11 Ağustos 2022 12:03

TZOB Başkanı: Yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisi damızlık hayvanları kesime gönderiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisinin elindeki damızlık hayvanların kesime gönderildiğini söyledi.

TZOB Başkanı: Yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisi damızlık hayvanları kesime gönderiyor

Fotoğraf: Pixabay

Ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü bir yıl öncesine göre yüzde 3.3 azalırken, içme sütü üretimi yüzde 6.1 azaldı. Süt üreticilerinin süt ineklerini artan maliyetler nedeniyle kesime gönderdiğini kaydeden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisinin elindeki damızlık hayvanların kesime gönderildiğine işaret ederek, “Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalı” dedi.

SÜT, PEYNİR, TEREYAĞI ÜRETİMİ GERİLEDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi yüzde 8.8, ayran üretimi yüzde 7.9 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 10.6, içme sütü üretimi yüzde 4.1, toplanan inek sütü miktarı yüzde 3.3 ve tereyağı üretimi yüzde 2.5 azaldı.

Ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 33.6, ayran üretimi yüzde 25.7, yoğurt üretimi yüzde 5 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 6.2, içme sütü üretimi yüzde 6.1 ve toplanan inek sütü miktarı yüzde 2.9 azaldı.

Bir önceki ay 891 bin 709 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı haziran ayında yüzde 4.5 azalarak 851 bin 309 ton oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisinin elindeki damızlık hayvanların kesime gönderildiğine işaret ederek, "Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalı" dedi.

Bayraktar, şöyle devam etti: "Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacak. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak, tüketiciler çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacaktır. Buna yönelik hazırlıklı olmak zorundayız."

"ELDE KALAN HAYVANLAR DA YETERLİ ORANDA BESLENEMİYOR"

Bayraktar, maliyetlerdeki artış nedeniyle üreticilerin damızlıkları ve düveleri kesime göndermeye başladığını, elde kalan hayvanların ise yeterli oranda beslenmediğini belirtti.

"DESTEK ARTIRILMALI, ÖDEMELER ERKENE ÇEKİLMELİ"

Gelecekte damızlık hayvan sorunu yaşanabileceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Önceliğimiz damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması, yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi, üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır."

Bayraktar, desteğin üreticiyi tatmin edecek miktarda verilmesi ve ödemelerin her ayın sonunda üreticinin hesabına geçmesi gerektiğini belirtirken, "Verilecek bu destekle süt/yem paritesinin ideal parite olan 1,5 seviyelerinde olması sağlanmalıdır. Süt teşvik prim ödemeleri de 4 ay geriden geliyor. Böylesi çok geriden gelen bir desteğin etkisi de sınırlı olacaktır. Destek artırılmalı, ödemeler erkene çekilmelidir. Gıda enflasyonu ile mücadelede üretim artışına daha fazla önem vermek gerekiyor" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et