimse-İş Şube Başkanını ve Genel Başkanı neredeyse hiç görmediklerini söyleyen işçiler, “Baskı uygulayan hem Çimse-İş hem de patron. Serel’de önemli olan işçilerin iradesi, biz de tercihimizi Kristal-İş’ten yana yaptık” dedi.

Fabrika önünde yaptıkları eylemlere Çimse-İş’in farklı fabrikalardan işçi getirdiğini ve Çimse-İş lehine sloganların atıldığını hatırlatan bir işçi, “Biz iş kıyafetlerimizle, kimlik kartlarımızla oradaydık. Çimse-İş’in getirdiği elemanlar içinde bir tane bile Serel’de çalışan yok. Madem onlar Serel işçisi, neden şu an fabrika bakımda. Neden kapı önüne yığılanlar fabrikaya girip çalışmıyor” dedi. İşçi, Çimse-İş’in farklı fabrikalardan işçilerle kendilerini karşı karşıya getirmesini eleştirdi.

"ALINAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI"

Sendikanın açıklamalarını eleştiren bir başka de “2 bin 500 lira ödeneğin Çimse-İş’le hiç alakası yok. Temsilcileri biz çağırdık, ücretlerimiz yetmiyor dedik. Gerekirse Çimse-İş’ten istifa edelim diye temsilcilere söyleyen bizdik. Tersi olsaydı aynı anda 460 kişi Çimse-İş’ten istifa etmezdi” dedi.

Çimse-İş’in asgari ücret zammını kendi aldığı zam olarak gösterdiğini söyleyen işçi, “Biz onu zaten alıyoruz. Yüzde 5’lik zamdan da Kristal-İş’e geçtiğimiz için biz yararlanamayacakmışız” diye konuştu.

"YILLARDIR GELMEYENLER ŞİMDİ GELDİ"

Bir işçi de “Sendika her şeyi kendinin aldığını söylüyor. O zaman patron neden ‘Sendika kim ki size zam veriyor’ dedi. Holding yöneticisi bize ‘Sendika ancak ben zam verirsem alır’ dedi. Bu Çimse-İş’in açıklamasıyla tamamen çelişiyor. Bizi temsil ettiğini söyleyenler, hiç görmediğimiz insanlar. Bütün isteklerimize rağmen yıllardır hiç gelmeyenler biz sendikadan istifa edince Manisa’ya kamp kurdu” diye konuştu.  

Temsilcilerin de kendileriyle birlikte hareket ettiğini belirten işçi şöyle devam etti: “Çimse-İş’ten istifa edersek bizimle olur musunuz diye sorduk. Temsilciler bizi ispiyon edebilirdi ama şu an onlar da bizim gibi işsiz kaldılar. İlk atılanlar onlar oldu. Biz pandemide hiçbir ekonomik yardım görmedik ya da bir mücadele. Bizi düşünen sendika o dönem neden ‘Bir ay aidatımdan vazgeçeyim de işçiler çoluğuna çocuğuna bir şey alsın’ demedi. Herkes pandemide evindeyken biz hep içi çe çalışıyorduk.”

ÖNCEKİ HABER

Donbass'ta hapishaneye saldırı: 53 ölü

SONRAKİ HABER

Çimse-İş üyesi cam işçisi: Bu saltanat bitecek söz işçilerin olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa