10 Ağustos 2022 18:10

IMF'den borç alındığı iddialarını yalanlayan Bakan Nebati: İmkanı kadar aldığı oranı 'borç aldı'ya dönüştürebiliyorlar

Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati IMF'den borç alındığı iddialarına ilişkin, "İmkanı kadar aldığı oranı 'borç aldı'ya dönüştürebiliyorlar" dedi.

Nureddin Nebati | Fotoğraf: Hazine ve Maliye Bakanlığı

Paylaş

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz’ın Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 6 buçuk milyar dolar borç aldığını iddiası reddeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Türkiye’nin IMF’ten borç almadığını bile bile tamamen teknik duruşla, kapasitesi, imkanı kadar aldığı oranı 'borç aldı'ya dönüştürebiliyorlar. Bunu umarsızca yapıyorlar" dedi.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Habertürk’te Fatih Altaylı’ya 8 Ağustos’ta verdiği demeçte iktidarın IMF’den 6 buçuk milyar dolar borç aldığını iddia ettmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bu iddiayı yalanlamıştı.

Bunun üzerine sosyal medyadan açıklama yapan İYİ Partili Yılmaz, "Her ne kadar SDR faizi düşük olsa da bir borç yükü oluşturmakta ve borç ödeme kapasitemizi de olumsuz etkilemekte. Yani SDR bir tür kredi kullanma hakkıdır (Credit Line)” ifadelerini kullandı ve Nebati’yi televizyonda tartışmaya davet etti.

Yılmaz’ın televizyon davetini reddeden Nebati ise “Televizyon davetiniz için teşekkür eder, zamanımı milletime hizmet için harcamayı tercih ederim” yanıtını verdi.

Bugün ise İstanbul’da düzenlenen ‘Yüz Yüze 100 Gün’ programı çerçevesinde ‘Buluşma ve İstişare Toplantısı’na katılan bakan Nebati, borç iddiasını bir kez daha reddederek, Türkiye’nin aldığı parayı ‘imkanı kadar aldığı oran’ olarak nitelendirdi.

Nebati şunları söyledi:

“Manipülatif çarpıtmalardan medet umanlar var. Beklentimiz yapıcı yaklaşımlardan öte değildir. Önlerinde unvan bulunanlar koro halinde ’Dolar şuraya gidecek’ diye yalan yanlış haber yaparlar. Önünde unvan bulunanlar, Türkiye’nin IMF’ten borç almadığını bile bile tamamen teknik duruşla, kapasitesi, imkanı kadar aldığı oranı 'borç aldı'ya dönüştürebiliyorlar. Bunu umarsızca yapıyorlar. Tüm bu başarılarımızın yanında yüzleştiğimiz sorunlar söz konusudur. İhracata rağmen enerji ve emtia fiyatlarındaki artışla cari işlemler açığı artmıştır. Enerji hariç 2020 yılında enerjiye petrole ödediğimiz tutar 28 milyar dolar. 2021 yılında 51 milyar dolar, 2022 yılında 100 milyar dolara doğru gidiyor. Bu bir gerçektir. Bunun etkisinin ne kadar derin olduğunu görmek açısından şunu görmek lazım. Gaza enerjiye bu kadar ödemeseydik, 12 aylık birikimle cari işlemler 34,6 milyar dolar fazla verirdik. Yani bizim cari açığımızın temel sebebi sadece enerji maliyetlerimizdir."

EKONOMİ YAZARI GÜRSES: SONUÇ OLARAK BU BORÇTUR

Konuyla ilgili yourum yapan ekonomi yazarı Uğur Gürses ise, Türkiye’nin IMF’den aldığı paranın 'sonuç olarak borç' olduğunu belirtti. Gürses, Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Bakan Nebati, IMF'den borç alındığını söyleyen İyi Partili B. Yılmaz'ın çarpıttığını söylemiş. TR bu parayı talep ederek borç almadı. Ancak kamu borcu olarak bilançosuna yazdı. Bu tür IMF tahsisleri bir tür ‘konsiye rezerv’ gibidir; varlık olarak da yükümlülük olarak da yazılır. Sonuç olarak bu borçtur; hem de Hazine'nin dış borcu.”

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Demir Yumruk' soruşturmasında 4 kişiye tahliye

SONRAKİ HABER

Zeytinli Rock Festivali kaymakamlık kararıyla yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa