16 Ağustos 2022 11:12

AYM, "müstehcen kitap" başvurusunda ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi

AYM, yayımladığı bir kitap nedeniyle müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etme suçundan ceza verilen Sel Yayıncılık sahibi İrfan Sancı'nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Kitap kapağı: Genç Bir Don Juan'ın Maceraları 

Paylaş

Yayımladığı bir kitap nedeniyle müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etme suçundan yargılanan yargılanan Sel Yayıncılık sahibi İrfan Sancı, yerel mahkemenin kovuşturmanın ertelenmesi kararı vermesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, ifade özgürlüğünü ihlal edildiğine hükmetti.

2009'da İtalyan asıllı Fransız şair, yazar ve sanat eleştirmeni Guillamume Apollinaire'nin "Genç Bir Don Juan'ın Maceraları" kitabı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından incelendi. İnceleme sonucunda kitabın "hiçbir estetik estetik değeri olmayan, sadece cinsel dürtüleri harekete geçirmek amacıyla yazılmış, bedii duygulardan çok okuyanları hayvani hislere sürükleyen, toplumun ar ve haya duygularını incitir nitelikte olduğu, ... basit ve sıradan olduğu, bu haliyle söz konusu kitabın içeriğinin müstehcen, halkın ar veya haya duygularını incitici veya cinsel arzularını tahrik ve istismar edici nitekli olduğu"nu savunarak TCK'nin 226/7. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle İrfan Sancı ve tercüman hakkında dava açtı. 

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi kitabı Başkanlık küçükleri Muzır Meşriyattan Koruma Kurulu Başkanlığı (Koruma Kurulu) ve Galatarasay Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı blölümünden iki kişi ile ceza hukuku bölümünden seçilen bir kişiden oluşan üçlü bir bilirkişi heyetine gönderdi.

Bilirkişi heyeti kitabın edebi niteliğe sahip olduğunu ve müshtehcen olmadığı yönünde karar verirken Koruma Kurulu aksi yönde rapor verdi. Mahkeme de beraat kararı verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 14. Ceza Dairesi hükmün bozulmasına karar verdi. Mahkeme yeniden yargılama sürecinde ise kovuşturmanın ertelenmesine ve İrfan Sancı hakkında üç yıl denetimli serbestlik hükümlerinin uygulanmasına karar verdi.

Sancı kararı temyiz etti, Yargıtay bu başvuruyu reddetti. Sancı, kararın, ifade, bilim ve sanat özgürlüğü ile çalışma özgürlüğünü ihlal ettiğini belirterek AYM'ye başvurdu. AYM, oybirliği ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Üniversitesi'nde Rektörlük, akademisyenler için MİT'ten 'fişleme' belgesi istemiş

SONRAKİ HABER

8 ayda 43 tutuklu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa