04 Ağustos 2022 17:11

Prof. Dr. Ülkü Doğanay’dan KPSS yorumu: Buz dağının görünen kısmı

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ülkü Doğanay, KPSS’deki yeni skandalın münferit olmadığını vurguladı, diğer sınavların da şaibeli olduğunu belirtti.

Yazar Prof. Dr. Ülkü Doğanay | Fotoğraf: Ülkü Doğanay'ın arşivinden alınmıştır

Paylaş

Türkiye, 31 Temmuz’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruların sızdırıldığı iddiasını konuşuyor.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ülkü Doğanay, KPSS’deki yeni skandalın münferit olmadığına vurgu yaparak, diğer sınavların da şaibeli olduğunu belirtti.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası iktidar “FETÖ” ile etkin mücadele propagandası yaparken, yine bir sınav skandalı ile karşı karşıyayız. Ortaya çıkan duruma ilişkin Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ülkü Doğanay Evrensel'e konuştu.

KPSS’de kopya iddialarının daha önce 2010 yılında gündeme geldiğini hatırlatan Doğanay, “Hatta o dönemde de Devlet Denetleme Kurulu (DDK), YÖK Denetleme Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçiyor. DDK sınav öncesinde soruların Fethullah Gülen cemaatine bağlı kişilere sızdırıldığını tespit ediyor. Ancak savcılık üzerine gitmiyor. Başbakan Erdoğan ise “KPSS’yi terörize etmeyin” diye açıklamada bulunuyor. 2010’daki ve daha sonraki KPSS sınavlarında soruların FETÖ yandaşlarına servis edildiğine dair iddialar ortaya çıksa da ancak 17 Aralık sürecinin ardından yargının bunlarla ilgili harekete geçtiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ortaya çıkan yeni skandalda da benzer bir sürecin başlamış gibi göründüğünü belirten Doğanay, “ÖSYM Başkanı görevden alınıyor, Devlet Denetleme Kurumu soruşturma başlatıyor. Ama aslında bizim gördüğümüzün buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu tahmin etmek de zor değil. Yani AKP’nin Gülencilerle işbirliği içinde çalıştığı ve kamudaki, bürokrasi ve ordudaki bütün kilit noktalara Cemaat kadrolarını yerleştirdiği yıllardan biliyoruz ki soru sızdırılması ya da kopya gibi durumlar yalnızca tek bir sınavla, KPSS ile sınırlı değildi. Elinizde böyle bir güç varken, yüksek güvenlikli olduğunu düşündüğünüz ÖSYM’nin bütün güvenlik önlemlerini aşabiliyor ya da belki kapılar sizin için kendiliğinden açılıyorken neden tek bir sınavla yetinesiniz?​” diye sordu.

Eğer bugün ÖSYM’nin ya da iktidarın denetimindeki başka kurumların yaptığı sınavlarla ilgili yeniden bir şaibe oluştuysa, bu şaibe liseye geçiş sınavı, üniversite giriş sınavları, askeri okullara giriş sınavları, Tıpta uzmanlık sınavı, hakim ve savcılık sınavı gibi birçok sınav için söz konusu olduğunu söyleyen Doğanay, “Bugün ortaya çıkan skandalın münferit bir olay gibi sunulması muhtemel. Öyle yapacak, kamuoyunun sorumluların cezalandırıldığını düşünmesini sağlayacaklardır. Tabii biz soruların kimler tarafından hangi amaçlarla kimlere servis edildiğini tam olarak bilemeyiz. Bu FETÖ’nün işi midir, başka bir cemaatin işi midir ya da iktidarın muhtemel seçmenine sunduğu bir seçim vaadi midir? Gelecek beklentisi neredeyse tümüyle elinden alınmış gençlere iktidara yakın durduğu ölçüde bir imkanının olabileceğini mi düşündürmek istemektedir? Bunların tümü muhtemel” değerlendirmesinde bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği grevdeki Ece Seramik işlerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

İntörn hekimler yine asgari ücretin altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa