İsrail neden Gazze’ye saldırıyor?
İsrail’in şu ana kadar 6’sı çocuk 32 kişiyi öldüren son Gazze saldırısının gerekçeleri tartışılıyor.
Fotoğraf: Mustafa Hassona/AA
İsrail, Filistin İslami Cihad silahlı grubunun üst düzey bir üyesi olan Bassam Saadi’yi bu hafta başında işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde tutukladı. Örgütün karşılık vermemesine rağmen İsrail, çok sayıda Filistinlinin ölümüne yol açan hava saldırıları düzenledi. İsrail, örgütün bir saldırı planladığını iddia etti. Ancak bu konuda herhangi bir kanıt sunmadı.
Gazze’ye yönelik bombardımana karşılık olarak İslami Cihad, İsrail’e 100’den fazla roket attığını, “bu savaşta kırmızı çizgi olmadığını” ve Tel Aviv şehrinin roket ateşi altında kalacağını söyledi. Ancak bu tehditler İsrail saldırıları sonrası geldi.
"İSLAMİ CİHAD GEREKÇESİ İNANDIRICI DEĞİL"
Middle East Eye (MEE) haber sitesi, saldırıların gerekçesini Filistin ve İsrailli analistlere sordu. İsrailli Analist Meron Rapoport, İsrail’in Saadi’nin tutuklanmasına misilleme olarak saldırmadığı için İslami Cihad’ı cezalandırdığını, zira örgütün ancak İsrail Gazze’ye hava saldırısı düzenledikten sonra roket fırlattığını söyledi.
İsrail’in kasım ayında sandık başına gitmesi bekleniyor ve İsrailli politikacılar anketlerde önde giden eski Başbakan Benyamin Netanyahu’yu alt etmek için güçlü adam kimliklerini parlatmaya çalışıyor olabilirler. Rapoport, “(Başbakan Yair) Lapid’in genel seçimlere üç aydan az bir süre kala, (muhalefetteki) Benyamin Netanyahu bloğu anketlerde güç kazanırken ‘güçlü’ bir başbakan olarak konumunu sağlamlaştırmak istemesi bir olasılık” diye konuştu
İsrail Parlamentosunun Filistinli üyesi Sami Abu Shehadeh, geçici Başbakan Lapid ve Savunma Bakanı Benny Gantz’ın seçim kampanyasının bir parçası olarak Gazze’deki askeri operasyonu eleştirdi. MEE’ye konuşan Shehadeh, “İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısı, Lapid ve Gantz ile onların koalisyonunun iktidarda kalmak için beş yaşındaki bir kız çocuğunun öldürülmesi de dahil olmak üzere her şeyi yapabileceklerini gösteriyor. Bu yeni savaş suçu, Benyamin Netanyahu kadar suçlu olabileceklerini göstermek için yürüttükleri ahlaksız seçim kampanyasının bir parçasıdır” dedi.
HAARETZ: LAPİD’İN SEÇİM PLANI MI?
İsrail’de yayınlanan liberal Haaretz gazetesindeki Anshel Pfeffer imzalı makalede de, kasım ayındaki erken genel seçimlere kadar geçici başbakanlık görevini üstlenen Yair Lapid’in seçim planlarına dikkat çekildi.
Eğer çatışma sınırlı kalır ve derinleşmezse bunun göreve geleli beş hafta olan Lapid’in yararına olacağı savunulan yazıda, "Şu ana kadar çatışmalar Gazze cephesinin ötesine geçmedi ve Filistin’in daha büyük silahlı hareketi Hamas da savaşa katılmadı. Lapid’in lehine işleyen başlıca göstergeler Hamas’ın şu ana kadarki eylemsizliği ve koalisyon ortağı Birleşik Arap Listesi lideri Mansur Abbas’ın ‘sükunet ve barış için kararlara ortak olmaya hazırız ve yaklaşımımız Knesset (Meclis) üyeleri olarak rolümüzün Arap halkını ve haklarını doğrudan ilgilendiren konularla ilgilenmek olduğudur’ şeklindeki açıklamasıdır. Başka bir deyişle, şimdilik olaylar kontrol altına alınmış gibi görünüyor ve bu kez sadece nispeten küçük İslami Cihad savaşıyor” ifadeleri kullanıldı.
Yazıda şu vurgular öne çıktı: “Lapid prensipte İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli çözümü destekliyor olabilir. Pratikte ise kurduğu ve uzun süre Naftali Bennett tarafından yönetilen bu hükümet ‘çatışmayı küçültme’ stratejisi izliyor: Filistinlilere siyasi haklar anlamında hiçbir şey vermiyor ama Batı Şeria ve Gazze’deki yaşam standartlarını iyileştirerek ve Filistin ekonomisinin büyümesine yardımcı olarak askeri sürtüşmeyi azaltmaya çalışıyor. Görünüşe bakılırsa, Gazze’de yaşanan yeni bir savaş turu ‘çatışmayı azaltmanın’ işe yaramadığının kanıtı. Ancak bu gerçekten de bu raundun uzunluğuna ve genişliğine bağlı. Çatışmalar birkaç gün içinde sona erer, Gazze’de sınırlı kalır ve sadece İran destekli nispeten küçük İslami Cihad’ı kapsarsa, bu konsepti destekleyenler bunun aslında İsrail’in İran’la savaştığının kanıtı olduğunu söyleyebilecekler.”
“Görevden ayrılan hükümet, Gazze’den gelen küçük çaplı provokasyonlara karşılık verme konusunda önceki Netanyahu hükümetlerine kıyasla daha agresif davrandı, İsrail’e yangın çıkarıcı maddeler atan balonlara bile hava saldırılarıyla karşılık verdi. Buna rağmen yaklaşık 15 aydır şimdiki gibi bir tırmanma yaşanmadı. Bu durum birkaç gün içinde sona ererse Lapid, Bennett ile birlikte yürüttüğü politikanın, başbakanlık koltuğuna oturmaya çalışan adamınkinden (Netanyahu) daha etkili olduğunu iddia edebilecektir.”
İsrail’de son seçimlerde sağ ve sol partiler ile ilk defa Arap partilerinin de katıldığı geniş bir koalisyon hükümeti kurulmuş, ancak eski Başbakan Netanyahu’nun da girişimleriyle bazı milletvekillerinin istifası ile koalisyon azınlığa düşmüş ve erken seçim kararı alınmıştı. Sağcı Naftali Bennet seçime kadar başbakanlığı diğer koalisyon ortağı liberal Yesh Atid partisi lideri Yair Lapid’e bırakmıştı. (DIŞ HABERLER)