12 Ağustos 2022 19:08

SES ve Eczacılar Birliğinden Ek Ödeme Yönetmeliği'ne tepki

Türk Eczacıları Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği'ne tepki gösterdi yeniden düzenleme talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği'nde kamu eczacılarının hak kaybına uğradığını, bu mağduriyeti giderecek şekilde söz konusu yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini bildirdi.

TEB'den yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği'nin bugün Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı.

Açıklamada, eczacılık mesleğinin çok sıkıntılı bir dar boğazdan geçtiği vurgulanarak, kamu eczacılarına yönelik yönetmelikte yer alan oranların sağlık personeli arasında katsayı adaletsizliğini artırdığı ve hakkaniyetli olmadığı görüşü paylaşıldı.

Kamu eczacılarına yapılacak mesai içi ek ödeme tutarlarında ve kadro unvan katsayılarında TEB'in talep ettiği oranların görmezden gelindiği belirtilen açıklamada, hizmet alanı kadro ve unvan katsayılarında bir değişiklik yapılmadığı aktarıldı.

Açıklamada, şunlar belirtildi:

"Kamu eczacılarının öteden beri 5 yıllık lisans mezunu diğer sağlık çalışanlarıyla yaşadığı ücret adaletsizliğini derinleştiren, sağlık personeli arasındaki çalışma barışını bozan, kamu eczacılarını alenen yok sayan bu düzenlemeyi anlamamız ve kabul etmemiz mümkün değildir. Buradan Sağlık Bakanlığına açık çağrıda bulunuyor, kamu eczacılarının uğradığı mağduriyeti giderecek şekilde söz konusu yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz."

SES MERKEZ YÖNETİM KURULU: DÖNER SERMAYE, EK ÖDEME, TEŞVİK HİÇ DEĞİL! YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE EMEKLİLİĞE YANSIYAN TEMEL ÜCRET İSTİYORUZ!

Aynı yönetmeliğe ilişkin bir açıklama da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'ndan geldi. Sağlık emekçilerinin temel ücretlerinin yıllardır uygulanan döner sermaye, ek ödeme gibi ücretlendirmeler nedeniyle sürekli eridiği belirtilen açıklamada "Sağlık emekçilerine 2010 yılına kadar döner sermaye, 2010 yılından sonra ek ödeme ve şimdide TEŞVİK adı altında ödeme yöntemleri, temel ücretlerin arttırılması yerine yepyeni bir ücret rejimi getiriliyor" denildi.

Yıllardır performans, döner sermaye, ek ödeme gibi yöntemlerin kaldırılarak, emekliliğe yansıyacak yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin belirlenmesi için mücadele ettiklerini belirten sendika açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İşkolundaki tüm emekçiler için yoksulluk sınırı temel ücret için esas alınarak yapılan işin niteliği, eğitim durumu, iş riski, çalışma yılı gibi kriterler ile giydirilmiş ücret skalasının belirlenmesi temel talebimizdir. Bu talep etrafında uzun yıllardır verdiğimiz mücadele son dönemlerde işkolunda örgütlü çok sayıda emek ve meslek örgütünün de desteği ile üst seviyeye çıkmıştır. Bu mücadele karşısında kısmi de olsa düzenleme yapmak zorunda kalan iktidar ve Sağlık Bakanlığı kimseyi memnun etmeyen ve geleceğe dair güvence oluşturmayan  yöntemlerle ücretlerimiz üzerinde oynamaya devam etmektedir.

Yönetmelik, birkaç bürokratın inisiyatifi ile yüzbinlerce sağlık emekçisi ve aileleri ile birlikte milyonlarca kişi adına tek taraflı olarak antidemokratik bir yöntemle hazırlanmıştır. İşkolu emekçilerinin örgütlü yapılarının görüşleri her düzenlemede olduğu gibi yine dikkate alınmamıştır. Siyasal alanda yaşanan otoriterleşme maalesef işkolu emekçilerine yönelik çalışmalara da fazlasıyla yansımaktadır.

Yönetmeliğin tüm maddeleri genel merkezimizce kapsamlı değerlendirilecek olup hukuka aykırı maddeler için hukuk mücadelesi de yürütülecektir. Yine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret mücadelemiz sonuç alıncaya kadar devam edecektir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İcralık işçi: Hiç uyumadan günde üç işe gittiğim oluyor

SONRAKİ HABER

AYM’den Aysel Tuğluk’a tahliye yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa