Grevdeki Atışkan Alçı işçileri: Verdiğimiz emeklerin karşılığını almak istiyoruz
Atışkan Alçı işçileri, “Patronun pastası durmadan büyüdü. Bir tane atölyeden başladı, dört tane fabrika kurdu. Biz buraya bu fabrikaya işte bu kadar emek verdik” dedi.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Grevdeki Atışkan Alçı işçilerine patron hakareti: "İlkokul mezunusun sana 4300 çok bile"

Birleşik Metal-İş, Atışkan Alçı işçilerinin grevini ziyaret etti
Çağlar KAZAK
Eskişehir
Eskişehir Çukurhisar bölgesinde bulunan Atışkan Alçı fabrikasında Kristal-İş’e üye olarak ilk toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecini yaşayan işçilerin grevi 1 ayı geride bıraktı. İşçiler bu zamana kadar bu fabrika için çok emek harcadıklarını belirterek, “Bu emeklerin karşılığını istiyoruz, kararlıyız” dedi.
5 yıldan fazla zamandır fabrikada çalıştığını belirten bir işçi, patronun yaptığı “İşçiler bana gelmedi, gelselerdi sorunlarını çözerdim. Bana hiçbir şikayette bulunmadılar” açıklamasına tepki gösterdi. Atışkan Alçı işçisi, “Bizler sendikalaşma sürecini başlatmadan önce gerek bireysel gerek toplu şekilde şikayetlerimizi ve taleplerimizi farklı yollar deneyerek patrona iletmiştik. Öncelikli talebimiz ücretlerimizin iyileştirilmesiydi. Ülkemizin durumu malum, temel tüketim maddelerine neredeyse her gün zam geliyor. Gerçek enflasyon resmi rakamların çok üstünde fakat Atışkan Alçı patronu al bu asgari ücreti geçin diyor. Bu ücretle geçinmek maalesef mümkün değil” ifadelerini kullandı. Ücretlerin yanı sıra yemeklerde ve sularda yaşadıkları sıkıntıyı da ilettiklerini belirten işçi, sendikalaşma süreci duyulduğunda bu konularda iyileştirilme yapıldığını söyledi.
Patrona bir siyasi partinin il başkanını aracı olarak gönderdiklerini söyleyen işçiler, “Patronun herhangi bir huzursuzluktan ve şikayetten haberi yokmuş bilgisini aldık. Defalarca şikayet kutularına yazı yazdık ama bizimle görüşmeyen, süreci tıkayan patronun kendisidir. İçerideki huzursuzlukları ve ücret artışını talep ettiğimizi bilmese bizlere 1000 TL’lik nakdi yardım yapılmazdı” dedi.
SENDİKANIN ADI DUYULDU KİMİ ADIMLAR ATILDI
Bir başka işçi uzun senelerdir fabrikada çalıştığını, yıllarca yemek menüsünün değişmediğini, ağır şartlarda çalıştıklarını dile getirdi. Ücretlerine çok makul bir zam istediklerini fakat patronun bu taleplere kulak asmadığını söyleyen işçi, “Sendikanın adı duyulduktan sonra kısmi iyileştirmeler oldu. Sendikalı olduktan sonra yemeklerimiz iyileşti, ocak ayının 17’sinden sonra bir yemek şirketiyle anlaştılar, arıtma suyunun yerine damaca su ya da pet şişede su vermeye başladılar” diye konuştu.
Patronun “Sendika yetkiyi aldı hemen greve çıktı” söyleminde bulunduğunu da hatırlatan işçi şunları söyledi: “Sendika yetkiyi 2021’nin aralık ayında aldı. 30 Haziran 2022’ye kadar da görüşmeler sürdü. Yani arada 6 aydan fazla bir zaman var. Anlaşma sağlanamadı, zaten bizim canımız burnumuza gelmişti. Bu süreçte kimi tavizler bile verdik ama patron bir kere bile olumlu bir yaklaşım göstermedi. Sunulan taslakta yakacak, giyim ve izin zammına itiraz etti. Biz ona da tamam, biraz daha düşelim dedik. Ücret zammından da bir miktar düştük. Ama patron bir türlü anlaşmaya yanaşmıyor.”
Patronun köle aradığını kaydeden işçi, “Bize verdiği ücret zaten asgari ücretti, biz Eskişehir’in her yerinde daha temiz daha nitelikli işler buluruz. Bizim kaybedecek zaten bir şeyimiz yok. Ama biz artık köle olmak istemiyoruz. Artık sendikalıyız, örgütlüyüz, güçlüyüz” dedi.
"ATÖLYEYLE BAŞLADI, FABRİKALAR KURDU"
“Huzurlu çalışma ortamı olan bir yerde işçiler zaten greve çıkmak istemez” diyen başka bir işçi de şöyle devam etti: “Bizim çalışma koşullarımız ağır, ücretlerimiz düşük, hiçbir sosyal hakkımız da yok. Zaten durum böyle olduğu için sendikaya üyelik fikri hemen kabul gördü ve üyelik işlemleri 1-2 saat içerisinde tamamlandı. Neredeyse fire vermeden tüm işçi arkadaşlarımız sürece gönüllü bir şekilde dahil oldu. Patronumuz işte bu durumları ya görmüyor ya da görmek istemiyor. Kendisi durmadan iş hacmini genişletti. Alçı sektöründe ülkemizde önemli bir yere geldi. Bu konuma onu bizler getirdik. Onun pastası durmadan büyüdü. Bir tane atölyeden başladı, dört tane fabrika kurdu. Sadece toz alçı üretilirken yapı kimyasalları, alçı plaka ve asma tavan üretilmeye başlandı. Biz buraya bu fabrikaya işte bu kadar emek verdik. Artık emeğimizin karşılığını da almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
"BİRLİĞİMİZİ KORUYORUZ"
Grevlerinde 1 ayı geride bıraktıklarını belirten başka bir işçi de “İlk günkü heyecanımızla mücadelemizi sürdürüyoruz. Aramızdaki birlik duygusu güçlendi. Patron bizim bölünmemizi ayrışmamızı beklerse daha çok bekler. Biz kararlıyız, değil 1 ay 5 ay bile olsa haklarımızı alıp fabrikaya öyle döneceğiz” dedi.
2 Ağustos Salı günü Eskişehir merkezde bir yürüyüş yapacaklarını duyuran işçiler, “Eşlerimizle, çocuklarımızla salı günü alanda olacağız. Tüm Eskişehir halkına sesimizi duyurmak istiyoruz. Evrensel gazetesi aracılığıyla eyleme de çağrı yapıyoruz. Tüm işçi kardeşlerimizi, Çukurhisar köylülerini sesimize ses katmaya, dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.
Evrensel'i Takip Et