10 Ağustos 2022 04:35

Avukat Ezgi Güngördü: Aysel Tuğluk tahliye kararını dahi hatırlamıyor

Kobane davasında verilen tahliye kararının ardından demans hastası Aysel Tuğluk ile görüşen Av. Ezgi Güngördü, "Unutkanlığının günbegün artığını gözlemleyebiliyoruz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Avukat Ezgi Güngördü, Kobanê davasında tahliye kararı verilen hasta mahpus Aysel Tuğluk ile yaptıkları görüşmeyi anlattı. Aysel Tuğluk’un tahliye edildiğini dahi hatırlamadığını söyleyen Güngördü, “Unutkanlığının günbegün artığını gözlemleyebiliyoruz. Ben her hafta görmeye gidiyorum. Beni, adımı hatırlamıyor” dedi. Güngördü, Aysel Tuğluk’un, tutukluluk kararı olan bir diğer dosyadan da infazın ertelenmesi kararı verilerek serbest bırakılması ve tedavi edilmesi çağrısı yaptı.

28 Aralık 2016’da tutuklanan Aysel Tuğluk'a 2017’de sonuçlanan yargılamada “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verildi. O dönem HDP Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Tuğluk, Kobanê dava dosyasına da eklendi. Bu süreçte demans teşhisi konulan Aysel Tuğluk, teşhis sonrası ilk kez çıktığı Kobanê davasının 15’nci duruşmasında tahliye edildi. Ancak hapisten çıkamadı, çünkü diğer dosyadan hükümlü durumda. Peki bundan sonra ne olacak? Aysel Tuğluk’un avukatlarından Ezgi Güngördü süreci hatırlatarak sorumuza yanıt verdi.

"TÜRKİYE HUKUKUNDA KISMİ SAVUNMA YOK"

Kobanê dosyası mahkemesinin, demans teşhisi sebebiyle Aysel Tuğluk’u yeniden ATK’ye sevk ettiğini hatırlatan Güngördü, sürece dair şunları anlattı:

“Mahkeme Tuğluk’un savunma yapıp yapamayacağının cevaplanmasını istedi. ATK mahkemeye sunduğu raporda, Tuğluk’un demans hastası olduğunu ancak kısmi savunma yapabileceğini belirtti. Yani aslında ‘savunma yapamaz’ dedi. Çünkü Türkiye hukukunda ‘kısmi savunma’ diye bir müessese yok. Ancak mahkeme bu durumu lehe yorumlamak yerine, savunma yapabileceği şeklinde yorumladı. Bir önceki duruşma periyodunda Tuğluk’un kimlik tespitini dahi veremediğini görmesine rağmen bu duruşmada zorla savunmasını almaya çalıştı. Bu durumun işkenceyle sorgu alma yasağı kapsamında olduğunu belirttik ve bu tutuma itiraz ettik. 2 haftalık duruşma periyodunun son günü verilen kararda ise işkence söyleminin mahkeme heyetini vicdanen rahatsız etmesi sebebiyle tahliye kararı verildi."

"İNFAZ ERTEMELE İÇİN BAŞVURACAĞIZ"

Yeniden infaz erteleme için başvuru yapacaklarını söyleyen Göngördü, “10 yıl ceza aldığı dosyanın infazı devam ediyor. Daha yeni yapmıştık, reddedilmişti. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talebiyle başvurmuştuk. Ona Kobanê dosyasındaki tahliye kararını ek beyan olarak sunacağız ve acilen tahliyesine karar verilmesine talep edeceğiz” dedi.

Demans hastası olan eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in tahliye edilmesine dikkat çekerek, aynı durumda olan Tuğluk’un serbest bırakılmamasına tepki gösteren Güngördü, bu durum için “kişiye göre hukuk” tanımlaması yaptı.

AYSEL TUĞLUK’A SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Tahliye kararı sonrasında avukatların Tuğluk’u ziyaret ettiğini de anlatan Güngördü, Aysel Tuğluk’un tahliye edildiğini dahi hatırlamadığını söyleyerek şunları anlattı:

“Özellikle pandemiden sonra açık görüşler başladığı için ailesini görebiliyor. Diğer koğuşta kalan arkadaşlarını görebiliyor. Morali iyi ama unutkanlığının günbegün artığını biz de gözlemleyebiliyoruz. Ben her hafta görmeye gidiyorum. Beni hatırlamıyor. Adımı unutuyor.” 

Güngördü, Aysel Tuğluk’un, tutukluluk kararı olan bir diğer dosyadan da infazın ertelenmesi kararı verilerek serbest bırakılması ve tedavi edilmesi çağrısı yaptı: “Aysel Tuğluk önemli bir kadın siyasetçi. Dolaysıyla onu sahiplenmemiz, tedavi hakkını en iyi şekilde sağlanması için bir kamuoyu oluşturmamız ve bunun için bir mücadele etmemiz gerekiyor.”

ÖNCEKİ HABER

Van'da Evrensel'e konuşan kurumlar: Mültecilerin yaşam hakkı güvence altına alınmalı

SONRAKİ HABER

Eylemdeki Sunny Atmaca Bilgisayar işçisi: Arkadaşlarımız iş bırakırsa mücadele kazanımla sonuçlanır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa