08 Ağustos 2022 16:57

Van'da mülteciler için açıklama: Sınırlarda işkence durdurulmalı, insan kaçakçıları hak ettikleri cezayı almalı

Van'da düzenlenen basın açıklamasında "Sınırlarda işkence durdurulmalı, insan kaçakçıları hak ettikleri cezayı almalı" talebi dile getirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Van'da HDP Göç ve Mülteci Komisyonu, GÖÇ-DER, İHD, ÖHD ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla Türkiye-İran sınırında yaşanan mültecilere yönelik işkence ve hak ihlallerine karşı basın açıklaması düzenlendi.

Karizma İş Merkezi önünde "Sınırsız sömürüsüz bir dünya için savaşa hayır" pankartıyla bir araya gelen kitle, "Sınırlarda işkence durdurulmalı, insan kaçakçıları hak ettikleri cezayı almalı" talebi dile getirdi.

Basın açıklamasını okuyan Gülşen Kurt, Türkiye sınırlarının mültecilere yönelik zulmün ve ölümlerin ve mülteciler üzerinden yapılan devletler arası pazarlıkların adresi haline geldiğini belirtti.

"Son olarak, 5 Ağustos Cuma günü ortaya çıkan, İran sınırında insan kaçakçıları tarafından mültecilere yapılan işkence görüntüleri ve fidye talepleri, insan haklarının nasıl acımasızca ihlal edildiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir" diyen Kurt, şöyle devam etti:

"Mülteciler, Türkiye’nin mülteci statüsünü tanımaması ve ileri itme politikaları yüzünden Ege Denizi’nde, Meriç Nehri’nde ve Van Gölü’nde boğularak, İpsala’da veya Van’da donarak yaşamlarını kaybetmektedir. Kaçakçı çetelerin faili, sorumlusu veya sebebi olduğu ölümler, kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddet suçları, başta Van sınırı olmak üzere Edirne ve diğer bölgelerde ayyuka çıkmıştır."

Göç-Der Eş Başkanı Gülşen Kurt, açıklamasının devamında, mültecilerin sınırlarda yaşadıkları zulümden mevcut yönetimin savaş kışkırtıcılığı ve siyasetinin, sınır dışı operasyonların, Ortadoğu'da uygulanan baskı rejimlerinin ve emperyalist güçlerin sorumlu olduğunu vurguladı.

Kurt, “Göçü yaratan, göçün sebeplerini oluşturan veya buna ortak olan emperyalist güçlerin iltica hukukunu tanımamaları ve iltica prosedürlerini uygulamamaları, geri göndermeme ilkesini ihlal etmeleri, mültecilerin hayatlarına mal olmaktadır. Daha da geç olmadan bu yanlıştan dönülmeli, sınırlarda işkence durdurulmalı, insan kaçakçıları hak ettikleri cezayı almalıdır” dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik akımına kapılıp 4'üncü kattan düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İSO’dan çarpıcı rapor: İhracat ikliminde iyileşme sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa