CHP'li Gök, Sağlık Bakanlığı'nın çocuk felci aşısı alım ihalesini Meclis gündemine taşıdı
CHP'li Levent Gök, Türkiye'de aşı üretimi yapan enstitünün kapatılması nedeniyle aşıların ithal edilmesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu.
Fotoğraf: DHA
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün 2011 yılında kapatılması nedeniyle Türkiye'de aşı üretimi yapılamadığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın 3.5 milyon doz çocuk felci aşısı alımı için ihaleye çıkmasını eleştirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne yeniden işlerlik kazandırılması veya yerli aşı üretimi için yeni kurumların yapılandırılması düşünülmekte midir?" sorusunu yöneltti.
Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyduğu 3.5 milyon doz Bivalan Oral Polio Aşısının (çocuk felci aşısı) alımı için ihaleye çıkılacağı 1 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete’de duyuruldu. Aşının Türkiye'de üretilmiyor olması sebebiyle ithal edilmesine yönelik tepkiler sürüyor.
CHP'li Milletvekili Levent Gök de verdiği soru önergesinde, ithal ediecek aşılar için milyonlarca lira değerinde kaynağın yurtdışına aktarılacağını belirterek, "Yerli aşı üretimi için 1928 yılında kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün 2011 yılında kapatılması sonrasında aşı çalışmalarımızın sekteye uğraması hemen her çeşit aşıda Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirmiştir. Yerli aşının önemi halen etkileri devam eden Covid-19 salgınında görülmüştür. Türkiye’nin mevcut durumda sürekli ihtiyaç duyduğu ve gelecekte ülkemizi etkilemesi muhtemel salgınlara karşı hızla aşı üretme yeteneğine sahip kurumları yeniden yapılandırması gerekmektedir. Konunun bir diğer vahim boyutu ise aşı ithalatının bir rant kapısına dönüştürülmüş olmasıdır" dedi.
Gök, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'ya şu soruları yöneltti:
- 3.5 milyon doz çocuk felci aşısı için ödeneceği tahmin edilen fiyat aralığını açıklar mısınız?
- 2015 – 2022 döneminde ülkemize ithal edilen aşı dozlarının miktarını ve bu aşılara ödenen ücretleri aşı çeşitlerine göre ve yıllık temelde açıklar mısınız?
- 2015 – 2022 döneminde ülkemize ithal edilen aşılardan ithalatçı firmaların elde ettiği karlar yıllık temelde kaç Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir?
- 2015 – 2022 döneminde ülkemizde kaç doz aşı kullanım tarihinin geçmesi ve benzeri sebeplerle israf olmuştur? Söz konusu kayıpların ülkemize maliyetini açıklar mısınız?
- Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne yeniden işlerlik kazandırılması veya yerli aşı üretimi için yeni kurumların yapılandırılması düşünülmekte midir? (HABER MERKEZİ)