Mülteciler Yunanistan-Türkiye sınırında mahsur: 1 çocuk öldü, biri hasta
Meriç Nehri'nin Yunanistan tarafındaki bir adacıkta mahsur kalan onlarca mülteci arasında bulunan 5 yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğu yaşamını yitirdi.
Fotoğraf: Baida
Onlarca mülteci, Türkiye-Yunanistan sınırındaki Meriç Nehri üzerinde bulunan ve Yunanistan tarafında kalan bir adacıkta mahsur kaldı. El Cezire’nin haberine göre mülteciler arasında bulunan beş yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğu yaşamını yitirdi. Yunan makamlarının grubun yerini tespit edemediği öne sürülürken ailesi çocuğun cansız bedenini, soğuk kalması için nehir suyunda tutuyor.
Yunanistan’a gitmek için sınırı geçmek isteyen ancak önce Yunanistan sonra Türkiyeli yetkililer tarafından geri itildikleri belirtilen mülteciler, çocuğun geçtiğimiz salı günü erken saatlerde, adada mahsur kalmalarından iki gün sonra bir akrep tarafından sokulduktan sonra öldüğünü söylediler. Yine akrep tarafından sokulan dokuz yaşındaki bir diğer kız çocuğunun durumunun da ciddiyetini koruduğu belirtildi. Adacıkta 39 kişinin mahsur kaldığı kaydedildi.
"KİMSE SESİMİZİ DUYMUYOR"
Grubun bir üyesi olan, 27 yaşındaki Suriyeli Baida, avukatlara ve gazetecilere mesajlar gönderdi. Baida, bir sesli mesajında “Bir kız öldü. Bir çocuk. O öldü. Hiçbir şey yapamıyorum” dedi. Ölen çocuğunun fotoğraflarını da paylaştığı bir başka mesajında “Kimse sesimizi duymuyor. Eğer sesimizi duyuyorsanız lütfen bize yardım edin. Diğer kız yarın ölebilir” dedi.
Mahsur kalan mülteciler Yunanistan'a sığınma talebinde bulunmak istiyor. Yunan makamlarına bulundukları yer bildirildi ve mülteci hakları savunucuları, onlar adına polise acil durum çağrıları yaptı. Ancak Yunan yetkililer grubun yerini tespit edemediklerini ileri sürdü.
Salı günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sığınmacıların Yunan topraklarından çıkarılmaması ve kendilerine yiyecek, su ve yeterli tıbbi bakım sağlanması gerektiğini belirten bir karar yayımladı.
"SINIR POLİTİKALARI AKIL DIŞI"
Yunanistan merkezli HumanRights360 insan hakları örgütünün avukatlarından Evgenia Kouniaki ve Yunanistan Mülteciler Konseyi’nin hukuk birimi koordinatörü Maria Papamina, El Cezire’ye yaptıkları açıklamada şunları kaydetti:
“39 mültecinin ve özellikle de çocukların durumundan çok endişeliyiz. Yunanistan-Türkiye sınırında yaşanan insan hakları ihlalleri acımasız bir gerçek. Ölümler, geri itmeler, keyfi gözaltılar, zorla kaybetmeler ve adacıklarda umutsuz bırakılan insanlar. Beş yaşındaki kız çocuğunun ölümü bu politikanın ne kadar akıl dışı ve canice olduğunu kanıtlıyor.”
Uluslararası hukuka göre yasa dışı olan “geri itmeleri” belgeleyen Sınır Şiddetini İzleme Ağı da yaptığı açıklamada Türk ve Yunan yetkilileri “hareket halindeki insanları siyasi bir oyunun parçaları olarak kullanmakla” suçladı. (DIŞ HABERLER)