16 Ağustos 2022 15:21

Bakanın "müjdesine" asistan hekimler mesafeli: Kanun uygulanmazken yönetmelik sorunu çözmez

Asistan doktorların nöbet sayılarının kısıtlanmasına yönelik yönetmeliği değerlendiren asistan hekimler "Zaten kanun var, ama bugüne kadar bir yaptırım uygulandığını görmedik” dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, asistan doktorların nöbet sayılarının kısıtlanmasına ilişkin yönetmeliğin önümüzdeki hafta Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi. Yeni dönemde asistanların nöbetinin 8’i aşmayacağını dile getiren Bakan Koca “Nöbet ertesi 24 saatten fazla çalışılmamasını ve bunun da 8 nöbetten fazla olmamasını netleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu Üyesi Dr. Tahsin Çınar, Bakan Koca'ya "Kanun ortada ama bugüne kadar hiçbir kuruma bu yüzden bir yaptırım uygulandığını görmedik” dedi.

"KANUN İHLAL EDİLİYOR YAPTIRIM YOK"

Gün aşırı nöbetten çıkan bir ameliyat arasında kısa bir süre ayırabilen İstanbul Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu Üyesi Dr. Tahsin Çınar, Bakan Koca’nın açıklamasını bir ‘lütuf ve müjde’ olarak değerlendirmenin yanlış olacağını söyledi. Var olan kanunda zaten 3 günden daha sık gün aşırı nöbet tutulamayacağının yazdığı bilgisini veren Dr. Çınar, "Ancak bu kanun bile uygulanmıyor. Biz gün aşırı nöbet tutmaya devam ediyoruz. Mevzuatta ‘ayda 130 saatten fazla nöbet ücreti ödenmez’ yani ayda 130 saatten fazla nöbet tutulamaz diyor. Bu da 7-7.5 nöbet eder” ifadelerini kullanarak Bakanın ‘ayda 8’den fazla nöbet tutturanlara yaptırım uygulayacağız’ sözlerine ise “Kanun ortada ama bugüne kadar hiçbir kuruma bu yüzden bir yaptırım uygulandığını görmedik” dedi.

"İSTİRAHAT NÖBET ÜCRETİ ARASINA SIKIŞTIRILDIK"

"Nöbet sonrası mümkünse istirahat edilir, kişi evine gönderilir" denildiğini ama istirahat edene nöbet ücreti verilmediği bilgisini veren Dr. Çınar “Dolayısıyla yoksulluk sınırının altında ücret alan bizler emeğimiz ve istirahat hakkımız arasında tercihe zorlanıyoruz” dedi. Daha fazla hasta girişini önemseyen sağlık sistemi yaklaşımı değişmeden sorunun çözülmeyeceğini dile getiren Çınar “Klinik işleyiş tamamen biz asistan hekimlerin sırtında. Yönetmelik çıksa da ben nöbet ertesi dinlenmek istediğimde yine karşımda hocamı, idareciyi göreceğim” dedi. Çınar, ayrıca 36 saat nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden asistan doktor Rümeysa Berrin Şen’in ölümünün ardından gelen tepkiler üzerine Bakanın hastanelere yazılar yazdığını ama bunun durumu değiştirmediğini hatırlattı. 

"İNSANCA ÇALIŞMA, İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ"

Dr. Çınar, asistan hekimler olarak insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacak yoksulluk sınırı üzerinde ücret talep ettiklerini söyleyerek “Nöbet tutuyorsak ücret kesintisi olmadan dinlenme hakkımız tanınmalı. Ek ödeme ve performans değil tek kalemde yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğimize de yansıyacak ücret istiyoruz. Sistemin bütün yükü biz asistan hekimlerin sırtında. Bu değişmeli” ifadelerini kullanarak Bakanın son olarak ek ödeme ‘müjdesinden’ kendisine bir üniversite hastanesi olan Cerrahpaşa’da çalıştığı için hiçbir şey düşmediğini söyledi. 

SES: EK DEĞİL TEK KALEMDE ÖDEME İSTİYORUZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin, performansı gizleyen ve sorunu çözmekten uzak olduğuna dikkat çekti. Yönetmeliğin, sağlık emekçilerini ayrıştıran yaklaşımı eleştirilerek “Döner sermaye ve ek ödemeye dayalı ödeme sistemi yerine tek kalemde, emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamamıza yetecek, yoksulluk sınırı ve OECD ortalamaları düzeyinde bir ücret istemekteyiz. Sağlık emekçilerinin de diğer devlet memurları gibi gelir getirme koşuluna bağlanmadan gelirleri artırılmalıdır” denildi. 

ÖNCEKİ HABER

Başsavcılık, stajyer mühendisin hayatını kaybettiği iş cinayetine dair soruşturma başlattı

SONRAKİ HABER

İzmir DYO Boya işçileri ek ücret zammı taleplerinin karşılanması istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa