03 Ağustos 2022 15:10

HDP'li Pekgözegü, Aliağa Horozgediği Köyü'ndeki kanser vakalarını Bakan Koca'ya sordu

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya İzmir, Aliağa ve çevresindeki artan kanser vakalarını sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, İzmir'in Aliağa ilçesi kanser vakalarının alarm vermesi ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Bakan Koca'ya, İzmir Aliağa’ya bağlı Horozgediği Köyü’nde yaşayan her 10 kişiden 8’inin özellikle akciğer kanseri olduğuna ilişkin bilgisi olup olmadığını soran, Türkiye’nin iki katı kanser vakalarının Ege Bölgesi’nde olduğu göz önüne alındığında halk sağlığını tehdit eden bu durum karşısında herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz" dedi. Pekgözegü, görevi kanser taramaları ile ilgili her türlü istatistiki bilgileri toplayarak veri analizlerini yapmak olan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın 2016 yılından bu yana kanser İstatistiklerini açıklamamasını da gündem etti. 

"TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI CEHENNEMİNE DÖNÜŞTÜ"

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, soru önergesenin gerekçesinde şunları ifade etti: 

"Hava kirliliğinin dünya genelinde, bulaşıcı olmayan hastalıklar sonucu erken ölüme yol açan etmenler arasında üst sıralarda yer alırken, Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğini insanda kansere yol açan birinci grup etmenler arasında tanımlamakta ve tüm hükümetleri hava kirliliğine karşı acil eyleme çağırmaktadır.

Anayasa’nın 56’ıncı maddesinde ‘İnsanlar sağlıklı çevrede yaşama hakkına sahiptir’ diyerek bu hakkın anayasal zorunluluk nedeniyle devletin sağlaması gerektiğini de bildirmektedir.  Ancak iktidarın halk sağlığını hiçe sayarak halkın yaşam alanlarını, ormanlarını sermayenin hizmetine sunmasının sonucu olarak Türkiye son 20 yıldır halk sağlığı cehennemine dönüştürmüştür.

ALİAĞA KANSER VAKALARI İLE ALARM VERİYOR

22 gemi söküm tesisinin yanı sıra, kömürlü termik santralleri, hurda metal işleyen demir-çelik fabrikaları, haddehaneler ve petrokimya tesisleri ile birlikte küçüklü büyüklü yaklaşık 2 bin 900 adet sanayi tesisi bulunan İzmir'in Aliağa ilçesi kanser vakalarının alarm verdiği bir sanayi kenti haline gelmiştir. 

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği ile Aliağa Çevre Platformu'nca yürütülen çalışmalarda da bölgedeki en riskli yerin tersane bitişiğindeki alanlar olduğu tespit edilmiştir. Özellikle gemi söküm tesisleri ve bunlara bağlı demir-çelik fabrikaları hava kirliliğini arttırırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2016-2021 arasında bölgede 714 gemi sökümü yapıldığını, bu gemilerden 241 bin 970 kilogram sağlığa zararlı asbestin bertaraf edildiğini açıklamıştır. Yaşanan bu kirlilik ilçede büyük bir sağlık riski oluştururken özellikle kanser vakalarında ciddi bir artış yaşanmıştır. Aliağa Çevre Platformu'nun (ALÇEP) verilerine göre Aliağa'daki kanser oranları, Türkiye ortalamasının dört katı iken gemi söküm işletmelerinin yoğun olduğu ağır sanayi ve termik santral baca gaz emisyonlarından direkt etkilenir bir lokasyonda yer alan İzmir Aliağa'ya bağlı Horozgediği Köyü’nde yaşayan her 10 kişiden 8’inin  özellikle de akciğer kanseri olduğu ve Aliağa’daki sanayi tesislerinden kaynaklanan hava kirliliğinin sorunun daha da kötüleşmesine neden olduğu yönünde haberler basında yer almıştır. Bilim insanlarınca yapılan çalışmalarda ise Aliağa benzeri bir tesisler bütününün bulunduğu Kocaeli Dilovası ilçesinde yapılan araştırmada ise Dilovası’nda Türkiye ortalamasının 3 katı kanser görüldüğü, Aliağa’da ise bunun da iki katı olduğu açıklanmıştır."  

YANITLANMASINI BEKLEYEN SORULAR

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, şu sorulara yanıt istedi:

  • Bakanlığınızın İzmir Aliağa’ya bağlı Horozgediği Köyü’nde yaşayan her 10 kişiden 8’inin özellikle akciğer kanseri olduğuna ilişkin bilgisi bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu durumun nedenlerine yönelik herhangi bir çalışması olmuş mudur?
  • Horozgediği Köyünde yaşayan vatandaşların yaşanan kanser hastalıklarına ilişkin olarak Bakanlığınıza bir başvurusu bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise Bakanlığınızca bu başvurulara istinaden ne gibi işlemler yapılmıştır?
  • İzmir, Aliağa ve çevrelerinde olmak üzere son 20 yıl içerisinde özellikle akciğer kanseri, lösemi, kanser olan veya bu nedenle yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır?
  • İzmir, Aliağa ve çevrelerinde olmak üzere son 20 yıl içerisinde sanayinin yarattığı kirli hava, asbestli ve ağır metaller içeren gemi sökümlerinin yapılması sonucu ortaya çıkabilen doğumsal anomaliler, insan bedeninin organ ve işlev bozuklukları, kan hastalıkları, doğurganlıkta yaşanan problemler, erken doğum, düşük doğum oranı ve çocuklarda kan ve lenf kanserleri sayısına ilişkin bir çalışmanız olmuş mudur?
  • Ağır kimyasallar, nükleer atık bulaşılı maddeler ve asbestli olan gemilerin sökümünün insan sağlığına vereceği zararın ve orta vadede yaşanacak kanserlerin, astım vb. hastalıkların ve ölümlerin bedelini kim ödeyecektir?
  • Türkiye’nin iki katı kanser vakalarının Ege Bölgesi’nde olduğu göz önüne alındığında halk sağlığını tehdit eden bu durum karşısında herhangi bir önlem alınması düşünmekte midir?
  • Havaya, toprağa ve yer altı-üstü sulara karışan zehirli atıkların ölçümünün ilgili kurumlarca yapılması talep edilmiş midir? Talep edildi ise ölçüm sonuçları nelerdir? Edilmedi ise nedeni nedir?
  • Görevi kanser taramaları ile ilgili her türlü istatistikî bilgileri toplayarak veri analizlerini yapmak olan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın 2016 yılından bugüne kadar kanser İstatistiklerini açıklamamasının nedeni nedir?
  • Ülke çapında kanser hastalıklarının tür ve durumlarının belirlenmesi, etkin ve bilimsel mücadele yöntemlerinin saptanması, uygulanması ve olası kanser etkenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemleri yürütmek olan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığınca kanser vakalarının yoğun olarak yaşandığı ve insanların ölümüne neden olduğu başta İzmir, Aliağa, Horozgediği Köyü ve çevrelerinde bir çalışma yapmak üzere şimdiye kadar bir görevlendirme yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir ve görevlendirme yapılması düşünülmekte midir? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Eski eşi ve arkadaşını öldüren polise 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi

SONRAKİ HABER

İş kazasında yaralanan, 4,5 yıldır yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa