16 Ağustos 2022 05:41

PTT mahkeme kararını tanımıyor

PTT’de taşeron işçilerin tebligat dağıtımı yapmaması gerektiğine karar verirken, bazı dağıtım merkezlerinde taşeron işçilere tebligat dağıttırıldığı ortaya çıktı.

PTT mahkeme kararını tanımıyor

Haber Sen üyelerinin PTT önündeki eylemi | Fotoğraf: Haber Sen 6 No'lu Şube

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Haber-Sen’in açtığı dava üzerine mahkeme PTT’de taşeron işçilerin tebligat dağıtımı yapmaması gerektiğine karar verirken, bazı dağıtım merkezlerinde taşeron işçilere tebligat dağıttırıldığı ortaya çıktı. PTT’nin kadrolu eleman almak yerine taşeron işçilerin iş yükünü artırdığını söyleyen Haber-Sen MYK Üyesi Mehmet Ali Elcek, “Birlikte mücadelenin gelişmediği sürece bu usulsüzlüklerin bitme imkanı yok” dedi.

Edirne PTT Başmüdürlüğünün taşeron işçilere tebligat dağıtımı görevinin tanımlanmasını içeren işlem yazısı Haber-Sen tarafından yargıya taşındı. Edirne İdare Mahkemesi işlemin iptaline karar vermesine rağmen Haber-Sen, PTT’nin mahkeme kararını hiçe saydığını kaydetti. Haber-Sen MYK Üyesi Mehmet Ali Elcek, yasaya göre tebligat dağıtımlarının kadrolu memurlar tarafından yapılması gerektiğini ifade ederek, “Mahkeme kararı sonrası Genel Müdürlük, İdare Mahkemesinin kararına atıfta bulunarak tebligatı taşerona yaptırmayın dedi. Ama bunu derken dağıtım alanlarını müşterek yapın diye başka bir yazı yayımladı. Yani kadroluya da kargo dağıtımı verilecek. Burada bazı müdürler ‘kadroluya kargo dağıtımı yaptırabiliyorsak taşerona da tebligat yaptırabiliriz’ dediler. Ankara’da da Babaharman Posta Dağıtım Merkezinde tebligatı taşerona yaptırmaya başladılar. Biz de tutanak tutmaya başladık” dedi.

50 BİN KİŞİ LAZIM AMA SAYI 23 BİN

Elcek, Tebligatların PTT memuru eliyle yapılmasının gerekliliğini şöyle açıkladı: “Tebligatların içinde kişiye özel bilgiler vardır. PTT’nin de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile bu bilgilerin korunması sorumluluğu vardır. Eğer siz taşeron firma eliyle yaparsanız yarın bir taşeron firma elemanı ‘Ben işi bıraktım. Senin bütün bilgilerini de dışarıya sızdırabilirim’ diyebilir. Bir yandan da tebligatların geç gitmesinde PTT’nin hukuki olarak sorumluluğu vardır.”

PTT’nin, kadrolu eleman almak yerine taşeron işçiye işi yaptırdığını belirten Elcek, “50 bin kişi olmamız gerekirken 23 bin kişi çalışıyoruz. 60 tane tebligat yapıp teslim edilmesi bekleniyor bizden. Mesela İdari Hizmet Sözleşmeli (İHS) arkadaşlar performansa dayalı. Eğer 60’ın altında yaparsa performans alamıyor. Performans kriterlerini de yükselttiler. Taşeron işçinin ise iş güvencesi yok. Ne deniyorsa yapılıyor, ağır iş yükü altında eziliyorlar. Tebligat tesliminde vatandaş evde yoksa nasıl işlem uygulanır, nasıl araştırma yapılır gibi birtakım şartlar var. Bunları yaptığımızda maksimum 30 tebligat teslim edilebilir. Teslimat o kadar hızlı bir iş değil” dedi.

‘ÇÖZÜM ORTAK MÜCADELE’

Dağıtımlarda da birçok sorunla karşılaştıklarını aktaran Elcek, “Mesela İcra, İflas Kanunu’nun uygulanmasında tebligatların çok önemi var. Tebligatı doğru zamanda vatandaşa vermek gerekiyor. Genellikle icra tebligatları olduğunda vatandaş niye getirdin diyerek sözlü şiddet uygulayabiliyor. Postacı şarkısında olduğu gibi merakla beklenen ve teşekkür edilen bir postacı yok. Çünkü artık borç götürüyor postacı” dedi.

PTT’de liyakatsız atamaların olduğunu dile getiren Elcek şöyle devam etti: “İdarecilik vasfı yok ama başmüdür ya da müdür olarak atanıyor. Bunun altında yatan en büyük neden İHS yönetmeliği. Kadro sorunu, güvencesizlik, yolsuzluk, zararlar... Hepsi İHS yönetmeliğinden ve PTT’nin 2013’de anonim şirkete dönüşmesinden kaynaklanıyor. PTT’de yönetim anlayışı değişmediği, birlikte mücadelenin gelişmediği sürece bu usulsüzlüklerin bitme imkanı yok. Bunun için de ortak mücadele şart. Ankara’da taşeronlar iş bıraktı geçtiğimiz günlerde. Aynı işi yapıyoruz. PTT’de bulunan her işçi ve memurun böyle iş bırakmalara destekte bulunması gerekiyor. Bir araya gelmenin yollarını aramalıyız çünkü birlikte mücadele etmekle sorunlarımız çözülür.”

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et