Koton önünde açıklama yapan Liman-İş: Koton yasadışı davranmayı sürdürüyor
Sendika tanımaz davranışlarına devam eden Koton, Gebze'de bulunan deposunda Liman-İş Sendikası'na üye 34 işçiyi işten çıkardı. Duruma tepki gösteren sendika depo önünde açıklama yaptı.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Koton'a ait depoda sendikalaşan işçiler peyderpey işten atılmaya devam ediyor. 2017 yılından bu yana örgütlenme çalışmalarının sürdüğü, Temmuz 2018'de çoğunluğu sağlayarak yetki tespitinin alındığı depoda, yargı sürecinin de işçilerin lehine tamamlanmasına rağmen Koton patronu sendikayı tanımaz davranışlara devam ediyor. Peyderpey işçilerin işten atıldığı depoda, en son 4 işçinin daha işten atılmasının ardından Liman-İş Sendikası, toplamda 34 işçinin işten çıkarıldığı depo önünde açıklama yaptı.
August 8, 2022
Hak-İş'e bağlı Liman-İş Sendikası'nda örgütlenen Koton depo işçileri baskı, mobbing ve işten atmaların son bulmasını istedi. Depo önünde açıklama yapan Liman-İş Marmara Bölge Başkanı Mülazım Dursun, "Koton Mağazacılık tüm bu yaptıkları ile yasalara aykırı davranmış ve suç işlemiştir" dedi.
"SENDİKADAN İSTİFAYA ZORLANDILAR"
"İş, ekmek, özgürlük", "Atılan işçiler geri alınsın" ve "Sendika hakkımız engellenemez" sloganlarının atıldığı basın açıklamasını Liman-İş Marmara Bölge Başkanı Mülazım Dursun okudu. Patronun sendikalaşmayı engellemek için yetki itirazında bulunarak süreci uzattığını ve işçilerin sendikal haklarını kullanmasını engellediğini ifade eden Dursun, "Koton Mağazacılık'ta çalışan işçiler 2017'de sendikamıza üye olmuştur. Temmuz 2018'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikamıza, çoğunluğu sağladığımıza dair olumlu yetki tespiti gelmiştir. Ancak işveren sendikalaşmayı engellemek için yetki itirazında bulunarak hem süreci uzatmış hem de işçilerin sendikal haklarını kullanmasına engel olmuştur. Sendikamız, dava sürecinde mücadelesini sürdürmeye ve Koton işçilerinin yanında olmaya devam etmiştir. Bu mücadele sonucunda yargı süreci tamamlanmış ve sendikamız haklı bulunmuştur. Ancak işveren mahkeme kararını tanımayarak tüm baskılarına devam etmiş ve yasadışı davranmayı sürdürmüştür. Sendikayı pasifize etmek için sendikaya üye olanları, üyelikten istifa etmezlerse işten atacaklarını söylemişlerdir. Bu söylemlerden sonra Derya Sönmez, Evren Ağdaş, Hüseyin Gözalan ve Fatma Bahça isimli 4 çalışanı özel odalara kapatarak, e-devletleri istenmiş, baskı yolu ile sendika üyeliğinden istifa etmelerine zorlanmıştır. Daha sonrasında ise haksız yere işten atılmışlardır" diye konuştu.
"KOTON İŞÇİLERİ SENDİKALI OLACAK"
Koton'un bu yaptıklarıyla yasalara aykırı davrandığını ve suç işlediğini söyleyen Dursun, "Anayasanın 51. maddesinde 'Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz' hükmü yer almaktadır. Türk Ceza Kanunun 118. maddesine göre ise sendikal hakların kullanılmasını engellemek suçtur. Koton Mağazacılık tüm bu yaptıklarıyla yasalara aykırı davranmış ve suç işlemiştir. Liman-İş olarak 1963'ten bu yana işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerini kullanabilmeleri için mücadele ettik. Tüm baskılara ve zorluklara rağmen bu mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Birlikten doğan gücümüzle, Koton Mağazacılık işçileri anayasal haklarını kullanarak sendikalı olacak ve toplu iş sözleşmesinden faydalanacaktır" dedi. (Gebze/EVRENSEL)