Çankaya Belediyesi işçileri ek zam istiyor
Çankaya Belediyesinin İmar ve Belde AŞ firmalarına bağlı çalışan işçiler, 696 sayılı KHK’nin ardından yaşamlarının daha da zorlaştığını dile getiriyor.
Fotoğraf: Evrensel
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Çankaya Belediyesinde çalışan işçiler, TİS ile yapılan ücret zammının enflasyon farkının altında kalması nedeniyle ek protokol talep ediyor. Genel-İş üyesi işçiler merkez ve şube yöneticilerinin bu konuda bir adım atmadığını ifade ederek, talepleri etrafında bir araya gelmeye başladıklarını söylüyor.
Çankaya Belediyesinin İmar ve Belde AŞ firmalarına bağlı çalışan işçiler, 696 sayılı KHK’nin ardından yaşamlarının daha da zorlaştığını dile getirdi. Bir işçi, “Kadro olayını kendi menfaatlerine çevirdiler. O dönemde bir TİS değişikliği oldu. Asgari ücretin yüzdelik oranlarına göre maaşlarımız hesaplanıyordu ama sözleşmeler feshedildi ve çok daha kötü bir sözleşme devam etti. Biz de bunun üzerinden iyileştirmeye çalışıyoruz. Her yapılan TİS ile bizim maaşlarımız biraz daha azaldı” dedi.
YÜZDE 40 ALANLAR AZ SAYIDAKİ EN DÜŞÜK ÜCRETLİLER
Bir başka işçi ise enflasyona göre yapılacak artışların tamamen bir tarafa bırakıldığını belirterek, “Devletin açıklamış olduğu enflasyon üzerinden hesaplama yapıyorlar, kimse de inanmıyor buna. Kendi işçisine yüzde 40’lık bir enflasyon farkına göre zam verdiğini söylüyor. Ama bu bir algı. Yüzde 40, maaşı en düşük olana verildi. Bu düşük maaş alan da 8-9 kişi sadece. Bu artışı da diğerlerinin maaşına yansıttılar. Çoğu işçinin maaşını 1000 lira olarak etkiledi Oranla değerlendirilecek bir zam yok yani” dedi.
"YEMEĞE YÜZDE 100, AŞÇIYA YÜZDE 30 ZAM YAPILDI"
Ücretinin asgari ücretin altına kaldığını, yapılan iyileştirmenin ise reklama dönüştürüldüğünü ifade eden bir işçi de “Yemeği yapan aşçıya yüzde 30, yemeğe yüzde 100 zam yapılıyor. Belediye kendi mutfağındaki kalemini görüyor ama işçinin maliyetini görmüyor” diye konuştu.
İyileştirmenin kök ücretler üzerinden yapılmadığını söyleyen bir başka işçi, “Yıl başında asgari ücrete yapılan zammın maaşlara bir yansıması olmayacak. Ek yardım gibi olacak ve bu da brüt şeklinde. 600-700 lira geçecek sadece. Zaten vergi dilimindeyiz. İşçinin isteği bir yardım değil. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Enflasyon karşısında eriyen maaşlarımızı istiyoruz. Geçinemiyoruz artık” dedi.
Toplu sözleşme kazanımlarının enflasyon karşısında erimesine karşı somut bir atmadığı için sendika yönetimine tepkili olduğunu söyleyen bir işçi, “Biz burada bir hak kaybına uğradık. Çanpaş işçisi arkadaşlarımız çok zor koşullarda çalışıyor. Hem ekonomik olarak zorluk yaşıyorlar hem de sendikacılar tarafından yalnız bırakılmış durumdalar. Çanpaş sürecinden sonra İmar AŞ, Belde AŞ ve kadroluların bir TİS süreci başladı. Orada enflasyonun yükselişiyle taslaklara yüzde 35 gibi bir orandan bahsedildi ama hiçbirimiz bu taslakları görmedik. Eskiden bu taslaklar işçilere ulaştırılırdı. İşçiyle beraber o taslakları düzenlerlerdi. Şimdi temsilcilere bile gösterilmemiş” diye konuştu.
"İŞÇİLER BİR ARAYA GELMEYİ BAŞARDI"
Son toplu sözleşmeden sonra işçilerin artık bu zorluklara dur demek istediğini belirten bir işçi de şöyle konuştu: “Asgari ücrete yapılan temmuz zammı da yeterli olmayınca sendika da bir şey yapmayınca yöntemler aradık. Böyle bir ihtiyaç doğdu ister istemez. İşçinin zaten kahve molalarında bir araya geldiğinde konuştuğu tek konu geçim sıkıntısı. TİS’lerden kimse memnun değil. Herkes dağınık çalıştığı için bir araya gelme fırsatımız çok oluşmamıştı ama bir yandan da tak ettiği için bir araya gelmenin yollarını aradık. Sendikanın dili de bizi birleştirdi. Sendikanın işverene karşı işçilerle birlik kurması gerekirken, komik ama durum tersine döndü. Ama işçiler de bir araya gelmeyi başardı.”
Başka bir işçi de “Acil olarak bizim ek protokole ihtiyacımız var. İşçinin taleplerinin gözetilerek yapılması gerekiyor. Bu işçileri çok somut bir isteği var: Eşit işe eşit ücret. Yönetim de en iyi koşullara sahip olan şirket TİS’ine göre eşitlik getirmek yerine en kötü durumdakine endeksledi” dedi.
"BİRÇOK İŞÇİ BAŞKA İŞLERDE DE ÇALIŞMAK DURUMUNDA"
Belde AŞ’den bir işçi de sendikacıların en iyi TİS’i imzaladığını söylediğini ama enflasyonun altında kalan birçok işçi olduğunu dile getirdi. Sendikacıların bir kere yanlarına gelmediğini söyleyen işçi, “Biz gittiğimizde kapıları kapalıydı. Yaptıkları TİS ile bir işçinin aldığı ücrette bir beis görmüyorlarsa buyursunlar kendileri de maaş alan işçilerin üzerinden ücret alsınlar. Samimilerse yayınlasınlar bordrolarını. Biz şeffaflık istiyoruz, hesap verilebilirlik istiyoruz. Sendika yönetimi, başkana merhaba dese ben bilmek istiyorum. Çünkü bu işçinin en doğal hakkı. Biz kayıplarımız karşılansın istiyoruz. Birçok işçi artık bu işin yanında başka işlerde çalışıyor. Artık amaç standardı korumak değil, geçim derdi. Bundan sonra da eylemlerimiz devam edecek. Ciddi bir birlik söz konusu. İmza kampanyasında ciddi rakamlara ulaştık. İmza atan işçinin işten atılma tehlikesi de var ama işçi ‘Ben geçinemiyorum’ diyerek imzalıyor. Buradan artan hareketle biz baskı oluşturabiliriz. Emeğimizden gelen gücü kullanarak bunu yapabiliriz” dedi.