15 Ağustos 2022 16:35

Tarım Kredi Kooperatifi vatandaşta hayal kırıklığı yarattı: Fiyatlar sopayla inmedi

Tarım Kredi Kooperatiflerine ait marketlerde indirim yapılacağının açıklamasından sonra vatandaşlar marketlere akın etti. Fiyatları görenler, "Bu indirim mi şimdi" diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün Koçak/AA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan “Tarım Kredi Kooperatiflerine ait marketlerde 30’u aşkın temel tüketim ürününde indirim uygulanacağı” duyurusunun ardından vatandaş marketlere akın etti. Vatandaşlar, fiyatlara ‘Bu indirim mi şimdi’ diyerek tepki gösterdi. Birçok kişi alışveriş yapmadan marketten ayrılırken, artan fiyatları değerlendiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, asıl çözümün tarımsal girdi fiyatlarının düşürülmesi olduğunu vurguladı.

Yüksek enflasyonla birlikte temel gıda ürünlerindeki artışa karşı iktidarın "indirim" kararı hayal kırıklığına neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Tarım Kredi Kooperatiflerine ait marketlerde indirimin 15 Ağustos günü 30’u aşkın temel tüketim ürününde uygulanacağı duyuruldu. Ancak Türkiye’de toplam 400 şubesi bulunan kooperatif marketlerdeki indirim beklendiği gibi olmadı. Sabah erken saatlerde indirimli alışveriş yapmak için kooperatif marketlere giden vatandaşlar, indirim yapılan ürünlerin fiyatının zincir marketlerdekine yakın, hatta bazılarında daha pahalı olduğunu gördü.

Kızılay’da bulunan Tarım Kredi Kooperatifine ait markete giderek vatandaşın indirimi nasıl bulduğunu sorduk. Kapı önünde konuştuğumuz bir vatandaşla birlikte içeri girdik. Marketin içinin oldukça boş olduğunu belirterek, "Dolu olmasını beklerdim sonuçta, ‘İndirim var’ dediler. Herhalde öyle düzgün bir indirim falan yok. İyi olsa tıklım tıklım olurdu buralar. Ürünler de kapış kapış giderdi. Ya da millet boş cüzdanla gelmek mi istemedi, zaten bunu da alamayız diye artık” diyerek hızlıca yağ reyonunu incelemeye geçti.

"BU İNDİRİM Mİ ŞİMDİ?"

Yağ reyonunda hararetli bir konuşma yapan iki yurttaş telefonlarından teker teker zincir marketlerin uygulamasına girip fiyat analizi yaptığını gördük. Biri, 1 litre üzerinden hesaplama yaparak şöyle devam etti: "Buradaki yağın 5 litresi 165 liraya geliyor. Geçen baktım bir marketin kendi ürettiği yağı bile 170 lira. 5 lira fark var sadece. Yani markalar arasında en kötüleri. Bu indirim mi şimdi? İnsanla alay ediyorlar valla."

"ALMAYA DEĞİL BAKMAYA GELDİK"

Markette alandan çok bakan sayısı daha fazla. Market dışında bekleyen bir yurttaş da, "Öyle bakınmaya geldim, ne var ne yok diye. Fark ettiysen çoğu kişi de almadan gidiyor gibi. Uzun uzadıya kuyruk da yok. Kimse inanmadı da ondan geldi bence” derken, elleri boş çıkan vatandaşları göstererek "Beğenmediler, bak gidiyorlar” diyerek güldü.

"YANIMDA ŞİMDİ ÇOK NAKİT DE YOK"

Pirinç aldığını söyleyen bir kadın ise, "2 tane 2 kiloluk aldım. Güzel indirim olmuş bence. Mesela burada 2 kiloluk pirinç fiyatına başka marketlerde alamam. Şimdi yanımda çok nakit de yok ama tekrar gelip alışveriş yaparım” dedi.

DENETLEME, TANZİM ÇADIRI, FİYAT İNDİRİMİ TUTMUYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş konuya ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Tarım Kredi Kooperatifleri tarım mı yapıyor, indirim uygulanan ürünleri mi üretiyor? O da dışarıdan alıyor. Emrivaki bir şekilde fiyatları düşürdüler ortaklarına. Peki bu ortaklar zarar etmeyecek mi? Böyle günübirlik düzeltmelerle bu iş çözülmez. Bunu ilk kez de yapmıyoruz. Yerel seçim öncesi tanzim satış çadırları kuruldu siyasi iktidar tarafından. Sonra kapandı ve tekrar fiyatlar yükselmeye başladı. Marketler denetlendi, gübre fiyatlarına da indirim yaptık dendi. Tuttu mu? Tutmadı. Daha bugün indirim yapan Tarım Kredi Kooperatiflerinin marketine baktığımızda yurttaşlar bir indirim yok diyor. Bunlar bir buluş, bir çözüm değil. Zincir marketler, ürünlerini direkt tarladan alıyor. Çiftçinin kendi evi sayılır ama 1400 civarındaki Tarım Kredi Kooperatifinin hepsinde de ürün rafları yok. Ve bu kadar zincir marketle nasıl rekabet edecek? Tarımda da, gıdada da küresel kurumlar bizi şekillendirir. Söz sahibi onlar” dedi.

"GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMEDEN SORUN ÇÖZÜLMEZ"

Sorunların teşhisinin doğru olmazsa tedavisinde de yanlış olacağına dikkat çeken Demirtaş şöyle konuştu: "Öncelikle tarımsal girdi fiyatlarını indirmek gerekiyor. Yani tarlada bu işi başlatmak gerekiyor. Bu mazot fiyatıyla, bu gübre fiyatıyla, bu enerji fiyatlarıyla nasıl indireceksiniz fiyatları? Tarımın sorunlarını nasıl çözersiniz? Sübvansiyonlarını uygulayarak, üreticiyi destekleyerek, tarım planlaması yaparak. Bir tarım politikamız yok. ‘Fiyatları indiriyoruz’ söylemi var sadece. Tarımın yapısal sorunlar çözülmediği sürece çadır da koysak, fiyat da indirsek geçici çözüm olacak. Tarım da girdi fiyatları düşürülmeden de bu sorunlar çözülmez."

CHP MİLLETVEKİLİ ARSLAN: ALGI VAR, İNDİRİM YOK

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan da Tarım Kredi Kooperatifi Yalova Şubesi önünde yurttaşlarla görüştü. Arslan'ın görüştüğü yurttaşlar fiyatların yüksek olduğunu söylerken Arslan, "Görünen o ki algı var indirim yok." dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şehir Plancısı Ülger Deniz: Doğru, bütüncül anlayışla yapılmış kent planlamasına ihtiyaç var

SONRAKİ HABER

ETF Tekstil işçileri yağmur çamur demeden hakları için direnişe devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa