8 Ağustos 2022 05:50

‘TMO dönüm üzerinden 140-150 kg fındık almalı’

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan: TMO’nun fındık alımındaki kotasının olmaması gerekir. Dönüm üzerinden hesap yapıldığında en az 140-150 kg. alması gerekiyor.

‘TMO dönüm üzerinden 140-150 kg fındık almalı’

Fotoğraf: Evrensel

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan fındık üreticilerinin mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun üreticiden daha fazla fındık almasını istediklerini söyledi.          

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan fındık maliyetinin iyi hesaplanmasının önemine dikkat çekerek, “Fındıkta maliyet hesabı her yıl değişiyor. Hem üretimin ne kadar olacağı hem de üretim süresinde yapılan masraflar dikkate alınmalı. Bu yıl farklı bir sezon geçirdik. Gübre, ilaç fiyatları neredeyse her ay değişti. Yüzde 300-400 artışlar oldu. Geçen yıl dekarında 73 kg. üzerinden maliyet hesabı yaptık, bu yıl 106 kg. üzerinde yaptık. Bu farklılıklar maliyet hesabının iyi yapılmasının önemini ortaya koymaktadır.” dedi.

“DEVLET DESTEĞİYLE FİSKOBİRLİK DEVREYE GİRMELİ”

Açıklanan fındık fiyatının yetersizliği tartışmaları sürerken Soydan TMO’nun fındık alımına da dikkat çekti. Soydan, “TMO’nun fındık alımındaki kotasının olmaması gerekir. Dönüm üzerinden hesap yapıldığında en az 140-150 kg. alması gerekiyor. Bu yılki talebimiz bu oranda olmasını sağlamaktır. TMO’nun aldığı fındık az olursa serbest piyasa üreticiyi zorlar. Fındık politikasında ve alımında Fiskobirlik önemli bir faktör. Ancak uzun yıllar yaşanan sıkıntılar üreticinin Fiskobirlik’e fındık vermemesine neden oldu. Güven zedelendi. Fiskobirlik’in depo olarak avantajı var. Devlet desteğiyle Fiskobirlik de devreye girmesi sağlanmalıdır.” diye konuştu.

ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ

Fındık fiyatının önemli olduğunu vurgulayan Soydan, “Fındık fiyatında istikrar olmalı. Üretici fındığın fiyatını belirlemede taraf olmalı. Fındık üzerinden yapılan polemiklerin yararı olmuyor. Fındık üreticilerine destek verilmeli. Bu konuda fındık üreticilerinin taraf olacağı bir politika oluşturulmalıdır. GSMH’nın yüze biri destek olarak verilmesi yasal zorunluluk. Bunun kimlere nasıl verileceği konusunda doğru politikalar oluşturulmalıdır. Ziraat Odaları ve diğer üretici örgütleri bu konuda taraf edilmelidir. Şu anda dönüm üzerinden destek var. Ürüne destek olmalı ancak bu konuda da bölgenin coğrafi yapısı da göz önüne alınarak geniş çaplı bir inceleme ve değerlendirme yapmak zorunlu. Amaç, üreticilerimizin mağduriyetini gidermek olmalı.” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et