Hekimhan Belediyesindeki TİS görüşmeleri | İşçiler: Emeğimizin karşılığını istiyoruz
Hekimhan Belediyesinin açlık sınırının altında kalan toplu sözleşme teklifine tepki gösteren işçiler, “Emeğimizin karşılığını istiyoruz” diyor.
Fotoğraf: Kıvılcım Eftelya/Evrensel
Kıvılcım EFTELYA
Malatya
Hekimhan Belediyesinde ile DİSK Genel-İş arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tartışmalı şekilde sürüyor. Kendilerine sunulan teklifin açlık sınırı altında olduğunu belirten işçiler, sosyal haklarının bile tırpanlandığını anlattı. En az 10 bin lira almaları gerektiği söyleyen işçiler, “Emeğimizin karşılığını istiyoruz” dedi.
ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ALAN VAR
4 yıldır sendikanın temsilciliği yapan İbrahim Çelebioğlu, “Sözleşmede bizim teklifimizle belediyenin sunduğu teklif arasında uçurum var. Kendilerinin bize sunduğu teklif şu anki açlık sınırının bile altında. Bekar olan arkadaşlar şu anki mevcut asgari ücretten daha düşük bir maaş aldılar bu ay. Biz emeğimizin karşılığı olarak vasıfsız bir işçinin en az 10 bin TL alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da kararlıyız. Hakkımızı tüm yasal yollarla arayacağız. Kesinlikle bu sözleşmeyi imzalamayacağız. Emeğimizin karşılığını istiyoruz, başka bir isteğimiz yok” dedi.
SOSYAL YARDIMLAR DA DÜŞÜK KALDI
Yemek, kömür, bayram ve çocuklar için verilen yardımların daha önce aldıklarından düşüğe çekildiğini ifade eden Çelebioğlu, “Normalde her sene 1100 kilo kömür alıyorduk. En azından kömürümüz oradan geliyordu. Bağımız, bahçemizden de 300-500 kilo odun geliyordu. Yani kışı geçiriyorduk. Şimdi bize yakıt parası olarak 300 TL teklif etmiş. Bu paraya 250 kilo kömür ancak geliyor. 1100 kilo olan kömür 250 kiloya düşmüş oluyor ki ekim ayında gelen zamlarla 200 kiloya kadar düşecek” dedi.
BELEDİYE AVUKATI DAHİ TEKLİFİN DÜŞÜKLÜĞÜNE ŞAŞIRDI
Görüşmelerden birinde belediyenin avukatının dahi teklifin düşüklüğüne şaşırdığını söyleyen Çelebioğlu, “Bu görüşmelerden olumlu bir sonuç alamazsak sendikal örgütlenmenin gereği olarak hakkımızı arayacağız. İlk önce bir basın açıklaması yapacağız eğer anlaşamazsak. Yine sonuç alamazsak bu iş greve kadar gidecek. Umarım bunlara gerek kalmadan çözülür ama sendika her türlü arkamızda. Biz de sendikanın yanındayız. Geri dönmek yok bizde” dedi.
UYANIKLIK YAPILIYOR
Hekimhan Belediyesi işçisi Adem Kınık, “7 yıldır Hekimhan Belediyesinde çalışıyorum. Son toplu sözleşmede teklif Türkiye’nin mali şartlarını düşündüğümüz zaman sefalet ücretinin bile altında. TÜİK’in enflasyonunu bile baz alsak enflasyonun beşte birine bile tekabül etmiyor zamları. İşveren şöyle bir uyanıklığa gitmiş burada; asgari ücret güncellenmeden önceki 4 bin 825 TL üzerinden asgari ücretin brüt yevmiyesi 184 TL. Bunun üzerinden 'Yüzde 35 zam verdim' diyerek kamuoyuna açıklamış. Halbuki asgari ücret 5 bin 550 TL olduktan sonra 215 TL. Bunun üzerinden yüzde 35 zammı hesaplamış olsa ücretler 7 bin 500 TL’ye tekabül edecek. Bu bizim için yeterli bir rakam değil. Bizim sınırımız 10 bin TL net. Ayrıca daha önceki sözleşmelerde elde ettiğimiz bazı sosyal haklarımızda şu an aldığımız yemek parasının altına düşüyoruz. İşveren bize bunu öneriyor” dedi.
25 KURUŞ KIDEM ZAMMI!
Son olarak Kınık, “Bize teklif edilen çok komik bir maddeyi de size okuyayım: ‘30.06.2022 tarihinde sözleşmedeki yevmiye 184 TL kıdem zammı işçinin belediyedeki her hizmet yılı için 25 kuruş kıdem zammı verilir.’ 25 kuruş! Yıllık 25 kuruştan bahsediyoruz. 10 sene çalışsak 5 TL yapar ya. Burayı boş bırak, verme hiç, ama 25 kuruş yazma ya” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI İŞÇİYLE MUHATTAP OLMUYOR
Yaklaşık 9 yıldır Hekimhan Belediyesi işçisi olan DİSK Genel İş üyesi Turan Uzunoğlu, "Belediye Başkanımızın işçiyle diyalogu kopuk. Patronluktan gelmesinden dolayı işçiyi muhatap almamakta, ‘Varsıl eksiğini yoksuldan alır’ cümlesiyle bizleri kendi fabrikasında çalışan bir işçi olarak görmekte. Bizleri ücretli köle olarak gören Belediye Başkanı ‘Çalışırsanız çalışın, çalışmazsanız çalışmayın. Çalışacak adam mı yok’ edası içerisinde. İki sefer gittik, kendisiyle muhatap olamadık. Üçüncü sefer bizi başkalarıyla, avukatla, miletvekilleriyle buluşturuyor. Fakat bir türlü işçiyle muhatap olmuyor. Bu şartlar içerisinde Belediye Başkanından çok bir patronla görüşmeye çalışıyormuşuz gibi oluyor” dedi.
Belediye başkanının tavırlarından huzursuz olduklarını dile getiren Uzunoğlu, "CHP’nin Belediye Başkanı, toplumun temsilcisi olan ve belediyenin bütçe temsilcisi. Sadece bütçe üzerinden bize Belediye Başkanlığı yapmakta. Diyor ki ‘Paramız yok’ ama televizyonlara çıkıp ‘Bütçe fazlamız var, biz belediyeye 100 kişi daha alacağız’ diyor. Onlara para var da çalışanına para yok mu? Bu şartlarda yapacak bir şeyimiz yok. İşçiyiz, örgütlüyüz, sendikalıyız. Direneceğiz, hakkımız olanı alacağız. Hiç kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz” dedi.
BİRLİKTE OLACAĞIZ, KAZANACAĞIZ
Belediyede çalışan tüm işçileri hak alma mücadelesine çağıran Uzunoğlu, “Burada çalışan 100 işçiyiz. 100’ümüzün de hayat şartları belli. Enflasyon altında AKP hükümetinin bizleri ezdiği bir ülke içerisinde, belediye başkanı bizi ikinci kez eziyor. Tüm işçi arkadaşlarımı örgütlü mücadeleye çağırıyorum. Sendikal mücadelenin içerisine çağırıyorum. Kimse geri adım atmasın. Birlikte olacağız, kazanacağız!” dedi.