15 Ağustos 2022 11:00
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ağustos 2022 14:31

İstanbul'da sağanak su baskınlarına yol açtı, göle dönen yollarda araçlar mahsur kaldı

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren yağış etkili oldu. Maltepe'de yollar kısa sürede göle döndü, Kapalıçarşı'nın bazı bölgelerini su bastı, Beykoz'da istinat duvarı çöktü bir kişi altında kaldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul genelinde yağış hayatı olumsuz etkilerken, bazı sokak ve iş yerlerinde su baskınları oluştu, vatandaşlar araçlarında mahsur kaldı.

Kuvvetli yağış nedeniyle Fatih'teki tarihi Kapalıçarşı'nın bazı bölgelerini su bastı. İş yeri sahipleri kendi imkanlarıyla suyun dükkanlara girmesini engellemeye çalıştı.

Eminönü bölgesinde rögar kapaklarından taşan yağmur suyu nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük yaşadı. Vatandaşlar ve turistler ıslanmamak için kapalı yerlerde bekledi.

Maltepe Altayçeşme Mahallesi Begonya Sokak'ta oluşan su birikintisinde 2 araç mahsur kaldı. Bölgeye itfaiye ekipleri sevk edilirken, araç içerisindekiler kendi imkanlarıyla kurtuldu. Yağışın etkisiyle bölgedeki bazı iş yerlerini de su bastı. Beykoz'da ise yağış nedeniyle istinat duvarı çöktü bir kişi altında kaldı. Ayrıca yine Beykoz'da bir ilkokulu su bastı.

SARIYER'DE İŞÇİLERİN KALDIĞI EVİ SU BASTI

Sarıyer'de 6 işçinin kaldığı evi su bastı. Eşyalar kullanılamaz hale gelirken evde yaşayacak işçiler, kalacak yerlerinin olmadığını söyledi.Su baskını sırasında uyuyan Serhat Kaya "Sabah saat 08.00 sıralarında uyandığımda evi su basmıştı. Hasta olan bir arkadaşımız vardı hemen evden çıktık. 1 buçuk ay önce yine aynı şeyi yaşadık. Geçen sefer belediyeye haber verilmişti, gelip temizleyip gitmişlerdi. Kalacak yer yok, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bugün belediye ekiplerinden kimse gelmedi" dedi.

Bülent Turan ise, "Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bunu 1 buçuk ay içerisinde ikinci kez yaşıyoruz. Geçen sefer herhangi bir yardım alamadık. Gerekeni kendimiz yaptık, 8 bin lira harcama yaptık. Aldığımız eşyalar çöp oldu" dedi.

BEYKOZ'DA İSTİNAT DUVARININ ALTINDA KALAN İŞÇİ KURTARILDI

Beykoz'da yağışın ardından restoranın istinat duvarı çöktü. Göçük altında kalan restoran personeli Emre Arslan 3,5 saatlik çalışmalarının ardından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, AFAD ve polis sevk edildi. Ekiplerin 3,5 saatlik çalışmaları sonucunda göçük altından çıkarılan Arslan'a ilk müdahale olay yerinde yapıldı.

Sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Arslan, hastaneye kaldırıldı.

MALTEPE'DE ARAÇLAR MAHSUR KALDI

Maltepe'de etkili olan yağış nedeniyle yollar göle döndü. Araçlar mahsur kaldı.

Anadolu Yakası'nda aniden bastıran yağış nedeniyle Maltepe'de yollar kısa sürede göle döndü. Altayçeşme Mahallesi'nde otomobiller yolda mahsur kaldı. Araçları kurtarmak için çalışmalar devam ediyor.

Maltepe'de sokaklar göle döndü

SARIYER'DE HASTANEYİ SU BASTI, HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

Sarıyer'de sabah saatlerinde aniden bastıran yağış sonrası Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastanesinin alt katı su altında kaldı.

Olay yerine gelen İstinye İtfaiye Merkezi'ne bağlı itfaiye ekipleri mahsur kalan hastaları kurtardı. İtfaiye emekçileri, hastaların kimini sedyelerle, kimini de kucağında taşıyarak çıkardı.

Su altında kalan hastaneden tahliye edilen hastalar çevredeki diğer hastanelere sevk edildi.

BEYKOZ'DA İLKOKULU SU BASTI

Beykoz'da yollar göle döndü. Soğuksu Meydanı'nda sürücüler zor anlar yaşadı. Soğuksu İlkokulu'nu su bastı. Çevredekiler yağmurdan kaçmak için otobüs duraklarına sığındı.

Yağmurdan dolayı evine gidemeyen Salih Erçakmakçı "Ben bu kadar yağmur görmedim. Çok şiddetli yağıyor. Yolları su bastı, rögar kapakları doldu. Evim 100 metre ama sağanak yağıştan dolayı gidemiyorum" dedi.

İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ BİR KİŞİ ALTINDA KALDI

Öte yandan yine Beykoz'da yağışın ardından istinat duvarı çöktü. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, AFAD ve polis sevk edildi. 1 kişinin göçük altında kaldığı belirtiliyor.

Beykoz Körfez Caddesi'nde yağmur nedeniyle saat 11.00 sıralarında restoranın istinat duvarı çöktü. Restoranda çalıştığı öğrenilen bir kişi, göçük altında kaldı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık, AFAD ve polis sevk edildi. Göçük altında kalan çalışanı kurtarmak için çalışmalar devam ediyor.

Şile yolunda da dere taşması nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Kağıthane Deresi'nin de yağış nedeniyle yükseldiği ve taşma noktasına geldiği görüldü.

Pendik'te Dumlupınar Mahallesi'nde bir binanın çatısında iddiaya göre yıldırım çarpması sonucu yangın çıktı.

Zincirlikuyu'da metroya giden Zorlu Center yaya alt geçidinde oluşan yoğun su birikintileri nedeniyle vatandaşlar yürümekte zorlandı.

Mecidiyeköy'de sağanağın başlamasıyla yolcular metrobüs, metro ve otobüs duraklarına sığındı.

Yağış nedeniyle kent genelinde trafik yoğunluğu da arttı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Yoğunluk Haritası verilerine göre saat 11.25 itibarıyla yoğunluk yüzde 56 olarak ölçüldü.

Öte yandan, tramvay seferleri sadece Kabataş-Karaköy ve Bağcılar-Sirkeci istasyonları arasında yapılabiliyor.

GAZİOSMANPAŞA'DA YOL ÇÖKTÜ OTOMOBİL ÇUKURA DÜŞTÜ

Gaziosmanpaşa’da Validesuyu Caddesi'nde yağış nedeniyle yol çöktü. Salih Osman’ın kullandığı 55 ACE 53 plakalı otomobil çukura düştü. Eşiyle otomobilden çıkan Osman, itfaiyeyi ve polisi arayarak yardım istedi. Otomobilinin çıkarılması için itfaiye ekiplerinin çalışmalarını tamamlamasını bekleyen Osman, "Yağmur vardı, sel akıyordu. Adımı atana kadar çöktü orası. Önümdeki araç geçti, arkası çukura düştü önden kurtardı. Ben de arkasındaydım yavaşladım ama düştüm çukura. Burada sel akıyordu. Kendi imkanlarımızla çıktık araçtan" dedi.

İETT OTOBÜSLERİNİ SU BASTI

Üsküdar'da da yollar  göle döndü. Yoldaki su birikintisinde ilerleyen İETT otobüslerinin içi su doldu. Otobüslerdeki yolcular zor anlar yaşadı. Yolcular panikle kaçışırken o anlar bir yolcunun cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.

HAVA ULAŞIMINA YAĞMUR ENGELİ

 Etkili olan yağmur ve CB (kümülonimbus) olarak adlandırılan elektrik yüklü bulutlar hava ulaşımını olumsuz etkiliyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapmak isteyen uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı.

İstanbul'da şiddetli yağmur nedeniyle Pegasus Havayolları'na ait Tel Aviv-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapamadı. Havada tur atan ve yakıt kritiğine giren uçak Çanakkale Havalimanı'na yönlendirildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle iniş için sıra bekleyen çok sayıda uçak havada tur atmak zorunda kaldı. Uçakların yakıt kritiğine girmemesi için 09.28-10.20 saatleri arasında Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapan uçaklara öncelik verilirken, kalkış seferlerinde ise yarım saatlik gecikmeler meydana geldi.

SARIYER'DE EVLERİ SU BASTI, YOL ÇÖKTÜ

Sarıyer'de aniden bastıran yağmur nedeniyle 3 katlı bir binanın alt katını su bastı. Evin içinde mahsur kalan 2'si çocuk 3 kişiyi çevredekiler kurtardı. Sokakta park halindeki onlarca araç da su altında kaldı. Öte yandan Ayazağa'da yol çöktü. Araç sürücüleri çöken yolda güçlükle ilerledi.

DHA'nın aktardığı bilgilere göre 12.30 sıralarında Emirgan Mahallesi Sakıp Sabancı Caddesi'nde aniden bastıran yağmur nedeniyle 3 katlı bir binanın bahçesi ve giriş katı su altında kaldı. İçeride mahsur kalan 1 kadın 2 çocuğu ile birlikte yardıma koşan çevredekiler  tarafından kurtarıldı. Sokağa park edilmiş onlarca araç da su altında kaldı.  Olay yerine gelen itfaiye ve İSKİ ekipleri su tahliye çalışması yaptı.

Sarıyer Ayazağa'da ise yoğun yağış nedeniyle Cendere Caddesi'nde kısmen çökme meydana geldi. Asfalt parçaları yola saçılırken araç sürücüleri çöken yolda güçlükle ilerledi. Bazı araç sürücüleri araçlarının altını sürterek yoldan geçebildi. Yolun çökmesi nedeniyle cadde üzerinde uzun araç kuyrukları oluştu.

ARNAVUTKÖY'DE EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI

Arnavutköy'de sağanak yağışın etkisiyle birçok ev ve işyerini su bastı.

Atık su kanallarının tıkanmasıyla birlikte geri basan yağmur suları birçok ev ve işyerini sular altında kalmasına sebep oldu.

Arnavutköy Atatürk Mahallesinde evleri su basanlar her yağmur yağdığında aynı sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek sorunlarının kalıcı bir çözüme kavuşmasını istediler.

KAĞITHANE'DE KAYAN TOPRAK YOLU KAPATTI

Kağıthane'de ise toprak kayması meydana geldi. Yağış ile birlikte toprak, caddenin Sarıyer istikametini tamamen trafiğe kapattı. Minibüs şoförü Serdar Kamber ise seyir halindeyken minibüsünün üzerine kayan toprağın geldiğini görünce direksiyonu sola çevirerek toprak altında kalmaktan son anda kurtuldu.

"SANİYELERLE ALTINDA KALMAKTAN KURTULDUM"

Serdar Kamber, "Gülbahar tarafından geldim. Sarıyer'e doğru gidiyordum. Aşırı yağış vardı. İstinat duvarının çökmesi neticesinde benim aracım yolda kaldı. Belediye geldi, hemen yolu açmaya başladılar. Ben direksiyonu sola kırdım, istinat duvarının altında kalmamak için. Saniyelerle altında kalmaktan kurtuldum. Herhangi bir yaralı yok ama hasar var aracımda. Duvar yıkıldı, komple yolu kapattı" diye konuştu.  

Belediye ekiplerinin, yağmur suyu ve toprak ile dolan yolu iş makineleri yardımı ile temizleme çalışmaları devam ediyor.

İMAMOĞLU: SÜRECİ AZ SORUNLA ATLATTIK

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte sabah saatlerinde başlayan yoğun yağışla ilgili Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu, "Ne yazık ki, iklim değişikliğinin etkin halini yazın ortasında, bazen yağmurla ve değişen sıcaklıklarla yaşayabiliyoruz. Şu anda İstanbul'da, 5 bin 890 personelimizle, 2 bin 135 araçla ve iş makinesi ekipmanlarla birlikte vatandaşımızın hizmetindeyiz. Çekmeköy'de 90-100 yüz kilo metrekareye, Sarıyer-Maslak civarında 80 kilo metrekareye yağışla karşı karşıya kaldık. İstanbul'un genelinde, 45-50 kiloyla 100 kilo yüz kilo arasında bir yağışı muhtelif bölgelerinde yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Sabah erken saatlerde Sarıyer, Beykoz, Çatalca üzerinden bir geçiş yaptı. Daha sonra Marmara Bölgesi'nden gelen yağışla birlikte, Anadolu yakasında yoğun bir etki yarattı. Şu anda ise hem buradan kayan yağış dalgası hem Marmara'dan gelen yağış dalgasıyla İstanbul'un güneybatısından Beylikdüzü. Avcılar, Esenyurt hattına giriş yapan bir yağış aksı söz konusu"  dedi.

SORUN OLAN YERLERİ SAYDI 'HEMEN HEMEN HİÇ SIKINTI YAŞANMADI' DEDİ

İlçe belediyeleriyle de koordineli çalıştıklarını aktaran İmamoğlu, "Şu anda yoğun bir biçimde sahadayız. Bölge bölge bazı anlık su birikintileri yollarda oluştu. Ama bir bölgeye müdahalemiz, en fazla 10 dakika, 15 dakikayı bulmadı. Ve yollardaki bu birikintileri giderdik. Şu anda akışkanlık, olabildiğince makul seviyede İstanbul genelinde. Arkadaşlarımın bana verdiği bilgi doğrultusunda, yağışın öğleden sonra saat 14.00-15.00'e kadar devam edeceği yönünde. Dolayısıyla vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça araçlarıyla seyahat etmemelerini ve dışarıya çıkmamalarını ben buradan istiyorum bütün hemşehrilerimizden" dedi. Geçmiş dönemde bazı sorunların meydana geldiği İstanbul'un meydanlarında ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını belirten İmamoğlu, "Hatta hemen hemen hiç sıkıntı yaşanmadı. Eminönü'nden Üsküdar'a, Maltepe Pendik'ten diğer bölgelerimize varıncaya kadar benzer sorunun yaşanmadığını net olarak ifade edebilirim. Burada mikro alanlarla ilgili de görüntüleri görüyoruz. Bazen bu Eminönü civarında, örneğin Kapalıçarşı civarında olabiliyor veya Unkapanı'nda olabiliyor veya Mecidiyeköy noktasındaki olabiliyor. Ekrandan Baltalimanı'nın sürecini analiz ediyoruz arkadaşlarla. Ki o bölgede de Baltalimanı Yaşam Vadisi ve özellikle dere ıslahı üzerindeki şantiyemizin de başladığını belirteyim. Oralarda bazı sıkışıklıklar söz konusu, ama su birikintileriyle ilgili süreçler ve sorunlar atlatıldı" ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğinin bütün dünyanın ortak sorunu olduğuna vurgu yapan ve İstanbul'un mevsim normallerinin 4 katı üzerinde yağış aldığı bilgisini paylaşan Ekrem İmamoğlu, "3-4 gün gün sonra da meteorolojiden gelen bilgilere göre, hafta sonunda 35 dereceye doğru çıkacak olan bir hava sıcaklığını konuşuyor olacağız ve bu konuda vatandaşlarımızı uyaracağız. Bu bağlamda istirhamımız net olarak şu: Lütfen bu uyarılara dikkatli bir biçimde vatandaşlarımızın eşlik etmesi, bize yardımcı olmaları. Ki bu konuda gerçekten duyarlı bir hemşehrimiz var, 16 milyon insanımız var. İklim değişikliğiyle mücadelede el birliğiyle hareket etmemiz şart" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okulların açılması yaklaşırken yurt sorunu gündemde | Önlem alındı mı?

SONRAKİ HABER

Bangladeş'te greve çıkan 150 bin çay işçisi ücret artışı talep ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa