Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Su Çalıştayı gerçekleştirildi
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde KEÇİ Derneği tarafından Su Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda Küçük Menderes Havzası’ndaki su kaynaklarının durumu, sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
Fotoğraf: Selçuk Belediyesi
KEÇİ Derneği tarafından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde düzenlenen Su Çalıştayında Küçük Menderes Havzası’nda su kaynaklarının durumu, iklim krizine bağlı olarak su krizi ve çözüm önerileri konuşuldu. Çalıştay öncesinde katılımcılar Küçük Menderes Nehri çevresine düzenlenen alan gezisi ile nehir ile alakalı yerinde incelemelerde bulundular.
Beş ilçede düzenlenmesi planlanan Su Çalıştaylarının ikinci durağı Efes Selçuk'ta yapılan Çalıştayın moderatörlüğü KEÇİ Derneği’nden Baha Okar tarafından yapılırken Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel konuşmasında, 2019 yılından itibaren Küçük Menderes’in çığlığına dikkat çektiklerini belirterek, “Kurumlarda o dönemden beri ciddi bir efor var. İşin içine bakanlıkların, işin içine başka kurumların girmesi, ciddi yatırımların yapılması, ciddi denetim mekanizmalarının kullanılması gerekiyor. Pandemi döneminde bu konuyla ilgili olarak valiliğimizin başkanlığında toplandık ve bürokratik krizlerin bir an önce çözülmesi için adımlar atıldı. Gerçekten doğayla uyumlu tarım yapma tekniklerinin uygulanması ve yaşamın da doğayla uyumlu hale gelmesi için mücadele etmek gerekir" dedi.
"KÜÇÜK MENDERES TÜM TÜRKİYE’NİN SORUNU"
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına Su Çalıştayına katılan Helil İnay Kınay, "Türkiye’nin su kaynaklarının yüzde 70’inden fazlasının kirli olduğunu bakanlık raporlarına bağlı olarak söyleyebiliriz. Kendi yöremize baktığımız zaman bu kirlilikten üzerimize düşen payı alıyoruz. Yıllardır yapılmayan çalışmalar, planlanmayan süreçler ve yapılmayan denetimlerin sonunu biz bugün görüyoruz” dedi.
Küçük Menderes’in temizlenmesi ile ilgili 2016 yılında başlayan acil eylem planına değinen Kınay, "Çevre sorunu ile ilgili süreçte en önemli konulardan biri çevre adaleti meselesi. Su, bunun en güzel örneği. Yapılan araştırmalar mevcut yüzeysel su kütlelerinde ciddi bir azalma olduğunu ortaya koymuş durumda. Tüketim mevcut kaynağın çok üzerinde tüm bunları doğru yönetemezsek ve planlayamazsak çok daha olumsuz sonuçlarla karşılaşacağız" diye konuştu.
"İLGİLİ BAKANLIKLAR NEDENİYLE SÜREÇLER UZUYOR"
Su Çalıştayında Küçük Menderes ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlarla ilgili teknik bilgiler veren İZSU Küçük Menderes Arıtma Şube Müdürlüğü’nden Çevre Yüksek Mühendisi Ebru Doğan Çalışkan da “İdare olarak aynı zamanda alternatif su kaynakları üretmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili ciddi anlamla bütçesel sıkıntılar da yaşıyoruz. Projeler yapılıyor, sunuluyor ama ilgili bakanlıklar sebebiyle bu süreçler çok uzun sürüyor. Biz Küçük Menderes Havzası’nı kurtaracağımıza inanıyoruz" dedi.
"TARIMSAL SU KULLANIMINDA PLANLAMA ŞART"
Su çalıştayının bir diğer katılımcısı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Sulama Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kılıç, yıl içerisinde su kullanımının tarım, turizm ve sanayi sektörlerinde farklılık gösterdiğini belirterek “Türkiye’de evsel kullanım yüzde 16, sanayi yüzde 11, tarım yüzde 73. Dolayısıyla tarımsal su kullanımında iyi bir planlama şart" dedi.
Üç temel sulama yöntemine dikkat çeken Kılıç, "Hangi yöntemle sulama yapılacağı, ne zaman ve ne kadar su kullanılacağı ne kadar doğru bir şekilde belirlenirse biz suyumuzu o kadar etkin bir şekilde kullanmış oluruz. Tekniğine uygun şekilde yapılan sulu tarım uygulamaları ile yüzde 40’a varan verim artışı sağlanmaktadır” diye ifade etti.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMI ETKİLİYOR"
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakan Çakıcı suyun tarımı sınırlandıran temel faktör olduğunu vurgulayarak, “Biz iklim değişikliği ve su kıtlığı nedeniyle birçok üründe verim kaybı yaşıyoruz. Bunu yakın dönemde yurt dışından ithal edilen buğday, ay çiçeği gemilerini bekleyerek deneyimledik. Birçoğumuz bunu dövizdeki değişime yorumlasa da aslında olan tarım yapmanın gittikçe zorlaşmasıdır. Bunun en önemli faktörlerinden biri de iklim değişikliğidir. İklim değişikliğine dair önlemler alınmalı, her havzanın kendi tarım deseni yeniden oluşturulmalıdır" dedi.
"YAĞMUR SUYU HASADI KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALANLARDA UYGULANABİLİR"
WWF ve Anadolu Meraları Onarıcı Tarım ve Yağmur Hasadı Proje Danışmanı Edwin Clarke ise yağmur suyu hasadına değinerek “Dünyadaki tatlı su miktarı çok büyük bir değişikliğe uğramasa da bunun bölgesel ve dönemsel dağılımı değişti. Yağmur suyu hasadı ile amaç bu dağılım değişikliği olabildiğince tamponlanmaktır aslında. Yağmur suyu hasadı aslında küçük ölçekli alanlarda rahatlıkla uygulanabilecek bir yaklaşım" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)