09 Ağustos 2022 03:38

Polinas’ta işçiye sorulmadan protokol imzalandı

Polinas fabrikasında Hak-İş’e bağlı Öz Petrol-İş, işçilere sormadan protokol imzaladı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Burak YILMAZ
Manisa

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Yıldız Holding bünyesindeki Polinas fabrikasında Hak-İş’e bağlı Öz Petrol-İş, işçilere sormadan protokol imzaladı.

Öz Petrol-İş, Polinas fabrikasında ne yasal olarak yetkili ne de işyerinde işçilerin iradesiyle örgütlenmiş durumda. 2 senede bir patronun temsilci olarak atadığı görevliler, ismini “ücret görüşmesi” koydukları sürecin sonuçlarını ve ücretleri duyurdu. Ücretler ilan edilmeden önce birtakım tepki eylemlerinin de gerçekleştiği fabrikadan işçilerle ücret görüşmesi sürecini konuştuk. İşyerinde kıdem farkının olmamasına ilişkin tepkilerin de göz önünde bulundurulduğunu ve yüzde 78 ile yüzde 110 arasında zam uygulandığını belirten işçiler, maaşlara her altı ayda bir tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) oranında, sosyal haklara ise yılda bir kez enflasyon oranında zammın duyurulan ücretlerde yer aldığını söyledi.

Ücretlerin Öz Petrol-İş’ten beklediklerinin üzerinde duyurulmasının ise belli nedenleri olduğunu ifade eden işçiler, işyerindeki irili ufaklı eylemlerin bunda etkisi olduğu kanaatinde. Ancak en önemli nedenin Serel fabrikasında sendika değişikliğinin ardından gerçekleşen eylemler olduğunu aktaran Polinas işçileri, Serel fabrikasının konum olarak da Polinas fabrikasına yakın olduğunu, Polinas işçilerinin bu eylemlerden cesaret alma ihtimalinin patronu ürkütmüş olabileceğinden bahsederek, “Çünkü herkes Serel’i konuşuyor” dedi.

Sözleşmeyle ilan edilen rakamlardan memnuniyetin birkaç ay sonra sona ereceğini düşünen işçiler de var. İşyerindeki ücretin diğer işyerlerine nazaran geçici olarak iyileştiğini düşünen bir işçi, “Önümüzdeki aylarda bağıtlanacak sözleşmelerle ücretlerimiz yine Manisa Organize Sanayi Bölgesi ücret ortalamasının altına düşecek. Bu da tekrar tepkilere neden olacak. Ayrıca hayat pahalılığının ve sürekli artan yaşam giderlerinin de bunda etkisi var” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

ETF işçisi direniyor: Küçük oğlum ‘Sanem Dikmen babamın parasını ver’ diye bağırıyor

SONRAKİ HABER

Koton önünde açıklama yapan Liman-İş: Koton yasadışı davranmayı sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa