04 Ağustos 2022 12:06

CHP ve HDP'den KPSS skandalıyla ilgili Meclis'e önergeler

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, KPSS skandalıyla ilgili Meclis'e soru ve araştırma önergesi verdi.

Fotoğraf: Harun Reşit Yıldıko/AA

Paylaş

KPSS'de şaibe iddialarının ardından HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker Meclis'e soru ve araştırma  önergesi verdi.

2010 yılında KPSS’de yaşanan toplu kopya ve soruları sızdırma skandalını hatırlatan ve söz konusu skandalın henüz aydınlatılmadığına dikkat çeken HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, "Aradan geçen 12 yılda ÖSYM tarafından düzenlenen neredeyse her sınavda yeni skandallar ortaya çıkmaktadır. Eğitim alanında hemen hemen her yıl değişen bakanın kendisiyle beraber farklı bir eğitim sistemini getirmesi, eğitimde AKP’ye sadakatin aranan tek ölçüt haline getirilmesi ve Gülen Cemaatinin yerine benzer cemaatlerin örgütlendirilmesi var olan eğitim sistemini daha da çürütmüştür. 31 Temmuz 2022’de gerçekleştirilen KPSS, yaşanan çürümüşlüğü bir kez daha gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı.

1- HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ soru önergesi

Aşağıda belirtilen sorularımın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü’ nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

KPSS sorularıyla bir yayınevinin soru kitapçığındaki sorunların bire bir aynı olduğuğunu ve kimi iddialara göre ise sınav sorularının bin dolar karşılığında satıldığını söyleyen Dağ,  "Gelinen durumda, eğitim sistemi özellikle AKP ile birlikte kayırmacı ve niteliksiz bir hale getirilmiş, deneme tahtasına dönüştürülmüş ve skandalların üretildiği bir merkeze dönüşmüştür. Bu sistem ataması yapılmayan adayların hayallerini çalmaktadır. Bir milyon 350 bine yakın ataması yapılmayan öğretmen ve yine farklı branşlarda ataması yapılmayan üniversite mezunları her yıl katlanarak artmaktadır. Bin bir zorlukla okuyan adaylar, eğitim aldıkları alanda istihdam edilmemektedir" diye belirtti.

Soru önergesinde, "Güvenilirliğini yitiren, liyakati ortadan kaldıran, her yıl onlarca kamu personeli adayının umutlarının çalınmasına neden olan KPSS’nin ve sözlü sınav uygulamasının derhal kaldırılması gerekmektedir" ifadelerine yer veren Dağ, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından cevaplanması istemiyle şu soruları yöneltti.

  1. 2022 KPSS sorularının bir yayınevinin basılı ve görsel deneme sınav sorularından bire bir kopya edildiği iddialarını nasıl açıklıyorsunuz?
  2. KPSS 2022 sorularının bir dershane grubuna daha önceden servis edildiği iddiaları doğru mudur?
  3. KPSS sorularının hazırlanış süreci ne şekilde olmuştur? Hazırlayan ekipte kim ve hangi gruplar vardır?
  4. 2022 KPSS sorularının adı geçen dershaneden başka bir dershane grubunda da rastlanmış mıdır?
  5. KPSS sorularının bir dershane grubunun deneme sınavlarıyla bire bir aynısının sorulması ile ilgili Bakanlığınızca başlatılan bir araştırma var mıdır?
  6. Olayda kusuru olan kişiler hakkında yapılan iş ve işlemler nelerdir?
  7. 2022 KPSS iptali ya da tekrarı düşünülmekte midir?
  8. KPSS sorularının bin dolar karşılığında satıldığı iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız tarafından açılan herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?

CHP'Lİ ŞEKER: GENÇLERİN GELECEĞİ SORU HIRSIZLIĞIYLA ÇALINMAYA DEVAM EDİYOR

ÖSYM’de yaşanan soru hırsızlıkları ve usulsüzlüklerine ilişkin 2017 yılında araştırma önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, 2022 KPSS skandalı ile birlikte bir araştırma önergesi daha verdi. Meclis’in açılışı ile birlikte Araştırma Komisyonu’nun bir an önce kurulması için çaba göstereceğini söyleyen Şeker “ÖSYM, AKP eliyle adeta FETÖ’nün ve cemaatlerin yuvası haline getirildi ve skandalların odağı oldu. Son iddialar da gösteriyor ki, ÖSYM içerisinde yuvalanan yapılar hâlâ yerli yerinde duruyor ve fütursuzca soru hırsızlıklarına, skandallarına devam ediyor" dedi.

2022 Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) bazı soruların, daha önce bir yayınevinin deneme sınavında yer aldığı iddiaları ile birlikte geçmiş yıllarda yaşanan skandalları da hatırlatan CHP’li Şeker, “Meclis’e bu konuda çok büyük sorumluluk düşüyor. 2017 yılında da ÖSYM’de yaşanan skandalları ve haksızlıkları ortaya çıkarmak için konuyu araştırma önergesi ile gündeme getirmiştim. 1 Ekim’de Meclis’in açılışı ile birlikte bu Komisyonun kurularak çalışmalarına başlaması için ısrarla konunun üzerine gideceğiz. Milletvekilleri olarak bizler gençlerin emeğine, alınterine sahip çıkmak ve gözyaşlarının, uğradıkları haksızlıkların hesabını sormakla yükümlüyüz. Vicdan sahibi olan tüm milletvekillerinin de bu komisyonun kurulması yönünde oy kullanacağını umuyorum” çağırısında bulundu.

ÖSYM TUS'A DA GÖLGE DÜŞÜRDÜ

Yine ÖSYM tarafından yapılan ve hekimlerin uzmanlık eğitimi için büyük önem taşıyan Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) ilişkin usulsüzlük iddialarını hatırlatan CHP’li Şeker, “24 Şubat 2019 tarihinde yapılan TUS sorularının ÖSYM tarafından 26 Şubat 2019 tarihinde, saat 16:20 civarı adayların erişimine açılmasından önce, TUS’ta yer alan 240 sorunun tamamı, eksiksiz, hatasız ve sınav kitapçıklarında yer aldığı şekli ile internet ortamında dolaşıma girmiş, çeşitli toplu mesajlaşma uygulamalarında paylaşılmaya başlanmıştı. TUS’ta ter döken ve emeklerinin karşılığını almak için heyecanla bekleyen hekimlerin iddialarına göre mesajlar sınav bitiminden yaklaşık bir saat sonra gönderilmeye başlamıştı. Bu da sınav kitapçıklarının ve dolayısıyla TUS sorularının gerektiği gibi korunamadığını ve sınav öncesi ya da sınav esnasında sızdırıldığını ortaya koymuştur. Ancak sınava giren hekimlerin tüm itirazlarına rağmen ÖSYM bu usulsüzlüğü de örtbas etmiştir. Dönemin Bakanı Ziya Selçuk verdiğim soru önergesine konunun ciddiyetinden uzak, göstermelik bir cevap vererek adeta bu usulsüzlüğün örtbas edilmesine ortak olmuştur” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AYM, Aydın'da sendika üyelerinin eyleme katıldıkları için aldıkları cezayı ihlal saydı

SONRAKİ HABER

ÖSYM, 31 Temmuz'da yapılan KPSS oturumlarını iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa