AYM'den, "Saray ve Meclis'in aldığı taşıtların cins ve fiyatını, kurumların üst düzey yöneticileri belirleyemez" kararı
AYM, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM tarafından edinilecek taşıtların cins ve fiyatının bu kurumların üst yöneticileri tarafından belirlenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.
Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA
Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanundaki bazı maddelerinin iptaline ve yürürlüklerinin durdurulması talebiyle yaptığı başvuruda karar verdi.
AYM'nin kararları şöyle:
AYM, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM tarafından edinilecek taşıtların cins ve fiyatının bu kurumların üst yöneticileri tarafından belirlenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.
AYM, "Kamu idarelerinin yıl içinde ortaya çıkacak ihtiyaç fazlası ödeneklerinin tertibinde Cumhurbaşkanına yetki veren kanun Anayasa'ya uygun" dedi, iptal talebini oybirliğiyle reddetti.
AYM, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun 13. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline oy çokluğu ile karar verdi. İptaline hükmedilen 13. madde şöyle: "22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca il özel idareleri ve belediyelerin ileri teknoloji ve büyük tutarda maddi kaynak gerektiren altyapı yatırımlarında Cumhurbaşkanı’nca kabul edilen projeleri için yapılacak borçlanmalar, 5302 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 5393 sayılı Kanun’un 68’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında hesaplanan faiz dahil borç limitinin hesaplanmasına dahil edilir. Ancak il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketler tarafından Avrupa Birliği ile katılım öncesi mali iş birliği çerçevesinde desteklenen projelerin finansmanı için yapılan borçlanmalar, çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılan borçlanmalar ile SUKAP kapsamında yürütülecek işler için İller Bankası Anonim Şirketi’nden yapılan borçlanmalarda söz konusu borç stoku limitine uyma şartı aranmaz."
AYM, "Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin 12.01.32.00-01.6.0.08-1-05.8 tertibinde tefrik edilen bütçenin 2.630.000.000 Türk lirasına kadar olan kısmının Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine aktarmaya Cumhurbaşkanı’nı yetkili kılan" cümlenin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar verdi.
AYM, "Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinden özel kanunları gereğince mahalli idarelere aktarılması gereken ödenekler hakkında 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı Kanun’un 6. maddesinin üçün fıkrası (Bu Kanun’da ayrılması öngörülen paylar ile birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen ödenekler, mahalli idarelere yardım amacıyla, bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerine pay, fon veya özel hesap gibi adlarla başka bir ödenek konulamaz) uygulanamaz" cümlesini oy çokluğuyla Anayasa’ya aykırı bularak iptaline karar verdi. (HABER MERKEZİ)