"Depremden kaçış yok, kader demesinler, önlem alsınlar"
Merkezi Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. Kocaeli Derince'de yurttaşlarla 23 yılda neyin değiştiğini konuştuk.
İLGİLİ HABERLER

TMMOB: Yaşananacak benzer bir deprem çok daha büyük yıkım ve kayıpla sonuçlanacaktır

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü: Acılar ve korkularla geçen 23 yıl ranta kurban edilmiştir

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi: 45 saniyede yaşamların sönmemesi için alınacak önlemler belli

Naci Görür: Minimum 7.2 ile 7.6 arasında bir deprem bekliyoruz
Cemre KAVUKER
Ebru YİĞİT
KOCAELİ
Gölcük'te 17 Ağustos 1999'da meydana gelen depremin üzerinden 23 yıl geçti. Başta Kocaeli olmak depremin izleri ise hâlâ duruyor. O günden bugüne deprem politikalarını, deprem hazırlıklarını Kocaeli'de Derince Yenikent Mahallesi sakinleriyle konuştuk.
Depremden yaşadığı mahallenin çok etkilenmediğini söyleyen Gülay, “Yakınlarımızı kaybettik, çok üzgünüm. Umarım bir daha o günleri yaşamayız. Depremden kaçış yok, İstanbul depremi bekleniyor” dedi.
Evlerin sağlamlığının önemli olduğunu, müteahhitlerin sağlam ev yapması gerektiğini, depremde yaşanacakların kadere bağlanmaması gerektiğini belirten Gülay, “Her gece korkarak bekliyorum deprem olacak diye. Daha sağlam yerlerde yatmak istiyoruz. Gündeme getirmeseler de deprem gündemimizde” diye konuştu.
“Mahalle için bir deprem planı duyurulmadı. Bunu yapacak kurum kimse belirlemesi gerekir. Deprem anında ne yapacağız, nerede toplanacağız bilinmesi gerekir” diyen Gülay, deprem ve deprem anında yapılacaklar konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"GÜÇLENDİRME PARASI BAŞKA İHTİYAÇLARA GİTTİ"
Deprem zamanındaki evinde oturmaya devam eden Selma ise, depremden sonra güçlendirme için sadece para verildiğini söyledi. O dönem verilen paranın güçlendirme için değil evin diğer ihtiyaçları için harcandığını söyleyen Selma, “Boya badana yapıldı, onun haricinde bir güçlendirme yapılmadı” dedi. Selma, Yenikent’te bulunan toplanma alanlarını bilmediğini, deprem olursa ‘99 depreminde olduğu gibi evinin karşısındaki okula gideceğini söyledi.
‘99 depreminde küçük olduğunu, o yüzden çok hatırlamadığını söyleyen Çağdaş ise insanların özellikle de üniversitelerin buna dair bir çalışma yapabileceğini belirterek “Yapılmıyor, neden yapılmıyor; Şuur! Tek kelime ile şuur diyebiliriz” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et