11 Ağustos 2022 04:35

Federal Mogul işçileri: TÜİK'in enflasyonu gerçeği yansıtmıyor, ek zam yapılmalı

Federal Mogul Kuruçeşme fabrikasında çalışan işçiler hem TÜİK’e hem de üyesi oldukları Türk Metal'e tepkili.

Arşiv | Federal Mogul fabrikası | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Federal Mogul fabrikasında çalışan işçiler TÜİK’in açıkladığı temmuz ayı enflasyon rakamlarına öfkeli. Fabrikanın Facebook’ta yer alan grup sayfasında sendika temsilcileri tarafından paylaşılan 6 aylık enflasyon tablosunun altında işçilerin hem TÜİK’e hem de sendikaya tepki gösterdiği yorumlar yer alıyor.

6 yıldır Federal Mogul Arslanbey fabrikasında çalışan bir işçi, “Fabrikada beyaz yaka ve taşeron işçiler son asgari ücret zammından sonra zam aldı. Almaları da gerekir zaten, peki Federal işçisinin ne günahı var? Bizim maaşlarımız eriyor. Sözleşmeyi beklersek, zamlı maaş ekimde elimize geçecek. O da zaten açıkladıkları enflasyon rakamları gerçeği yansıtmadığı için istediğimiz oranda olmayacak” diyor.

"KİMSE TÜİK VERİLERİNİ İNANDIRICI BULMUYOR"

Federal Mogul Kuruçeşme fabrikasında çalışan bir işçi ise içerde enflasyon rakamlarının hararetli bir şekilde tartışıldığını söyleyerek, “Artık kimse TÜİK verilerini inandırıcı bulmuyor. Bizim maaşlarımız yoksulluk sınırını geçtim, açlık sınırının altında kalmış. Şimdi bu sınırı açıklayan sendikacılar ne yapıyor derseniz hiçbir şey. Yıllardır Federal işçisinin en büyük derdi banka promosyonlarıdır. Her sözleşme gündeme gelir, kapalı kapılar ardında pazarlık yapılır. Masadan işçi yok sayılarak kalkılır. Biz de temizlik ve diğer işlerde çalışan taşeron arkadaşlarımız banka promosyonlarını almış. Koskoca Federal Mogul’da işçi yıllardır alamıyor. Bu zorlu koşullarda bizi biraz olsun rahatlatacak bir şey. Fabrika promosyonları yatırım için kullanıyormuş. Tabii işçisini düşünecek değil ya. Banka promosyonları özel sektörde çalışan işçiler içinde yasal düzenlemeyle güvence altına alınmalı, işverenin keyfine bırakılmamalı” diye konuştu.

"EK ZAM TALEP ETMELİYİZ"

Banka promosyonlarına ilişkin konuşan bir başka işçi ise, “Şube başkanı fabrika sözcüsü gibi hareket ediyor. Türk Metal’in örgütlü olduğu İzmit’teki bütün işyerlerinde fabrikaların hepsi promosyon alırken bir tek biz almıyoruz. Şube başkanı fabrikaya geldi, 10 kişi onu görüp konuşabilmiş. Kimseye gözükmedi anlayacağın bu fabrika sayesinde şube başkanı olan arkadaşımız minnet borcunu bu şekilde ödüyor. İşçi soruyor açıklanan enflasyonun üzerine bir şey istemeyecek misiniz? Ek zam talep etmeyecek misiniz? Sözleşme taslağı masada görüşülürken, işçiler olarak taslak yenilensin dediğimizde; ‘yenilenmez, yasal olarak mümkün değil’ diyen sendika, işverenin isteği doğrultusunda sözleşmeyi yenilemişti. İşçiyi aptal yerine koymaktan vazgeçsinler artık. Ücretlerimizin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılması için ek zam talep etmeliyiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Vergiler maaşı asgari ücretin altına düşürdü

SONRAKİ HABER

Saldırıya uğrayan cemevi Başkanı Sarıtaş, azmettirici olduğu iddia edilen Naki D. ile husumetli olmadığını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa