12 Ağustos 2022 00:25

10. Edremit Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri 10 Ağustosta başladı

Geleneksel Edremit Pir Sultan Abdal Kültür Etkinliklerinin onuncusu 10 Ağustos'ta başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10. Edremit Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri 10 Ağustosta başladı, üç gün sürecek etkinlik programında paneller, konserler, semah gösterileri gibi etkinlikler yer alıyor.

Etkinliklerin sunumunu yapan Birsen Temir Saraç; Pir Sultan Abdal'ın direnci ve mücadelesinin yol göstermeye devam ettiğini söyledi.

Dernek başkanı Hüseyin Simliova ise Pir Sultan Abdal'ın mücadelesini ve yaşamını anlattığı konuşmasında; "Tüm Alevi kurumları, Pir Sultan'ın onurlu duruşunu izlemekle, korumakla mükelleftir. Kurum makamı, lütuf değil hizmet makamıdır. Siyasete koltuk derneği değiliz. Tam demokratik ve laik Türkiye mücadelesinde birlikteyiz" dedi.

Etkinlikte konuşma yapan HDP Milletvekili Kemal Bülbül de "Bizim cemevimize, bizim hanemize, bizim değerlerimizi kabul ederek gelen; kültürümüzü, inancımızı benimseyerek gelenlerin başımızın üstünde yeri var. Eşitlerden biri olacak, egemen olmayacak, zulmeden olmayacak, hak yememiş olacak, kötülük yapmamış olacak, zam, zulüm, işkence, işsizlik, pahalılık sebebi olmayacak, Roboski, Cumartesi, Gezi, Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz'ın anneleri ondan razı olacak. O zaman gelebilir" dedi.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlikte moderatörlüğünü Mehmet Tüm'ün yaptığı "Demokrasi" konulu panel gerçekleştirildi. Altınkum Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan panele Emek Partisi GYK üyesi Levent Tüzel İle Gazeteci Necdet Saraç katıldı.

Tüzel, alevilerin inanç kurumuna yönelik saldırıların; darbeci, despotik anlayışın devamı olduğunu ifade ederek, "Alevi toplumunu, Kürt halkını benzeri provokasyonlara bölmeye çalışıyorlar. Tehdit, şantaj ve provokasyonla yönetmek istiyorlar ancak başaramayacaklar. Gitmeliler, gidecekler. Kapitalistler krizden savaşla çıkış arıyor. AKP güneye savaş ilanı peşinde. Millet İttifakını savaşçı politikalara destek vermemeye çağırıyoruz." dedi.

Türkiye'nin demokratikleşmesinin yolunun işçi sınıfı ve emekçilerle birlikte; Kürt halkı, aleviler, kadınlar, yok sayılanların ve ötekileştirilenlerin kuracağı bir halk cephesi ile mümkün olacağını belirten Tüzel şöyle devam etti;

"Ekonomik krizin, işsizliğin, yoksulluğun, hayat pahalılığının altında yaşam mücadelesi verenlerin birleşmesi gerek. Millet İttifakının 'bekleyin, bize oy verin, her şey güzel olacak' söylemi doğru değil, işçilerin ve emekçilerin hakları ve gelecekleri için sokaklarda alanlarda olmaları gerek."

Daha sonra söz alan Necdet Saraç ise şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye normal bir ülke olsaydı burada siyaseti değil, semah dönenleri izler, Alevi ozanları dinler, Alevi kültüründen konuşurduk. Kimlik, laiklik, inanç özgürlüğünü tartışmaz, eşit yurttaş olarak renklerimiz, farklılıklarımızla bir arada olurduk.

Kürtleri yok sayarak siyaset yapmak mümkün değil. Türkiye'de geniş bir değişim ve demokrasi talebi var. İhtiyacımız herkesin yanyana geldiği, eşit, özgür bir ülkenin kurulmasıdır" (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Manisa’da iş kazası: Bir işçi ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Kamu kadın sağlığına kayıtsız: SGK, kadın sağlığında birçok ilacı karşılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa