10 Ağustos 2022 14:29
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2022 14:44

Alevi Vakıfları Federasyonu, Erdoğan'ın ziyaret ettiği cemevi yönetiminin ihracını istedi

Alevi Vakıfları Federasyonu, Erdoğan'ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetiminin ihraç edilmesi talebinde bulundu. Vakıf Başkanı Ayyıldız ise "Karalama kampanyası yapılıyor" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

Alevi Vakıfları Federasyonu, CumhurbaşkanıTayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Cemevi ile ilgili ihraç talebinde bulundu.

Alevi Vakıfları Federasyonu, kutsal değer ve ritüellerin istismarına sessiz kalındığını belirterek, Hüseyin Gazi Cemevi yönetiminin ihraç edilmesi talebinde bulundu.

Alevi Vakıfları Federasyonu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sayın Cumhurbaşkanımızın, 20 yıllık iktidarı süresince ilk defa bir Cemevini ziyaret etmesi Alevilere saldırılarının yapıldığı bir dönemde son derece önemli olduğu gibi toplumu kucaklayıcı ve birleştirici bir ziyarettir. Bu anlamda bu ziyareti önemsiyoruz. Bu ziyaretin öncesi ve sırasınca yaşananlar ise bizleri ziyadesiyle üzmüştür.

Öncelikle Federasyonumuz bileşeni olduğu halde, başından itibaren vakıf yönetimi tarafından Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti hakkında tarafımıza en ufak bilgi dahi verilmemiştir. 

Alevi-Bektaşi toplumunun yüzyıllar boyunca geliştirdiği, yaşadığı zulüm ve baskılara rağmen bugünlere getirdiği yüce değerleri, basit çıkar hesaplarıyla ayaklar altına alan, Alevi - Bektaşi toplumunun en kutsal değerlerinden olan, "Muharrem / Matem"; ve inanç ritüellerimizin fütürsuzca istismar edilmesine sessiz kalan Hüseyin Gazi kültür ve sanat vakfı yönetimini kınıyor ve Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı hakkında Federasyonumuzun Yönetim kurulunun aldığı karar gereği ihraç işlemlerine başladığımız' tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz"

AYYILDIZ AÇIKLAMA YAPTI, "KARALAMA KAMPANYASI" DEDİ

Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız, Demirören Haber Ajansına verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti esnasında cemevinin duvarında bulunan Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali tablolarının yerinin değiştirilmesine dair açıklamalarda bulundu. Ayyıldız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretini çok olumlu bulduğunu söyleyerek "Burada uzun süredir bir tadilat vardı. Cemevimizde de ciddi sıkıntılar vardı. Arka duvar yağmur sularından dolayı patlamıştı. Daha önce duvara yağlı boyayla yapılan Atatürk ve Hz. Ali resmi zarar görmüştü. Onları kurtaramadık ama ortadaki Hacı Bektaş-ı Veli tablosunu kurtardık. Daha sonra ben o tabloları, daha büyük ve daha güzel çerçeve yaparak patlayan yere değil su almayan yere, en baş köşeye koydum. 'Resim konmadı veya arkaya kondu' söz konusu değil. Cemevinin en baş köşesinde, oturduğunuz zaman her yerde göreceğiniz bir alana koydum. Burada kesinlikle bir karalama kampanyası var" diye konuştu.

Ayyıldız, "'Cumhurbaşkanı geliyor' diye bir tadilat söz konusu değildi. Sadece hızlandırılmış bir tadilat vardı. Ben oturma düzeninde de çok dikkatli davranmaya çalıştım. Alevi dedelerimizden, dervişlerden fikirler aldım. Alevi inancında dedelerin oturduğu makam ve post var. 'Postu kaldır, post olmadığı için bir sorun olmaz' dediler. Arkadaşlar cemevine girmeye başladığında her cana 'Nereye istiyorsanız oraya oturun' dedim. Kimseye yer ve makam ayırmadık. Herkes eşit oturdu. Cumhurbaşkanı'nı ben kapıdan aldım. Cemevine girerken 'Ayakkabımızı burada çıkarıyoruz' dedim. O da 'Tamam başkan, ev sahibi sizsiniz. Nasıl yapıyorsanız öyle yapacağız. Kaldı ki bizim cemevine ayakkabıyla girmemiz mümkün değil' dedi. Cemevine girdik, 'Başkan nereye oturalım?' diye sordu. 'Nereyi beğenirseniz oraya oturalım Cumhurbaşkanı'm' dedim. Doğal olarak insanlar açıldı. Açılınca biz oraya yürüdük ve oraya oturmak durumunda kaldık. Cumhurbaşkanı'mız da bizimle aynı tabakta yedi, ona ayrı porselen tabak yapmadık. Bizim bu kadar düşündüğümüz organizasyonun bu kadar kirlenmesi çok üzdü beni." sözlerini sarf etti.

Ayyıldız, "Bundan sonra 'Biz kavga mı edeceğiz, sorun mu çözeceğiz?' buna bakmalıyız. Sorun devletin olmadığı yerde çıkıyor. Bakanlık nezdinde, valilikler ve belediyeler aracılığıyla Alevi aileleri ve cemevleri ziyaret ediliyor ve ihtiyaçlar karşılanıyor. Bu çalışma kapsamında bir rapor hazırlanacak. Dergah çıkışında da Sayın Cumhurbaşkanı'na 'Sizden müjdeli haberler bekliyoruz' dedim. Kendisi de 'Arkadaşlarımız çalışıyor, inşallah gerekli adımları atacağız' dedi. Bu bence büyük bir şey. Resmi başka yerlere çekmek istiyorlar" dedi.

NE OLMUŞTU?

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8 Ağustos'ta AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret etti. Erdoğan’ın ziyaretinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yer alırken, ziyaret sırasında Hz. Ali, Hacı Bektaş-ı Veli ve Atatürk resimlerin başka bir duvara alınması da eleştirilere neden oldu. Erdoğan Alevi dedesinin makamına otururken, arkada resimlerin kaldırıldığının görülmesi tepki çekti.

Hüseyin Gazi Cemevi’nin bağlı olduğu Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu, kendilerine haber verilmediğini, Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı ile bu organizasyonun yapıldığı açıkladı. Açıklamada "Bu ziyaretin bilgimiz dışında gerçekleştiğini ve bireysel kararla dergâhımızı siyaset oyununa alet eden Vakıf Başkanı’nı protesto ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” denildi.

Demokratik Alevi Dernekleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de Erdoğan'ın ziyaretine tepki gösterdi. 

Eleştirilen Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı Ali Ayyıldız ise kendini savundu, yönetim kurulunu suçladı. Evrensel’e konuşan Ayyıldız, eleştirilere “Siz ilgilenmezseniz, aramazsanız, beni yalnız bırakırsanız ben de sizi bilgilendirmem” diye yanıt verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakları için iş bırakan Standard Profil işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı

SONRAKİ HABER

16 gazetecinin tutukluluğuna devam kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa