Akkuyu’ya yurt dışından ucuz işçi getirme planı mı yapılıyor?
Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında, İÇTAŞ’a bağlı yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü izne gönderildi. İşçiler, yurt dışından ucuz işçi getirme planı yapıldığını düşünüyor.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali | Fotoğraf: Mustafa Ercan/DHA
Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında, Rusya’ya bağlı ana firma Rosatom ile yüklenici firma İÇTAŞ arasında anlaşmazlık çıkması sonucu İÇTAŞ’a bağlı yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü bir haftalık izne gönderildi. İşçiler Rosatom’un maliyetleri düşük tutmak için yurt dışından ucuz işçi getirme planının olduğunu söylüyor.
Santral inşaatında çalışan işçilerden aldığımız bilgilere göre 2032’e yetiştirilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında ana firma Rosatom maliyeti düşürecek hesaplar yapıyor. Rosatom ile İÇTAŞ arasında mali sorunlar yaşandığını, bu nedenle de Rosatom’un İÇTAŞ’ın sözleşmesini iptal ettiğini belirten işçiler, "Rosatom işi daha ucuza mal etmek istiyor fakat yerli işçilerden kısacak bir şey kalmadı. Barınma desen kötü, yemek desen kötü, ücret az, iş ağır. Burası çalışma kampı gibi, sadece yemek yiyor, uyuyor ve çalışıyoruz. Öğlen yemeklerinde neredeyse soğumuş yemek yiyoruz. Daha birkaç ay önce yatmayan fazla mesai ücretleri ve ücretlerin düşük kalması nedeniyle çeşitli aralıklarla iş durduruldu” dedi.
"İŞİ BİTİRME HESABIYLA BİZİ OLAĞANÜSTÜ ŞEKİLDE ÇALIŞTIRIYORLAR"
Çalışma koşullarının ağır ve yorucu olduğunu dile getiren işçiler, “İşi bitirme hesabıyla bizi olağanüstü şekilde çalıştırıyorlar. Anlaşılan o ki bu bile Rus şirketi kesmiyor. Şimdi yurt dışından Kazak ve Özbek işçi getirecekleri konuşuluyor. İÇTAŞ’la sözleşmeyi de bu nedenle iptal etmişler” dedi.
FESİH GEREKÇELERİ
odaTV’den Toygun Atilla’nın haberine göre ise Rosatom tarafından iki şirkete, sözleşmelerin feshedilmesine ilişkin ihtarname gönderildi. “Titan-2 ve IC İÇTAŞ şirketlerine verilen 9’ar milyon doların 3 milyon 320 bin doları usulsüz bir şekilde harcanması, güç ünitesi inşasının birer yıl ertelendiği ve genel olarak inşaatta kayda değer bir ilerleme kaydedilmediği, şirketlerin gerekli madde, malzeme ve ekipman tedarikini dahi yapmadığı” fesih nedenleri olarak gösterildi.
Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yapılan açıklamada da IC İÇTAŞ İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar verildiği bildirildi. Açıklamada, özel sektörün, inşaat çalışmalarına özgü yeterliliklere sahip olması gerektiği ifade edildi.
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, “Bugün sahada istihdam edilenlerin yüzde 80’inden fazlasını Türk vatandaşları oluşturmaktadır ve bu sayı artmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)