Şoçi'deki Erdoğan-Putin'in görüşmesi sona erdi, ortak bildiri yayımlandı
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Soçi'deki görüşmesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Görüşmenin ardından ortak bildiri yayımlandı.
Fotoğraf: Murat Kula/AA
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bir araya geldi. Saat 15.20'de başlayan görüşme yaklaşık 4 saat sürdü. Rus Sanatoryum'da basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ortak bildiri yayımlandı.
Bildiride, "Liderler, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir" denildi.
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
İLİŞKİLER BÖLGESEL VE KÜRESEL SINAMALARA KARŞIN İLERLETİLMELİ
"İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etmişlerdir."
BEKLENTİLER MÜTEKABİLİYET ÇERÇEVESİNDE KARŞILANACAK
"Bu anlayış çerçevesinde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular üzerinde kapsamlı istişarelerde bulunan liderler; iki ülke arasındaki ticaret hacminin tespit edilen hedefler doğrultusunda ve dengeli bir temelde artırılması; ekonomi ve enerji alanlarında iki ülkenin birbirlerinden beklentilerinin mütekabiliyet çerçevesinde karşılanması; ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır."
İSTANBUL MUTABAKATI TAM OLARAK UYGULANMALI
"Bölgesel konular bağlamında, liderler, Türkiye ile Rusya arasında var olan samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı kilit öneme işaret etmişledir. İki lider bu çerçevede, Ukrayna limanlarından tahıl ve gıda ürünlerinin emniyetli taşınmasına yönelik İstanbul mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığını teyit etmişlerdir. İki lider, Rusya’nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir."
GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR
Görüşme öncesi Erdoğan, "Bizim bugün bu ikili görüşmemiz, Türkiye ve Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli" dedi. Erdoğan ayrıca "Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir" ifadelerini kullandı.
Putin ise açıklamasında, "Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alacağız. Türkiye buradaki durunun normalleşmesine ciddi katkı sağlıyor" dedi. Putin ayrıca "Avrupa, Rusya'dan kesintisiz doğal gaz akışı nedeniyle Türkiye'ye minnettar olmalıydı" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Rus mevkidaşıyla yapacakları görüşmelerde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacaktır" bilgisi verildi.
"TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNDE FARKLI BİR SAYFA"
Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'e teşekkür ederek Tahran ziyaretinin ardından 17 gün aradan sonra tekrar bir araya gelişleri sebebiyle memnuniyetini ifade etti.
Her iki ülke heyetinin Türkiye'de yaptığı görüşmelerin de verimli geçtiğini söyleyen Erdoğan, "Siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda birçok konuları ele aldılar ve şimdi de bizim bu konulardan sonra buna bir adeta nokta koymamız inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır. Gerek enerjide gerek Karadeniz hattının tarımda, tahılda buradan atılan adımlar, turizmde yapılan görüşmeler, ulaşımla ilgili olarak atılan adımlar ki bütün bunlarla beraber bölgedeki bazı adımların atılması, bunlar gerek heyetlerimizin yaptığı ama bizim de bugün başa baş ikili bu görüşmeyi yapmak suretiyle Türkiye ve Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:
"Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir. Terörle mücadelede dayanışmamız büyük önem arz ediyor ve bu konuyla ilgili olarak da atacağımız adımlar, yapacağımız görüşmelerle inanıyorum ki bir güç kazanacaktır. Yine bugün tabii dünyanın gözü Soçi'de. 'Acaba Soçi'de ne görüştüler, ne yaptılar?' Burayı takip ediyorlar. Bizim de yapacağımız bu görüşmelerden sonra da bunlara verilecek olan cevaplar onları belli istikamette yönlendirecektir."
AKKUYU'NUN BELİRLENEN ZAMANDA BİTİRİLMESİ
"Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Enerji alanında Akkuyu konusunu bugün sizlerle bir noktaya getirmemiz onu belli bir yerde gerçekten değerlendirerek, karara bağlanmamız Akkuyu'daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Çünkü belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok çok büyük önem arz ediyor. Zira Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 enerji potansiyelini Akkuyu Enerji Santrali halledecek ve bu konuyla ilgili olarak da etraflıca bir görüşme yapmamızın faydalı olacağına inanıyorum. Ben de bugün böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi özellikle ifade etmek istiyorum."
GÖRÜŞME ULUSLARARASI BASININ DA GÜNDEMİNDE
AFP'den Dmitry Zaks'ın imzasıyla yayınlanan analizde Erdoğan'la Putin görüşmesine ilişkin "rekabetçi işbirliği" tanımı yapılırken "Erdoğan Soçi ziyaretinde, Karadeniz'de Ukrayna'nın tahıl sevkiyatlarının yeniden başlamasını düzenlemeye yardımcı olmanın diplomatik başarısından çok yararlanacak" ifadeleri yer aldı.
VOA’dan Dorian Jones imzalı haberde ise "Tahıl anlaşmasının Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkileri derinleştirdiği" analizine yer verildi, "Türkiye-Rusya ilişkileri, Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya, Kafkasya'ya, rekabet ve işbirliği karışımıyla iç içedir. İkisinin ayrıca enerji konusunda derinleşen bir ortaklığı var" denildi.
Erdoğan 19 Temmuz’da Putin ile ikili yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Bize çok çok farklı bazı teklifleri oldu. Biz inşallah burada doğal gaz konusunda, Akkuyu meselesinde ve diğer konularda şu anda dayanışmamızı aynen sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" demişti. (DIŞ HABERLER)