12 Ağustos 2022 12:04

CHP’li Durmaz yerel basının ekonomik sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ekonomik dar boğaz karşısında kapısına kilit vurma noktasına gelen yerel basınının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, son yıllarda artan enflasyon, döviz kuru, artan kağıt, baskı ve dağıtım maliyetlerinin yerel basının en öncelikli sorunu olduğunu belirterek resmi ilan tarifelerinin enflasyon oranında güncellenerek, yerel basını desteklemeye yönelik ek adımlar atılmasını istedi.

YEREL BASIN EKONOMİK DAR BOĞAZDA

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, yerel basınının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. "Yerel medyanın şeffaflık, tarafsızlık ve basın özgürlüğü ilkeleriyle hizmet sunması, ekonomik olarak da güçlü olmasına bağlıdır" diyen Durmaz, yerel basının bugün artan enflasyon, döviz kuru ve basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların gölgesinde görevini sürdürmeye çalıştığını ifade etti.

"GAZETELER KAPILARINA KİLİT VURMA NOKTASINDA"

Durmaz, "Ülkedeki ekonomik krizi derinden hisseden Anadolu basını ve yerel medyada çalışan gazeteciler her gün daha büyük zorluklarla mücadele etmektedir. Neredeyse her sektörde yüzde yüzün üzerine çıkan zamlar yerelde birçok yerel gazetenin gazetecilik görevini sürdürememesine, gazetelerin kapısına kilit vurmasına neden olmuştur" dedi.

“RESMİ İLAN TARİFELERİ ENFLASYON ORANINDA ARTTIRILSIN”

Durmaz yerel gazetelerin gelir kaynağının en önemli kaynağı olan resmi ilan fiyatlarının artan enflasyon karşısında eridiğini hatırlatarak resmi ilan tarifelerinin enflasyon oranında arttırılmasını ve buna ek destekler verilerek mağduriyetlerin giderilmesini istedi. Durmaz önergesinin devamında ilan sayılarının arttırılmasının önemine vurgu yaparak, yerelde kamu kurumlarının, meslek odalarının, birliklerin resmi ilan sayılarının arttırılması, kamu ihalelerinin ve yerel medyada yayınlanma şartı olmayan “KÖYDES” ihalelerinin ilana çıkılarak yapılmasını istedi.

Durmaz’ın önergesinde bulunan sorular şöyle:

  • Anadolu’da yerel medya hizmeti sunan toplam gazete ve televizyon sayısı kaçtır
  • Yerel basında çalışan personel sayısı kaçtır?
  • Son 3 yılda Anadolu yerel basınında ekonomik nedenlerle kapanan gazete ya da televizyon sayısı kaçtır?
  • Tokat ilinde bulunan yerel gazete ve televizyonların sayısı kaçtır? Yerelde istihdam edilen personel sayısı kaçtır?
  • Tokat ilinde ekonomik nedenlerle kapanmak zorunda kalan gazete ya da televizyon var mıdır?
  • Ekonomik dar boğazda kapılarına kilit vurma noktasına gelen yerel basının desteklenmesi adına; Yerel Medya ve Televizyonların kira, elektrik, internet ve su faturası giderlerinde indirim uygulamayı düşünüyor musunuz?
  • Zor koşullarda gazetecilik mesleğini yürütmeye çalışan yerel medyanın desteklenmesi için, resmi ilan tarifelerini enflasyona göre güncellemeyi düşünüyor musunuz?
  • Resmi ilan tarifesinde artış dışında yerel gazetelere, ucuz kağıt temini, dağıtım desteği, personel maaş desteği ve kredi teşvikleri vermeyi düşünüyor musunuz?
  • Yerel basının desteklenmesi için kamu kurumlarının ilan sayısını arttırmaya yönelik projeleriniz var mıdır?
  • Kamu İhalelerinin ilana çıkılarak yapılması yerel medya için önemli bir kaynak oluşturacaktır, bu doğrultuda kamu ihalelerinde ilana çıkma zorunluluğu getirmeyi düşünüyor musunuz?
  •  “KÖYDES” ihalelerinin yerel medyada ilana çıkılarak yapılmasına yönelik girişimleriniz olacak mıdır? (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'deki Gemlik Yürüyüşü’ne açılan davada soruşturma tamamlandı

SONRAKİ HABER

Meriç’te mahsur kalan mülteciler için Türkiye’den yardım istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa