CHP'li Çakırözer'in temmuz ayı basın özgürlüğü raporu: Baskı ve kısıtlamalar hız kesmedi
CHP'nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, temmuz ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. Gazeteciler bu ay da gözaltına alındı, baskı, tehdit ve engellemeler ile karşı karşıya kaldı.
Fotoğraf: Ersan Kınık/İleri Haber
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Temmuz ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’de Temmuz ayında da basın üzerindeki baskı ve kısıtlamalar hız kesmedi. Rapora göre, geçtiğimiz ay içinde gazeteciler gözaltına alındı, baskı, tehdit ve engellemeler ile karşı karşıya kaldı. İktidarın ve yakınlarının yolsuzluk, usulsuzlük, rüşvet iddialarına ilişkin haberlere erişim engelleme kararları Temmuz ayında da devam etti.
Raporda, 20 Temmuz’da başlayan adli tatil öncesi Temmuz ayının ilk haftalarında gazeteci yargılamalarının devam ettiği kaydedildi. Gazeteci Can Ataklı’nın televizyonda yaptığı yorumlar nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığı ve cezanın 10 bin 110 lira adli para cezasına çevrildiği aktarılan raporda Osmaniye'deki 'sığınmacı kampından kaçan Afganlar' haberini yapan gazeteci Hasan Tolga Balcılar gözaltına alındıktan sonra tutuklandığı belirtildi.
HABERE DAVA, TAKİBİNE DARP
Diken muhabiri Canan Coşkun, Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Batuhan Batan hakkında haberleri nedeniyle dava, gazeteci Öznur Değer hakkında da sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldığı aktarılan raporda şu bilgiler yer aldı: “Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteci için Ankara’da düzenlenen basın açıklamasını takip eden gazeteciler Deniz Nazlım, Yıldız Tar ve Sibel Yükler darp edilerek gözaltına aldı. Birecik Halfeti Kültür Yolunda yapılan çalışmaların tamamlanmamasına ilişkin basın açıklamasını takip eden gazeteci Kerem Kırpaç AKP’li Birecik Belediye Başkanı tarafından darp edildi. Adana Geri Dönüşüm Sanayiciler Sitesi’nde ‘ithal atık’ haberi yapan gazeteciler Vedat Örüç ve Elif Kurttaş bir firmanın sahibi ve çalışanları tarafından darp edildi, sözlü taciz ve hakarete maruz bırakıldı. İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin basın açıklamasını takip eden gazeteciler Melis Ciddioğlu, Emel Vural ile kameraman Kadir Devir’in haber takibi emniyet güçleri tarafından engellendi.”
KRT programcısı gazeteci Zafer Arapkirli Twitter'da bir hesap tarafından tehdit edilirken, Arapkirli’nin hesap ve kendisine yönelik tehdite ilişkin twitere yaptığı bildirime ‘kural ihlali yok’ yanıtı verildiği belirtilen raporda, “Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zülal Kalkandelen’i yazıları nedeniyle tehdit eden kişi ise ‘delil yetersizliğinden’ beraat etti. RTÜK, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklaması nedeniyle Halk TV'ye ikinci kez idari para cezası verirken, Halk TV programına katılan bir Milletvekilinin ifadeleri nedeniyle de para ve 3 kez program durdurma cezası verdi. RTÜK, TELE1’e de kendisini eleştirdiği gerekçesiyle para cezası verdi. RTÜK, Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın öldürülmesine ilişkin haberlere yayın yasağı getirdi” denildi.
BİK CEZADAN VAZGEÇMİYOR
Raporda, Anayasa Mahkemesi’nin Basın İlan Kurumu tarafından gazetelere verilen ilan kesme cezaları konusunda ‘hak ihlali’ kararlarına rağmen BİK cezalarını sürdürdüğü ifade edildi. BİK’in gazetelerin ardından sitelere de ilan cezası vermeye başladığı belirtilen raporda, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin şikayeti üzerine birgun.net’in ilanlarının yedi gün kesilmesine karar verdiği aktarıldı.
Raporda, iktidar sahipleri ve yakınlarıyla ilgili yolsuzluk, usulsuzlük, rüşvet iddialarına ilişkin haberlere erişim engelleme kararları Temmuz ayında da devam ettiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Aralarında CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in basın özgürlüğü raporu haberinin de bulunduğu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal hakkındaki 130 haber, Eylül 2015’te Hürriyet Gazetesi’ne saldıran grupta yer alan AKP eski milletvekili Abdurrahim Boynukalın hakkındaki haberler, İBB’nin Levent’teki dev arazisini satın alan şirketin yöneticileriyle ilgili haberler, İfade Özgürlüğü Derneği‘nin web sitesinde erişim engelleme kararlarına ilişkin içerikler, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı’nın çocuklarının şirketinin kamudan aldıkları ihalelere ilişkin haberler, Sivas Valisinin bir özel şirketle bağları olduğu hakkında yapılan şikayete ilişkin haberlere, Barış Terkoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektiren dünya ezan okuma yarışması birincisi hakkındaki FETÖ soruşturması haberlerine mahkeme kararlarıyla erişim engeli getirildi. Bir AKP yöneticisinin yakınlarına ait WhatsApp yazışma ve belgeleri paylaşan gazeteci Metin Cihan’ın bazı twitleri erişime engellendi, twitter hesabı askıya alındı.”