11 Ağustos 2022 04:21

Vergiler maaşı asgari ücretin altına düşürdü

Erkunt Traktör fabrikasında çalışan işçiler, enflasyona ezdirildiklerini söylüyor.

Ekran görüntüsü Erkunt Traktör tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Erkunt Traktör’den bir işçi
Ankara

Asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere 5 bin 500 lira olarak belirlendi. Peki Erkunt Traktör fabrikasında durumlar nasıl? Temmuz ayının başında fabrika yönetimi tarafından yapılan açıklamada, 1 buçuk maaş ikramiye verileceği söylenmiş, bunun yanı sıra “Sizleri enflasyona ezdirmeyeceğiz” diye açıklama yapılmıştı. Zam oranları açıklandığında ise “Tüm mavi yaka personeline yüzde 25 zam yapılmıştır” diye duyuruldu. İşçiler “Gerçek enflasyon yüzde 200’ü geçti, geçen sene mazot 7 liraydı, şimdi 24 lira oldu. Hadi onu geçtik, hükümet enflasyon zammına yüzde 30 dedi, bizim fabrika yüzde 25 veriyor. Şimdi enflasyona ezilmemiş mi olduk!” diye tepki gösterdi.

"ASGARİ ÜCRETTEN DAHA DÜŞÜK MAAŞ YATTI"

Zamlı haliyle ortalama ücretlerin 5500-6200 lira olduğunu söyleyen işçiler, maaşlar yattıktan sonra asgari ücretin altında kaldı. Ay başında maaşlar yattığında bir hatanın olduğunu, hesaplanan ücretlerin çok altında yattığını fark ettik. Birçok arkadaşa ise asgari ücretten daha düşük maaş yattı, hatta eski asgari ücretten bile düşük 4 bin lira yatan arkadaşlar var. Biz bir hatanın olduğunu, fabrikanın bunu düzelteceğini düşündük. Maaş bordrolarını almaya gittiğimizde bir hatanın olmadığı, vergi kesildiği için bu maaşların yattığı açıklandı. Adam akıllı açıklama yapan yok, tekrar hesaplayan yok, ay ortasında yatan ikramiyeden vergi kesilmiş. Şimdi tekrar ikramiye yatmış gibi vergi kesilmiş.

"BÖLÜM BÖLÜM ÖRGÜTLENMELİYİZ"

1 ay önce 30-35 arkadaşımız işlerinin düşük olduğu bahanesiyle işten atılmıştı, şimdi ise hafta sonu tatilimizde bile zorunlu mesai yaptırılıyor. Mesaiye gelmeyenler hakkında tutanak tutuluyor, mesaiye gelmeyen istifa etsin deniyor. Bize gözdağı vermeye çalıştılar, biz bunun farkındayız. Bazı bölümlerde önceden 2 kişi çalışıyorduk şimdi 1 kişi çalışıyoruz ve aynı performansı bekliyorlar. Hem asgari ücret (ki bazılarımız onu bile alamadı) hem de 2 kişilik iş! Nisan ayında sus payı verdiler, haziranda gözdağı. “Yaşadığın yeri cennete çeviremiyorsan gideceğin her yer cehennemdir” derler. Hayatımız cehenneme dönsün istemiyorsak, birlikte çalıştığımız arkadaşlarla bölüm bölüm örgütlenmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Zeytinli Rock Festivali kaymakamlık kararıyla yasaklandı

SONRAKİ HABER

Federal Mogul işçileri: TÜİK'in enflasyonu gerçeği yansıtmıyor, ek zam yapılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa