12 Ağustos 2022 04:51

CHP'li Murat Emir’den "Uyuşturucu verileri gizleniyor" iddiası

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, uyuşturucu kullanımına ilişkin verilerin bilinçli bir şekilde gizlendiğini iddia etti.

Murat Emir | Fotoğraf: CHP

Paylaş

İktidarın uyuşturucu ile mücadele edip etmediğine yönelik tartışmalar sürerken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, uyuşturucu kullanımına ilişkin verilerin bilinçli bir şekilde gizlendiğini iddia etti. 

Murat Emir, uyuşturucu kullanımına yönelik verilerin bilinçli bir şekilde gizlendiği iddiasıyla TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. 

Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun (BMYK), 14 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle yeniden oluşturulduğunu hatırlatan Emir, “Kurul ilk kez 2019’da ilgili bakanlıkların çalışmalarını içeren 2018 yılına ilişkin bir faaliyet raporu yayımlamıştı. Rapora göre 2015 yılında 160 bin 29 kişi uyuşturucu tedavisi için başvururken bu rakamın üç yılda 273 bin 777’ye çıktığı görülmüştü. Yine 2015’te tedavi ve ilaç için harcanan toplam para 52 milyon 951 bin TL iken, yine bu miktarın üç yıl içerisinde 82 milyon 472 bin TL’ye çıktığı görülmüştü” dedi.

ALO 191 HATTINA BAŞVURU YÜZDE 24 ARTTI

ALO 191 hattına yapılan başvuruların son bir yılda yüzde 24 oranında arttığına dikkat çeken Emir, “İktidar bilinçli bir şekilde bu raporları açıklamayı ve bu araştırmaları yapmayı kesti. Çünkü, her raporda her araştırmada uyuşturucu kullanımının gözle görülür bir şekilde arttığı ortaya çıktı. Sadece ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele ve Destek Hattı’na yapılan başvurular bile uyuşturucu kullanımının ne kadar arttığını gösteriyor. Hattın açıldığı 1 Temmuz 2015 tarihinden 31 Aralık 2020’ye kadar başvuran sayısı toplam 287 bin 301’i bulurken bu sayı, bir yılda yüzde 24 artarak, 2021 yılında 358 bin 627’ye ulaştı” dedi.

‘ŞEFFAF DEĞİL’ DEDİ, SON 5 YILIN VERİLERİNİ SORDU

Kurulun 2019’dan bu yana kurul, faaliyet raporu açıklamadığına dikkat çeken Emir, “Sadece bu kurulun bile veri açıklamayı bırakmış olması, Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelenin yeterince yürütülmediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Emir, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti: 

  • Son 5 yılda, uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen kişi sayısı kaçtır, yıllara göre dağılımı nedir? 
  • AMATEM’lere son 5 yılda kaç kişi başvurmuştur? 
  • Son 5 yılda kaç kişi hastanelere uyuşturucu tedavisi için başvuruda bulunmuştur? SGK, son 5 yılda uyuşturucu tedavisi için ne kadar harcama yapmıştır? 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamu kadın sağlığına kayıtsız: SGK, kadın sağlığında birçok ilacı karşılamıyor

SONRAKİ HABER

TGS’den DFG'ye dayanışma ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa