02 Ağustos 2022 09:56

Çekmeköy'deki parka çevik kuvvet eşliğinde iş makineleri sokuldu, gözaltılar var

AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin yıkıp yerine pazar alanı yapmak istediği parka çevik kuvvet eşliğinde iş makineleri girdi. 62 gündür yaşam alanları için nöbet tutan mahalleli gözaltına alındı.

Fotoğraflar: Çekmeköylüler

Paylaş

İstanbul’da AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin Mehmet Akif Mahallesi’ndeki parkı yıkıp yerine pazar alanı yapmak istediği, yurttaşların yapılaşmaya açılmaması için 62 gündür nöbet tuttuğu parka bugün iş makineleri girdi. Alana çevik kuvvet ekipleri ve zabıtalar geldi. Polisin yurttaşlara müdahalesinin ardından en az 9 kişi gözaltına alındı.

Çekmeköylüler ruhsatsız olduğunu belirttikleri çalışmaya tepki gösterirken, aynı zamanda deprem toplanma alanı da olan parka Çekmeköy Belediyesi’nin kapalı pazar alanı inşa etmesine izin vermiyor.

Bugün 62 gündür nöbett tuttukları park alanına belediye tarafından, çevik kuvvet eşliğinde iş makineleri sokuldu. İş makinelerinin parka girmesini izin vermek istemeyen yurttaşlar polise engel olmak istedi. Polisin sert müdahalesinin ardından en az 9 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Polisin müdahale sırasıında haber takibi yapan gazetecileri de engellemeye çalıştığı görüldü.

"YAPILAN İŞLEM TAMAMEN HUKUKSUZ"

Park için nöbet tutan Meryem Canverdi de gözaltına alınanlar arasındaydı. Serbest bırakılan Canverdi karakol önünde diğer arkadaşlarının serbest bırakılmasını bekliyor. Topladıkları beş bin imzayı bugün belediyeye vermek için plan yaptıklarını söyleyen Canverdi, “Ama sabahın köründe park resmen ablukaya alındı. İki araba çevik kuvvet geldi. Çevik kuvvet ve zabıta eşliğinde iş makinaları parka girdi. Hırpalanan, darp edilen arkadaşlarımız oldu. Kadınlar yerde sürüklendi. Özellikle zabıtalar bizi itip kalktı. Ağaçları sökmeye başladılar. Tamamen hukuksuz bir işlem yapılıyor. Şirketin ruhsatı bile yok. Ruhsat istedik bize bir numara gösterdiler. Yargıya intikal eden süreçler var, onlar bile beklenmedi. 6 erkek 3 kadın gözaltına alındık. Kadınlar serbest bırakıldı. Erkek arkadaşlarımızı bekliyoruz" dedi.

"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

CHP Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi İlhan Bayram da sabah saatlerinde park alanında gözaltına alındı, fakat fazla tutulmadan serbest bırakıldı. Sabah iki araba çevik kuvvet geldiğini söyleyen Bayram, “Nöbet tutan 10 kişi falan vardı. Bu 10 kişiye yüze yakın polis ve zabıta müdahale etti. İş makineleriyle parka girdiler. Şimdi de ağaçları söküyorlar. Parkta çalışmaya başladılar. 62 gündür burda nöbet tutuluyordu. Hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz. Burada nöbet tutmaya devam edeceğiz.  Gözaltına alınan kadın arkadaşlarımız park alanına geldi. Destek için gelenler de artıyor. Hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

“ZORBA ANLAYIŞ PARKTAN ÇIKANA KADAR DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Gözaltı işlemleri devam eden Haydar Gözüaçık, hastanede muayene işlemlerniden sonra ifade işlemleri için tekrar karakola götürüldüklerini aktardı. Gözüaçık şunları söyledi: “Meşru hukuki itiraz haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Direnmek bizim en tabii hakkımız. İnsan haklarına aykırı bu zorba anlayış parktan çıkana kadar direnmeye devam edeceğiz. Tüm siyasi partileri, demokratik kitle kurumlarını, çevre örgütlerini bu vahşi süreci izlemeye, parkı savunmaya davet ediyoruz. Bu vahşete İstanbul'un orta yerinde Çekmeköy’de seyirci kalmayın lütfen! Beton lobisine asla teslim olmayacağız. Doğal yaşam alanlarımızı savunmaya adaleti aramaya kesintisiz olarak devam edeceğiz."

“GELİN ARTIK BİZİ ÜZMEYİN VE PARKIMIZI BİZE AÇIN”

62 gündür nöbet tuttukları park alanının polis tarafından kaldırılmasıyla, Çekmeköylüler de topladıkları 5 bin imzayı vermek üzere belediye önüne gitti. Burada bir basın açıklaması yapan Çekmeköylüler şunları dile getirdi:

“Pek çoğunuzun malumu olduğu gibi biz Çekmeköy Park Gönüllüleri olarak nisan ayı sonundan beri, aynı zamanda deprem toplanma alanı da olan parkımızı yıktırmamak için bir mücadelenin içindeyiz. 3-5 kişi olarak başlayan ve bazı yetkilileri maalesef güldüren ve bizi hafife aldıran mücadelemizin kocaman bir birliğe dönüşmesinin gururunu taşıyoruz. Katkısı bulunan herkes çok değerli ve hepsine minnettarız. Sabahın beşinde parkımıza kepçelerle girilmesinin üzerinden tam 2 ay geçti. Ne kadar seslendik ise de olumlu bir dönüş alamadık başkan ve başkan yardımcılarımızdan. Nuh dediler peygamber demediler. Oysa istediğimiz şey çok masumdu, sadece parkımıza dokunmamalarını istedik. Yapmak istedikleri pazar alanı için çok uygun eski Ulus Pazarı bomboş dururken ya da 5 katlı kapalı pazar alanı 6 gün işe yaramazken hangi akılla parkımızdan ellerini çekmediler bilemedik. Bilmesine bildik de inanmak istemedik.

2 aydır nöbetteyiz. Günün birinde bambaşka bir parselle ruhsat alma çabasına şahit olduk. Bu üzücü hareketlere rağmen saygımızı, sükunetimizi koruduk. Bu arada sessiz sedasız imzalar topladık. Var olduklarını söyledikleri 25 bin imzayı göremedik ama biz 5 bin imza ile yeniden seslenmeye geldik. Gelin artık bizi üzmeyin ve parkımızı bize açın. Açın ki küçücük bir umut yeşersin içlerimizde. Diyelim ki biraz geç de olsa belediyemiz bizi anladı. Parkımızı çocuklara, gençlere, yaşlılara, hayvanlara açtı. Açın parkımızı sonra gelin hep birlikte çok güzel bir piknik yapalım ve geçtiğimiz 2 ayda edindiğimiz dostluklar ve güzellikler için teşekkür edelim.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

SES’in 26’ncı yılı Adana’da kutlandı

SONRAKİ HABER

Davaların yaklaşık yüzde 30-40’ını kiracı mal sahibi davaları oluşturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa