11 Ağustos 2022 04:45

Müzik Köyü proje koordinatörü Aytaç Gökdağ: Çok renkli, çok dilli ortamda heybemize büyük şeyler katacağız

13-18 Ağustos tarihleri arasında Fethiye’nin Kargı köyünde gerçekleştirilecek Müzik Köyü’nün proje koordinatörlerinden Aytaç Gökdağ ile konuştuk.

Müzik Köyü proje koordinatörü Aytaç Gökdağ: Çok renkli, çok dilli ortamda heybemize büyük şeyler katacağız

Fotoğraf: Müzik Köyü arşivi 

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Müzik Köyü, 2015 yılından bu yana dünyanın farklı müzik gelenekleri ile müzik kültürlerini atölye, seminer ve konserlerle dolu programlarla bir araya getiriyor. Pandeminin verdiği 2 yıllık zorunlu aranın ardından Müzik Köyü bu yıl kapılarını yeniden müzikseverlere açıyor. Alanında uzman 16 sanatçının atölye, seminer ve konser vereceği Müzik Köyü, Fethiye’de doğa ile iç içe gerçekleşecek. Müzik Köyü’nün herhangi bir yerel ya da merkezi yönetimden destek görmediğini belirten proje koordinatörü Aytaç Gökdağ, “Yıllardır ortaya konan çalışmalar samimi, tutarlı ve önemli ihtiyaçlara cevap veriyor. Tüm bunlara rağmen yalnız bırakılmış durumdayız” dedi.

"YÜZ YÜZE BULUŞMAK İÇİN GÜN SAYIYORUZ"

2015’te kurduğunuz Müzik Köyü, kovid-19 nedeniyle verdiğiniz 2 yıllık zorunlu aradan sonra yeniden kapılarını müzikseverlere açıyor. Bu iki yılda neler oldu Müzik Köyü açısından?

Pandeminin ilanını izleyen ilk süreçlerde biz de herkes gibi bu durumdan olumsuz etkilendik, kendimiz ve sevdiklerimiz için kaygılandık; ardından bu durumun kültür ve sanat alanında çalışanlar için ne kadar yıkıcı olduğunu gözlemledik, bu yıkıcılığa karşı neler yapmamız gerektiğini konuştuk. Ardından Müzik Köyü etkinliklerimizi, bu etkinliklere katılan müzisyen dostlarımızı ve dostluk bağı geliştirdiğimiz katılımcılarımızı özledik ve onlarla buluşma isteği doğdu. Koşullar buna el vermiyordu, bu sebeple bu kavuşmaları bir süre çevrim içi olarak gerçekleştirdik. Düzenli olarak bir süre canlı yayınlarla müzisyen dostlarımızla sohbet ve dinletiler gerçekleştirdik. Bu buluşmalar özlemi bir nevi gidermekle kalmadı, pandemiden ötürü hepimizin ister istemez içine girdiği bunalıma da ilaç gibi gelmişti. Bu günlerin geride kalmasına çok sevinçliyiz. İki yılın ardından Fethiye’de dostlarımızla yüz yüze buluşmak için gün sayıyoruz.

Kovid-19 siz müzisyenleri ve sanatçıları da olumsuz yönde etkiledi. Bu konu hakkında görüşleriniz nedir?

Pandemi koşulları kültür ve sanat alanlarında çalışarak geçimini sağlayan insanları çok olumsuz etkiledi. En sevdiği enstrümanını satmak zorunda kalanlardan, bunalıma girip intihar eden müzisyenlere kadar kahredici haberler aldık. Olumsuz etkilenen sanat emekçilerine fon ayıramayan bir ülke olmamız da bir o kadar kahredici bir durumdu. Hiç yaşanmamasını dilerdik, bu yaşananların ülke politikalarına bir ders olarak yansımasını diliyoruz.

"YUNANİSTAN VE AZERBAYCAN’DAN KONUK SANATÇILARIMIZ OLACAK"

Müzik Köyü’nde kimler olacak ve neler yapacaklar? İçeriğinden biraz bahseder misiniz?

Müzik Köyü 2022 programında alanında uzman 16 sanatçı atölye ve seminer veriyor olacak. Boşnak müziği, Karadeniz müziği, Anadolu Rum müziği, Etnik Caz bu yaz çalışıyor olduğumuz başlıklardan birkaçı. Tenbur, üçtelli, cümbüş, klarnet, bağlama, kamancha atölyeleri ve daha fazlası olacak. Gündüzleri katılımcılarımız yoğun bir atölye programıyla eğitimlerini gerçekleştirirken her akşam da farklı bir konser izleyecek. Etkinliklerimizin gerçekleştiği yerleşke doğanın kucağında bir yer. Gün boyu müzik çalışıyor, müzik konuşuyorken aynı zamanda doğanın kucağında dinlenme fırsatı da bulacağız. Türkiye’den katılan uzman sanatçıların yanı sıra Yunanistan ve Azerbaycan’dan da konuk sanatçılarımız olacak. Aynı zamanda farklı ülkelerden de katılımcılarımızı ağırlayacağız, bu çok renkli, çok dilli ortamdan hepimiz heybemize büyük şeyler katarak oradan ayrılacağız.

Müzik Köyü’ne katılmak için bir enstrüman çalmak zorunlu mu? Müzik Köyü başvuruları nasıl yapılıyor?

Müzik Köyü’ne katılmak için bir enstrüman çalmak zorunlu değildir. Müziğe gönlünü vermiş, müzik hakkında daha çok şey öğrenmek isteyen, müzik hakkında doyasıya sohbet etmek isteyen, ilgiyle takip ettiği müzisyenlerle tanışıp vakit geçirmek isteyen herkes Müzik Köyü’ne katılabilir. Hangi seviyede olursa olsun bir enstrüman çalan herhangi bir katılımcı da enstrüman hakimiyetini artıracak bilgilere erişecektir. Herhangi bir enstrüman çalmayıp köyde etkinliklere katıldıktan sonra orada dinlediği bir çalgıdan çok etkilenip öğrenmeye başlayan da çok oldu. Müzik seven herkes için eşsiz fırsatlarla dolu bir yer Müzik Köyü. Müzik Köyü’ne başvurmak için web sitemizde yer alan başvuru formunu doldurmak yeterlidir.

"DOSTLARIN DAYANIŞMASIYLA VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR"

Müzik Köyü herhangi bir kurum/kuruluştan maddi destek alıyor mu? Müzik Köyü vb. etkinliklerin gördüğü destek konusunda neler söylemek istersiniz?

Müzik Köyü maalesef herhangi bir yerel ya da merkezi yönetimden destek görmüyor. Yıllardır ortaya konan çalışmaların samimiyeti, tutarlılığı ve önemli ihtiyaçlara cevap veriyor oluşuna rağmen yalnız bırakılmış durumda. Müzik Köyü bir ekibin ve katılımcı sanatçıların ve dostların dayanışmasıyla varlığını sürdürmekte. Peşinden koştuğumuz hayallerimize giden yolda bize tüm samimiyetiyle destek olan dostlara da bu vesileyle teşekkür etmek istiyoruz. Müzik Köyü gibi ticari kaygılardan uzak, ortaya koyduğu çalışmaların kalitesinde ve vizyonunda ısrarcı etkinliklerin daha fazla destek görüp daha geniş çerçeveli işler yapabilmesinin önünün açıldığı günleri görmeyi diliyoruz.

SANATÇILAR VE ATÖLYELER

Arslan Hazreti-Kamança ve Kemane
Prof. Dr. F. Belma OĞUL-Boşnak Müziği (Seminer)
Birol Topaloğlu-Karadeniz Müziği
Cemil Qoçgiri-Tenbûr
Chrysanthi Gkika-İstanbul ve Küçük Asya’nın Yunan Repertuvarı
Etibar Asadli-Caz, Mugam ve Fazlası/Geleneksel Müzik ve Dünya
İberya Özkan Melaşvili-Geleneksel Çoksesli Gürcü Müziği, Panduri, Akordiyon, Salamuri ile Çoksesli Gürcü Ezgileri
Mehmet Günay Eser-Üçtelli Bağlamada Geleneksel İcra Teknikleri
Merih Aşkın-Enstrüman Atölyeleri (Aşkın Sazı ve Perdesiz Gitar)
Onur Çalışkan-Anadolu Müziğinde Klarnet ve Yöresel Çalım Stili ve Teknikleri
Osman Kırca-Üçtelli
Salih Korkut Peker-Cümbüş
Sami Hosseini-Ritim Atölyesi
Selim Özyol-Zeybek Halk Dansı
Veka Aler-Vokal Teknikleri ve Çok Dilli Repertuvar
Volkan Kaplan-Türkülerin Enstrümantal İcraya Adaptasyonu

Evrensel'i Takip Et