30 Temmuz 2022 13:47

Eğitim ve sosyal tesisler Cumhurbaşkanı kararıyla satış listesine alındı

Ege ve Akdeniz kıyılarında yer alan 18 eğitim ve sosyal tesis alanı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile satış listesine eklendi.

Resmi Gazete ekran görüntüsü.

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

AKP’nin 20 yıllık iktidarı döneminde hız kazanan kamu malları satışına her gün bir yenisi ekleniyor. Özelleştirme gelirlerinin yüzde 90’ı AKP iktidarı döneminde gerçekleşirken, son olarak kamu kurumlarının Ege ve Akdeniz kıyılarında yer alan eğitim ve sosyal tesisleri satış listesine eklendi.

4264 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İzmir’den 3, Aydın’dan da 2 tesisin yer aldığı toplam 18 adet eğitim kampı ve sosyal tesis özelleştirme kapsamına alındı. Kararla birlikte, kamu personelleri ve üniversite bileşenlerinin yararlandığı alanların 31 Aralık 2025’e kadar satılacağı ilan edildi.

Kuşadası’ndaki, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait tesis, Devlet Su İşleri’ne ait Menderes’teki tesis, Karayolları Genel Müdürlüğüne ait tesis ve yine Seferihisar’daki Maliye Hazinesi’ne ait olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin yararlandığı tesisler satış listesinde yer alıyor.

Denize sıfır 51 dönümlük kamu kampı olan DEÜ Öğrenci ve Eğitim tesisleri, üniversite bileşenlerine ait 14 dönümlük üniversite alanı ve dinlenme tesisi olmak üzere toplamda 65 dönümlük kamu arazisinden oluşuyor.

“PARSEL PARSEL SATIŞ”

Özelleştirme kararıyla birlikte TMMOB bağlı Mimarlar Odası (MO) ve Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubeleri yaptıkları değerlendirmede, “Bu satışlar, parsel parsel satış ve altın tepside sermayeye sunuştur" dedi.  

Seferihisar ve Kuşadası’nda plan değişikliği yapılan iki kamu arazisinin konumu ve özelliklerinin bu işlemin kimin için yapıldığını ortaya çıkardığı belirtilirken, “Kendilerinin deyimiyle sermayenin mantığına uygun bir şekilde ‘etkin ve verimli kullanılabilmesi’ için ‘Ticaret Turizm Alanı’, ‘Günübirlik Tesis Alanı’ kullanımlarına çevrilmiştir” denildi.

“HALKIN ELİNDEN ALINMASINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

ŞPO ve MO, satışa çıkarılan eğitim ve sosyal tesisleri için kamu yararının hiçe sayıldığı, mevcuttaki kullanımına eşdeğer öneri bir alan sunulmadığını iddia ederken, kamu mülkiyetlerine yönelik onaylanan imar planı değişiklikleri aracılığıyla kentin omurgasını oluşturan kamusal alanlarının yok edilmesinin geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacağı savunuldu.

Denize sıfır kamu mülkiyetlerinde yapılan değişikliklerde kamu yararının bulunmadığı söyleyen meslek odaları, “Halkın elinde olanın da elinden alındığı yıkıma sessiz kalmayacağız. Söz konusu alanların kamusal kullanımda kalması gerektiğini, başlatacağımız hukuki işlemlere karşı başta halkımız olmak üzere ilgili meslek odalarını, sendikaları ve yerel yönetimleri müdahil olmaya davet ediyoruz” dedi.

ÖZELLEŞTİRME LİSTESİNDE YER ALAN TESİSLER

Antalya Manavgat Çolaklı-Ankara Üniversitesi

Antalya Manavgat Çolaklı-Jandarma Genel Komutanlığı

Didim Altınkum-Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Kuşadası -SGK

Edremit -TCDD

Karacabey-Hazine ve Maliye Bakanlığı

Karacabey-Emniyet Genel Müdürlüğü

Gökçeada-Adalet Bakanlığı

Çanakkale-Orman Genel Müdürlüğü

Beşiktaş Boğaz İstanbul -SGK

Seferihisar-Karayolları Genel Müdürlüğü

İzmir Menderes-DSİ

Seferihisar-Dokuz Eylül Üniversitesi

Kandıra-Hazine ve Maliye Bakanlığı

Muğla Ula-Hazine ve Maliye Bakanlığı

Ordu Perşembe-Hazine ve Maliye Bakanlığı

Tekirdağ-Emniyet Genel Müdürlüğü

Marmaris-Hazine ve Maliye Bakanlığı

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ bileşenleri Rektörlük önünden haykırdı: Mezuniyetin yeri Devrim'dir

SONRAKİ HABER

TPI’da işçilerin hazırladığı delege listeleri fark attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa