17 Ağustos 2022 15:52

Bakanlığın "ek ödeme" yönetmeliğine hekimlerden tepki: Emekliliğe yansıyacak tek ücret istiyoruz

Sağlık Bakanlığının ‘müjde’ diye sunduğu yönetmeliği eleştiren hekimler, yönetmelikte ‘performans’ kelimesi geçmese de performans uygulamasının aynen devam ettiğini söyledi.

Fotoğraf: İzmir Tabip Odası

Paylaş

İzmir Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı tarafından 12 Ağustos 2022’de yayımlayan ve ‘müjde’ diye sunulan ‘Ek Ödeme Yönetmeliği’nin eksikliklerine işaret ederek “Karşı çıktığımız performans kavramı farklı isim altında devam ediyor. Emekliliğe yansıyacak tek ücret talep ediyoruz” dedi.

"EK DEĞİL TEK ÖDEME İSTİYORUZ"

İzmir Tabip Odasında yapılan açıklamada konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, tek ödeme taleplerini görmezden gelen Sağlık Bakanlığının performans uygulamasını ışıltılı paketlerle tekrar sunduğunu söyledi.  Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ortaya çıkardığı her türlü kronik sorunun devam ettiğine dikkat çeken Kaynak, “Hekimler her geçen gün daha fazla artan iş yükü, ağır çalışma koşulları ve şiddet sarmalında çalışmaya devam etmektedir. Hekimlerin ağır çalışma koşullarında hiçbir değişiklik yapılmadan yapılmış gibi gösterilmesini manidar buluyoruz” dedi.

KAPSAM DIŞI KALAN HEKİMLER

Özellikle pandemide hem iş yükü artan hem de artan enflasyon karşısında masraflarını karşılayamaz duruma gelen birinci basamak hekimlerinin bu düzenlemenin dışında tutulmasının anlaşılır bir yanı olmadığını ifade eden Kaynak, “Üniversitelerde görev yapan hem öğretim üyeleri, asistan hekimler ve diğer çalışanlar için düzenleme yapılmaması anlaşılmaz ve ayrımcı bir yaklaşım örneği olarak değerlendirilmiştir. Kurum hekimi olarak farklı kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekimler de bu düzenlemelerin kapsamı dışındadır” diye konuştu.  

"ADALETLİ BİR ÜCRET POLİTİKASI GEREKLİ"

Performansa bağlı ödeme sisteminin isim değişikliği ile devam ettiğine vurgu yapan Kaynak “Çalışanların iş barışını bozan, mesleki dayanışmaya zarar veren, sağlık hizmetlerindeki ekip ruhunu yok eden performans sisteminin aynı şekilde uygulanmaya devam edecek olması, yönetmeliğe şüpheyle yaklaşmamıza neden olmaktadır. Çalışma koşullarını bu kadar zedeleyen ve insan ilişkilerini bu kadar olumsuz etkileyen performans sistemi yerine emekliliğe yansıyan adaletli ve istikrarlı bir ücret politikasını her zaman öncelemekteyiz” ifadelerini kullandı.

"EK ÖDEMELERİN HEKİMLER ALEYHİNE SONUÇ DOĞURMASI KABUL EDİLEMEZ"

Keyfi nedenlerle başlatılan disiplin soruşturmaları sonucu verilen keyfi disiplin cezalarının hekimlerin ücretlerinde kesintiye neden olması kabul etmediklerini söyleyen Kaynak, “Disiplin soruşturmaları ve disiplin cezalarının kamu görevlileri üzerinde baskı unsuru olarak kullanıldığı ülkemizde, keyfi uygulamaların da önünü açacak bu uygulama kabul edilemez.

Dava ve tartışma konusu olan katsayı uygulamalarının aynı şekilde yürürlüğe girmesi anlaşılır değildir. Özellikle laboratuvar branşında görev yapan hekimlerle ilgili katsayılar, bu alanda görevli meslektaşlarımızın ücretlerini olumsuz etkilemektedir. Hekimlerin inisiyatifinde olmayan ve Bakanlık tarafından yapılan PDC fazlası atamaların hekimlerin ek ödemelerinin belirlenmesinde hekimler aleyhine sonuç doğurması kabul edilemez” ifadelerini kullanarak yönetmeliğin bütününe ilişkin değerlendirmelerinin devam ettiğini ve bunun sonucuna göre mesleki ve hukuki girişimlerde bulunacaklarını söyledi.  

‘YURT DIŞI EĞİTİMLERİ ÇALIŞAN GÜN OLARAK KABUL EDİLMELİ’

Hekimlerin dinlenme hakkını kullandıkları sürelerin tamamının çalışılan gün kavramına dahil edilmemesini anlaşılır ve kabul edilir bulmadıklarını dile getiren Kaynak, “Hekimlerin yurt içi kongre, sempozyum, seminer vb. eğitim etkinlikleri için kullandıkları 10 güne kadar izin süreleri çalışılan gün kavramına dahil edilirken yurt dışı eğitimlerin dahil edilmemesi anlaşılır değil. Yurt dışı eğitimlere katılan hekimlerin eğitimlerde geçen süreleri de çalışılan gün olarak kabul edilmelidir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


"KURUM HEKİMLERİ UNUTULDU"

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde iyileştirme öngören düzenlemede kurum hekimlerinin unutulduğunu söyledi. Kurum hekimlerinin mağduriyetinin daha da arttığını belirten Emir “Aynı işi yapmalarına karşın kadroları farklı kurumlarda bulunan hekimlerin mağduriyeti giderilmeli. KİT’ler ve mahalli idareler gibi kurumlarda görev yapan hekimlerin özlük hakları açısından farklı statülere tabi. Kurum hekimleri ile üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde aynı unvan ve kıdemde görev yapan hekimler arasında ciddi ücret farklılıkları mevcut. Kurum hekimleri hem çalışırken hem de emekliliklerinde mağdur olacak” ifadelerini kullanarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

SES: EMEKLİLİĞE YANSIYACAK ÜCRET İSTİYORUZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, Sağlık Bakanlığının ek ödeme yönetmeliğine tepki göstererek, “Emeklilikte insanca yaşamaya yetecek ücret mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi. Açıklamada konuşan SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, yönetmeliğin, iş kolu emekçilerinin örgütlerinin görüşleri alınmadan hazırlandığını belirterek “Yoksulluk sınırının üzerinden belirlenecek temel ücret ve bu ücretin üzerinde yapılan işin niteliğine göre ücretlendirme yapılarak tüm ücretlerin emekliliğe yansıyacak biçimde hayata geçmesini savunmaya devam edeceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mülteci örgütleri Berlin'de Yunanistan Büyükelçiği önünde eylem yaptı

SONRAKİ HABER

ETF işçileri Mavi ve Colombia önünden seslendi: Tişörtler sizde, ücretler nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa